1.Sınıf Okuduğunu Anlama
1.Sınıf Okuduğunu Anlama
1. sınıf okuduğunu anlama çalışmaları yaparken elde olan kişilerin zihin yapılarının bilicinde olarak hareket etmek mantıklı bir davranış olmaktadır. Bu konuda yetiştirilen öğretmenler nu konu hakkında ne detaylı bilgileri alarak bu işlerde görev verilmektedir. Burada asıl iş evde ailelerin okuma yaptırırken dikkat etmeleri gereken bir konu olmaktadır. Okul ortamında yapmış oldukları tüm faaliyetleri evde tekrar edilmesi 1. Sınıf okuduğunu anlama konusunda destekleyici olmaktadır. Anne ve babaların okuma seviyelerini çok iyi analiz ederek çocuklarını okuduklarını anlayabilmeleri için teşvik edici davranışları bu alanda daha faydalı bir çalışma olmaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken hem okulda hem de evde yapılacak takiplerde çocukları sıkmadan ve seviyelerinin üstünde okuma parçalarını okuma eğiliminde bulundurulmamak olmaktadır.
Burada vurgulanmak istenen konu 1.sınıf okuduğunu anlama seviyesi bebeklikten çocukluk seviyesine daha yeni geçmiş bir çocuk üzerinde yapılacağından çok hassas davranılması gerekmektedir. Bu konuda oluşturulan metinler incelendiğinde 1.sınıf okuduğunu anlama seviyesinde işlenen metinlerin uzman kişiler tarafından hazırlandığı görülmektedir. 1.sınıf okuduğunu anlama metinleri incelenecek olursa; 1.sınıf okuduğunu anlama metinleri kısa ve kolay okunabilir seviyede hazırlanmaktadır. 1.sınıf okuduğunu anlama metinleri el yazısı tarzında ve 18 punto büyüklüğünde kolay göze çarpabilecek seviyede hazırlanmaktadır. 1.sınıf okuduğunu anlama metinleri çocukların zihinlerinde oluşacak sorulara cevap verebilecekleri şekilde düzenlenmektedirler. Çünkü 1.sınıf okuduğunu anlama kapasitesi değerlendirilirken bu çocukların merak ettikleri ve yeni ortaya çıkmış gibi her şeyi öğrenme isteklerini göz önünde bulundurulmak sureti ile hazırlık yapılmaktadır. Bu 1.sınıf okuduğunu anlama metinleri için bir örnek incelemek gerekirse içeriğinde geçen cümlelerin tam olarak bu yapıda ortaya çıkarıldığı görülecektir.
Okuduğunu Anlama Metin Örneği Metin Konya’da yaşayan bir çocuktur. Arkadaşları ile birlikte oyun oynamayı çok sever. Oyunları oynarken hiç oyun bozmazdı. O yüzden arkadaşları hep onunla oyun oynamak isterdi. Metin bir gün oyun oynarken taş yuttu. Akşam çok ateşi çıktı ve hastalandı. Ailesi onu hemen en yakın hastaneye götürdü. Doktor Metin’i muayene ettikten sonra Metin’e ilaç yazdı. Metin’in Mikroplar yüzünden hasta olduğunu söyledi. Metin o günden sonra taşlı alanlarda, tozlu yerlerde oyun oynamadı. Hep oyun parklarını kullandı. 1. Metin nerede yaşıyormuş? ……………………………………………………………………….. 2. Metin neden hastalanmış? ……………………………………………………………………….. 3. Metin en çok neyi severdi? ……………………………………………………………………….. 4. Metin hastalanınca nereye götürdüler? ……………………………………………………………………….. 5. Metin oyun oynarken artık nereyi kullandı? ………………………………………………………………………… Bu metin oluşumu incelendiğinde bu alanda hizmet veren eğitici personelde ailelerde çok iyi anlayacaklardır ki bir çocuğun anlama seviyesi en basit seviyeden başlamaktadır.
