1. sınıf Matematik Problemleri
1. sınıf Matematik Problemleri
1. sınıf matematik problemleri sayısal değerler ve sayma sayıları çocuklara öğretildikten sonra günlük hayatlarında sürekli kullanacakları matematik ile ilişkili olan tüm faaliyetlerinde kullanacakları 4 işlem öğretilirken öncesinde toplama ve çıkarma işlemlerine ağırlık verilmektedir. 1. Sınıf seviyesindeki öğrencilerin problem çözme yönünde yeteneklerini geliştirmek amacı ile öncelikle nesneler üzerinde çalışmalar yapılarak çoğaltma ve azaltma işlemleri uygulanır. 1. sınıf matematik problemleri ilk aşamada öncelikle öğrencilerin Türkçe dersinde gördükleri okuduğunu anlama çalışmaları seviyeleri ölçüldükten sonra problem çözme yetenekleri de bu seviyede olacağı görülecektir. Çünkü okuduğunu anlama metinleri sadece Türkçe alanında değil matematik dersi ilk etapta görülen hayat bilgisi dersi ve günümüzde başlatılmış olan yabancı dil derslerinde okuduklarını anlama acısından önemli konu olmaktadır. Örnek verilecek olursa Alinin annesi 26 yaşındadır. Babası annesinden 5 yaş büyüktür. Bu durumda babası kaç yaşında olduğunu bulunuz? Sorusunda öncelikle öğrenci yaş kavramını yıl bazında değerlendireceğini çok iyi bilmelidir. Bunun yanında büyük veya küçük olma durumlarında hangi işlemi yapması gerektiği konusunda da yorum yapabilmelidir.
Daha öncede belirtildiği gibi 1. Sınıf seviyesindeki bir çocuk öncelikle okuduğunu ne anlatmak istediğini anlayabilmesi için 1. Sınıf okuma metinleri, 1. Sınıf Türkçe etkinlikleri, 1. Sınıf okuduğunu anlama metinleri üzerinde detaylı çalışmalar yaptıktan sonra problem çözme aşamasına geçmelidir. Eğer böyle bir yol izlenmezse doğrudan sorulacak bir soruda en başta kelimeleri sonrasında rakamların ne ifade ettiği ve soru olarak ne sorulmak istendiği anlama güçlüğü çekileceğinden sonuca ulaşmak mümkün olmayacaktır. 1. sınıf matematik problemleri ile ilgili örnekler olarak Bir kutu içinde 8 adet beyaz, 7 adet kırmızı tebeşir vardır. Bu tebeşirlerin 4 tanesini kullandık geriye kaç tebeşir kaldı? Ahmet’in 17 kalemi vardır. Bu kalemlerin 5 tanesini Ayla’ya verdi. 3 tanesini kaybetti. Ahmet’in kaç kalemi kalmıştır? Ela 8 yaşında can 9 yaşındadır. Ela ile canın yaşları toplamı kaçtır? Bizim sınıfımızda 5 öğrenci kitapçıya gitti. Sınıf içinde 13 öğrenci kaldığına göre bizim sınıf mevcudumuz kaçtır? Ahmet’in öykü kitabı 50 sayfadır. Ahmet 1. Gün 10 sayfasını okumuştur. 2. Gün 10 sayfasını okumuştur. Ahmet’in okuması gereken kaç sayfalık kitabı kalmıştır? Leyla 3 yaşındadır. Ablası Leyla dan 5 yaş büyüktür. Leyla ve ablasının yaşlarının toplamı kaç eder? Ela dün 20 sayfa kitap okumuştu. Bu günde 10 sayfa okudu. Ela toplam kaç sayfa kitap okumuştur? Burada anlatıldığı gibi 1. Sınıf matematik problemleri kapsamında ele alınan konular çocukların evde ve okulda yapmış olduğu faaliyetlerini içermektedir. Bu sayede kendi yaptıkları ile eşleştirerek problemleri okuma esnasında kendi faaliyetleri ve ellerinde mevcut olan malzemeler üzerinde çözme şansı bulmaktadırlar. Çünkü sorulan sorular bu öğrencilerin kapasitesine uygun zihinlerinde yapacakları yorumlar ile aynı paralelde olmaktadır.
1. sınıf matematik problemleri örnekleri olarak Eda 12 yaşında ablası edadan 4 yaş büyüktür. Edanın ablası kaç yaşındadır? Saat 8 de ders çalışmaya başlayan can 4 saat ders çalışmıştır. Can ders çalışmayı bıraktığında saat kaç olur? Gül dün 14 sayfa bugün 15 sayfa hikaye okudu. Gül 2 gün içinde kaç sayfa kitap okudu? Kemal geziye gitmek için saat 10 da evden çıkıyor ve saat 16 da tekrar eve geliyor. Kemalin yapmış olduğu gezi kaç saat sürmüştür? Manavın almış olduğu 35 adet karpuzdan 7 tanesi çürük çıkmıştır. Manav bu karpuzların 10 tanesini satmıştır. Geriye kaç karpuz kalmıştır? 50 sayfalık hikaye kitabının 10 sayfasını okuyan nalan 5 sayfasını daha sonra okumuştur. Nalanın okumadığı kaç sayfası kalmıştır? Demetin beğenmiş olduğu etek 35 TL. fakat demetin 15 TL’si var. Demetin bu eteği alabilmesi için kaç tl ye ihtiyacı vardır? Bir baloncunun elinde bulunan balonları 12 tanesini sattıktan sonra geriye 4 balonu kalmıştır. Baloncunun toplam kaç balonu vardır? Problemlerde görüldüğü gibi öğrencinin anlayabileceği hece birleştirme ve kelime oluşturma çalışmalarında sıkça kullandığı isimler telaffuz edilerek daha önceki okuma yeteneğini geliştirdiği metinlerle alakalı sorular ortaya çıkarılmıştır. Bu soruları çözebilmeleri için abaküs kullanma yeteneklerinin arttırılması ve çalışmalarını bu alanda sıklaştırmaları problem çözme konusunda daha başarılı olmalarını sağlayacaktır. Günümüzde en gelişmiş üniversite çağında dahi bu sistem devam ettirilmektedir. Okuduğunu anlama metinleri, hızlı okuma metinleri ve hızlı okuma kursları buna yönelik çalışmalar olmaktadır.
Denklem çözümlerinde önce konu metin olarak anlatılmakta anlaşılmasının ardından soru çözme ve bilinmeyenleri bulma yönünde çalışmalar yapılmaktadır. 1. sınıf matematik problemleri konusunda da okul başlangıcında aynı yol izlenerek problem birkaç kez farklı öğrencilere okutulmakta yorum olarak soruda isteneni bulmak için farklı öğrencilerin fikirleri alınarak fikir sunmayan öğrencilere de derse katılım için teşvik te bulunulmaktadır. 1. Sınıf matematik problemleri örnekleri olarak tablo üzerinden problemler çözme çalışmaları yapmak için verilen örnekler tablo okuma yeteneklerini geliştirmeye yönelik uygulamalar olmaktadır. bu şekilde yapılan çalışmalar öğrencilerin ilkokul birinci sınıf seviyesinden başlayarak ileriki zamanlarda oluşacak tablolardan gerekli bilgileri alarak problemlerde yerine kullanmaları amaçlanarak bu şekilde basit çalışmalara yapılmaktadır. Ayanı zamanda çevrelerinde gelişen olaylardan haberdar olmaları da hedeflenmektedir.
Burada verilen tabloda bulunan meyve ve sebzelerin 1 kilogram fiyatları verilmiştir. Aşağıdaki soruları tabloya bakarak meyve sebzelerin fiyatlarına göre cevaplayınız. 1. Marulun 1 demet fiyatı …2…TL. Marulun 2 demeti ………. TL eder. 2. Havucun 1 kilogram fiyatı …3.. TL. Havucun 2 kilogramı ….. TL eder. 3. 3.Soğanın 1 kilogram fiyatı …2….. TL. Soğanın 3 kilogramı ……. TL eder. 4. Domatesin 1 kilogram fiyatı 4….TL. Domatesin 1 kilogramı ……. TL eder. 5. Elmanın 1 kilogram fiyatı …..3.. TL. Elmanın 3 kilogramı ……… TL eder. 6. Armudun 1 kilogram fiyatı …6…..TL. 2 kilogram Armut……..TL eder. 7. Portakalın kilogram fiyatı …3….TL. 2 kilogram portakal………TL eder. 8. Biberin kilogram fiyatı …..8….TL. 2 kilogram biber…………TL eder. 9. Turpun kilogram fiyatı ….2….TL. 2 kilogram turp………..TL eder. 10. Mandalinanın kilogram fiyatı ..3..TL. 2 kilogram mandalina………..TL eder. Ahmet’in 20 boya kalemi vardı. Ahmet’in Boya kalemlerinden bazılarını ablasına verdi. Ahmet’in 7 adet Boya kalemi kaldı. Ahmet ablasına kaç boya kalemi verdi? Can elindeki boncuklarından 10 tanesini arkadaşına verirse kendisinde 4 tane kalır. Can’ın elinde kaç tane boncuğu vardı? Elif’in 18 tokası vardı. Tokalarından bir kısmını ablasına verdi. Elifin 9 tokası kaldı. Elif ablasına kaç toka verdi? Eren’in 20 bilyesi vardı. Bazılarını abisine verdi. Erenin 8 bilyesi kaldı. Eren amcasına kaç bilye verdi? Bir kişinin cebinde 7 tane fındık, fındıklardan 5 tane fazla olarak ceviz var. Cebimde kaç tane kuru yemiş var Ayla bahçeye 5 tane erik fidanı dikti. Erik fidanlarından 4 tane faz-la armut fidanı dikti. Fatma bahçeye kaç tane meyve fidanı dikti? Bugün 6 tane çilek yedi bir çocuk. Çileklerden 7 tane fazla olacak şekilde erik yedi. Bu gün kaç tane meyve yedi bu çocuk.
Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın