60 Aylıklara Takviye Eğitimi

yorumsuz
306 kez okundu

Nedenini her ne kadar çoğu kimse anlayamasa da 2012-2013 eğitim öğretim yılında 60 aylık çocuklar zorunlu eğitim kapsamına alınarak 1. sınıfa kaydı yapılmıştı. Yapıldı yapılmasına ama bu karmaşa içerisinde de çocuklar birinci sınıfı tamamladı.  Süreyi tamamladı ama eğitimi tamamladı mı? Sorusuna “evet” yanıtı verilemediği için başka yanlışlar, başka olumsuz sonuçlara neden olacak uygulamalar basında yer almaya başladı. İşte bunlardan birisinde bu çocuklara ek eğitimden söz ediliyor.

Haberde sözü edilen ek eğitim programı 4-5 aydan önce hazırlamak mümkün değildir. Bir günde böyle bir program hazırlayıp ertesi gün uygulamaya koymak başlı başına bir sorun zaten. Eğer bir ek eğitim programı düşünülüyorsa bu ancak BEP’le mümkündür. Sınıf yapıları genellikle BEP’in uygulanmasına uygun olmadığı için böyle bir çalışma Meb için “iş yaptık” diğerleri için ise “külfet”ten başka bir şey olmayacaktır.

Haber gazetede şu şekilde yer almaktadır.

Öğrenciler, ailelerinin onayıyla geri kaldıkları konularla ilgili destek alacak.

Sabah’tan Yaşar Özay’a göre, Milli Eğitim Bakanlığı, 2012- 2013 yılında ilköğretim okullarının birinci sınıflarına başlatılan 60-66 aylık 450 bin çocuğa, yeni öğretim yılında takviye kursu verecek. Öğrenciler sınıflarında öğretmenleri, rehber öğretmen ve ilköğretim müfettişleri gözetiminde hazırlanacak bir ders programı ile geri kaldıkları konular ilgili takviye alacaklar.Takviye alması belirlenen öğrencilerin aileleri ile okul yöneticileri, işbirliği yapacaklar. Verilecek kurslar ders saatleri içersinde yapılacak ve öğrencilerin rencide olmasına müsaade edilmeyecek. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ders takviyesi programı, ders yılı başında okullara gönderilecek. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, hazırlanan raporlar doğrultusunda öğrencilerin tümüne takviye vereceklerini, öğrencilerin arkadaşları ile aynı seviyeye gelmelerinin sağlanacağını açıkladı.

KAYIT ERTELENEBİLECEK

Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından 4+4+4 sistemi için hazırlanan raporlar sistemdeki sıkıntıyı ortaya çıkarmıştı. Raporlara göre eğitimde 4+4+4 sistemine uyum sağlayamayan çocuklardan birçoğu okumayı sökemezken, 40 dakikalık uzun ders sürelerine de adapte olamadılar. Sistemde en fazla sıkıntı, 60-84 (birinci sınıf) aylık çocuklarda yaşandı. Bakanlık, okula kayıt yaşı konusunda 2013-2014 yılı için de yönetmenlik değişikliği yaptı. Eğer velileri dilekçe verirse, 66, 67 ve 68 aylık çocukların kayıtları bir yıl ertelenebilecek.

Sistemle ilgili öğretmenlerle ilgili yapılan anketten ise şu çarpıcı sonuçlar çıkmıştı:

* Birinci sınıfların yüzde 44’ü boylarına uygun olmayan sıralarda bir ders yılı oturmak zorunda kaldı.

* 60-66 aylık çocukların yüzde 67’si tuvalete gitmekte zorlanıyor.

* Üst yaş gruplarındaki öğrencilerin tamamı nisan ayında okumaya geçerken, 66 ay altındaki öğrenciler için bu oran yüzde 18’de kaldı.

Bunun çözülebilmesi için öğrenciler yaşlarına bakılarak ayrı sınıflarda toplanmalı, sınıflarda U düzeni oluşturulmalı, okul bahçe duvarları yükseltilip çizgi film karakterleri ile süslenmeli ve okulların fiziksel şartları düzenlenmeli.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler: , , , , ,
Eklenme Tarihi: 26 Ağustos 2013

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.