Öncelikle okuma seviyesi geliştirilen çocukların 1.sınıf okuduğunu anlama çalışmaları yapılırken sorabileceği sorularda önceden tahmin edilerek metin içinde yer verilmektedir. 1.sınıf okuduğunu anlama çalışmaları yapılırken öncelikle büyük puntolu oluşturulan metin akıcı bir şekilde okunma işlemi yapıldıktan sonra çocukların incelemesine fırsat verilmelidir. Çocuklar metin üzerinde kendi yorumlarını kapasiteleri çerçevesinde yaptıktan sonra soru bölümüne geçilirse daha yüksek oranda başarı elde edilebilecektir. Metin incelendiğinde zaten bir çocuk yapısında geliştiği görülmektedir. Nasıl ki büyükler olarak bizler bir romanı hikayeyi okurken kendimizi kahramanlar ile birebir düşünüp okuduklarımızın içine giriyorsak çocuklarda da bu özellikle 1.sınıf okuduğunu anlama çalışılmalarında aynı ortam yaratılmaktadır. Öğrenci metini okurken bir anda kendini yapılan faaliyetlerin içinde düşünerek iyileri ve kötüleri iki gruba ayırmaktadır. Ayırdıklarından iyi olanları kendine seçerken kötü olanları metin içinde faaliyetleri yapan kişinin davranışları olarak kabul etmektedir.
1.sınıf okuduğunu anlama metinleri içeriğinde yapılan bu şekildeki çalışmalar çocukların zekâ yapılarının güncel yaşama uyumlarını sağlama konusunda hız kazandırmaktadır. Bu konular özellikle çocuk psikolojisini çok iyi bilen kişiler tarafından analiz edilerek hazırlanması verim alma konusunda seviyeyi sürekli yükseltmektedir. Bir önceki metin örneğinde ve sorular kapsamında bir erkek çocuğu ele alınmıştır. Bir sonraki verilecek örnekte bir kız çocuğunun yaptıkları ile ilgili 1.sınıf okuduğunu anlama metinleri oluşturulacak olursa; 1.Sınıf Okuduğunu Anlama Metinleri Örneği Handan bir gün annesi ile beraber pazara gitmiş. Pazardan elma ve pırasa almışlar. Handan oyuncak satılan tezgâhı görmüş. Handan Annesine, oyuncak alalım mı diye seslenmiş. Annesinin yanında o kadar çok parası yokmuş. Kalan paraları ile bir tane ekmek alacaklarmış. Handan ısrar etmiş. Ama annesi ona ekmek bizim için ihtiyaç, ama oyuncak bizim için ihtiyaç değil demiş. Handan bunu anlamış. Handan İhtiyaçlarımız isteklerimizden daha önemlidir demiş. Handan Oyuncak istemekten vazgeçmiş. O günden sonra Handan hiç gereksiz yere para harcamamış.
1. Handan pazara kim ile gitmiş. …………………………………………………………………….. 2. Pazardan ne almışlar? …………………………………………………………………….. 3. Handan annesinden ne istemiş? …………………………………………………………………… 4. Kalan paraları ile ne alacaklarmış? ………………………………………………………………….. 5. İhtiyaç mı önemli, isteklerimiz mi önemli? ………………………………………………………………… Bu metinden de anlaşılacağı gibi bir kız çocuğunun annesi ile birlikte yaptıkları anlatılarak kız çocuklarının 1.sınıf okuduğunu anlama seviyesinde kendini olayların içine katmasına destek sağlanmaktadır. Özellikle her cins öğrencinin yapabilecekleri ve yapmaları gerekenler 1. Sınıf okuduğunu anlama örnekler içinde yer verilmesi önemli bir basamak oluşturmaktadır. Çünkü ev ve oyun ortamından yeni çıkmış olan çocukların okul ortamına uyum sağlamaları okuduklarını anlama ve okul ortamında yapılması gerekenler öğretilerek alışması sağlanacaktır. 1.sınıf okuduğunu anlama metinleri oluşturulurken oynarken öğreten metotlar uygulanması sayesinde okula adaptasyon dönemi sorunsuz aşılabilmektedir.
Eklenme Tarihi: 17 Temmuz 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın