2. Sınıf Matematik Etkinlikleri
2. Sınıf Matematik Etkinlikleri
2. sınıf matematik etkinlikleri çerçevesinde 1. sınıftan genel matematik kurallarını öğrendikten sonra bunun üzerine ek olarak 2. sınıf etkinlikleri uygulanmaktadır. 1. dönemin ilk başlarında 1. sınıfta birikim olan matematiksel terimler, rakamlar ve işlem nitelikleri ele alınarak değerlendirme yapılır buna ek olarak 2. sınıf kapasitesinde matematiksel değerler ve kavramlar için giriş yapılır. İlk giriş yapılması esnasında toplamalar da verilmeyeni bulma etkinliği ele alınarak ön değerlendirme yapılır. Bunun sonrasında 1. döneme yönelik 2. sınıf matematik etkinlikleri verilmeyenleri bulma amacı ile toplama işlemine yönelik çalışma sayfası oluşturma etkinliği yapılarak oyun döneminden yavaş yavaş matematiksel işlemlere yönlendirme çalışmasına geçilir. Bu işlemleri uygularken her uygulanan etkinlik sonucunda genel değerlendirme yapmak amacı ile ufak çalışma kâğıtları hazırlanarak öğrencilerin bu verilmeyeni bulma toplama çalışmalarındaki performansları ölçülmüş olur. Elde edilen bu sonuçlara devam niteliğinde 2. sınıf matematik etkinlikleri olarak düzine ile deste çalışma sayfası oluşturmak sureti ile toplama işleminin dışında yapılan diğer dört işlem uygulamasına geçiş yapılarak ilerleme sağlanır.
Düzine, deste ve verilmeyeni bulma toplama çalışmalarını değerlendirme aşamasında ölçme etkinliğine geçiş için genel toplama etkinlikleri düzenlenir. 2. sınıf matematik etkinlikleri 3 işlemli atasözü bulmaca etkinlikleri uygulanarak sözel nitelikte matematik işlemlerini daha iyi anlama yeteneği kazandırılır. 3 işlemli atasözü bulmaca etkinliği toplama işlemleri üzerine etkili olabilmesi için bulmaca tarzında yarışmalar düzenlenerek bütün öğrencilerin katılımı sağlanır. Bu uygulama esaslarının öğrenciyi yormayacak şekilde evde anne ve babasının kontrolünde oyun tarzında alıştırmalar yapabilmesi için veli toplantılarında özellikle 2. sınıf seviyesindeki öğrenci ailelerine tavsiye niteliğinde konu aktarılmaktadır. 2. sınıf matematik etkinlikleri çerçevesinde örtülü bulmacalı vecize avı etkinlikleri düzenlenerek öğrencilerin bu bulmaca üzerinde çalışmalarını yaparken aynı zamanda eğlenmeleri sağlanarak derse olan ilgileri arttırılır. Bunların devamı olarak matematikte 4 işlemi çocuklara öğretme amacı ile kesir bulmacalı deyim avı etkinliği uygulanarak kesirli sayıların 2. sınıf seviyesinde başlangıç olarak çağrışım yaptırması sağlanmaktadır. Eldeli toplama işlemlerinin yanında onluk bozarak çıkarma etkinlikleri uygulanarak 4 işlemin sayılar ve işlemler üzerindeki etkileri öğretilmektedir. Toplamanın tersi olan çıkarma işlemi özellikle onluk bozarak çıkarma işlemi uygulamasında etkili bir şekilde zihinde kalıcı olması 4 işlemi daha çabuk öğrenmelerini sağlamaktadır. Daha önce yapılmış olan verilmeyen sayıyı bulma çalışması yapılacak yeni etkinlik ile toplama ve çıkarma üzerinde uygulanarak iki işleminde etkili öğrenilmesi sağlanmaktadır. 2. sınıf matematik etkinlikleri toplama işlemi bulmaca etkinliği 2 bölümde oluşturularak karşılıklı etkileşimleri çocukların bu konuya olan dikkatleri ölçülmektedir.
Çarpma işlemi çalışma etkinliği en küçük tekli sayılardan başlayarak basit bir şekilde açıklamalar yapılarak çarpma işlemine başlangıç aşaması olarak giriş yapmış olur. Kesir bulmacalı vecize avı etkinliğinde öncelikle belirtilmesi gereken bir bütünün 4 çeyrek ettiğini belirterek devamında gelecek olan sorularda meyve bölme işlemleri kullanılarak ifade etme etkinliği arttırılmaktadır. Burada yapılmak istenen bölme ve çarpma işlemlerinin temelini oluşturmaktır. Hazırlanan sorularda 5 bütün portakal kaç çeyrek portakal eder sorusunda öncelikle bir bütünden 4 çeyrek çıktığını belirterek bölme işlemi yapılmakta sonrasında 5 bütün ile 4 çeyrek çarpılarak çarpma işlemi ele alınmış olmaktadır. Bunun benzeri kesir bulmacalı deyim avı aynı şekilde çarpma ve bölme işleminin başlangıcı olarak 2. sınıf matematik etkinlikleri içeriğinde yer almaktadır. Çarpma işlemli vecize bulmaca etkinliği aynı şekilde 4 işlemin matematik kuralları çerçevesinde nasıl yapıldığını belirten etkinliklerden olmaktadır. Kesir bulmacalı atasözü avı kesirlerde bütün yarım veya çeyrek konu anlatımı etkinlikleri olarak matematikte kullanılan değerleri ve işlemleri konu almasında faydalı etkinlikler olarak uygulanmaktadır. Çarpma işlemi çalışması küçük sayılarla başlanarak ve sonucunda ödül ve ceza yöntemi uygulanarak çocukların bu konu üzerindeki etkinliği arttırılmaktadır. 2. sınıf matematik etkinlikleri eldeli toplama işlemi etkinliği elde bulunan değerlerin küsuratlı olan değerler cinsinden anlam kazanması acısından değerlendirmeye alınmaktadır. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra ve etkinlik niteliğinde uyguladıktan sonra sayıları 2,3,4 ve 5 ile çarpma işlemi alıştırma etkinlikleri yapılarak 4 işlemin ayrı kategorilerde daha yüksek değerlerde yapılan işlemlerle matematik hakkında detaylı bilgi aktarımına geçilmektedir.
En yakın onluğa yuvarlama etkinliği sayı değerleri acısından sayma sayıları kullanılarak toplama sonuçları, çıkarma sonuçları, bölme sonuçları ve çarpma sonuçları ile elde edilen rakamların onluk değerler acısından en yakın onluğa yuvarlama işleminin nasıl yapıldığı bu etkinlik ile öğretilmektedir. Basit çarpma işlemi problemler etkinliği kişiler üzerinde ortaya çıkan tüm hareketler veya faaliyetler kullanılarak basit problemler oluşturulması sonucu sonucun basit çarpma işlemi ile elde edileceğini öğrettikten sonra problemleri etkinlik dışında ev ödevi şeklinde vererek konuya katılımı sağlanır. Çıkarma işlemli atasözü bulmaca etkinliği, çarpma işlemli deyim bulmaca etkinliği yapılırken harf ve rakamların birleştirilmesi ile elde edilen atasözünün fazla bir değeri olmasa da bunu bulmak için yapılan etkinlik matematikte 4 işleme etkinliği arttırmaktadır. Rakam ve sayılarla bulmaca çözüyorum etkinliği çocuklardaki mantık gelişimi acısından faydalı olmasından dolayı bu değerlendirmeye ayrıca önem verilmektedir. Saat okumayı öğrenelim etkinliği takip edilerek zaman kavramını saat üzerinde yapılacak çalışmalar ile tam ve yarım saatler çalışmasına geçişte etkili olmaktadır. 2. sınıf matematik etkinlikleri olarak yapılan onluk bozarak toplama işleminin tersi olarak çıkarma işlemi etkinliği 4 işlem konusunda ilerleme sağlamaktadır. Simetri eş parçaları çizebilme etkinliği zihin yapısının algılama yeteneğini ortaya çıkaracak bir etkinliktir. Buraya kadar yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen sonuçları ve öğrenme seviyelerini ortaya çıkarabilmek için hazırlanan çarpma problemleri etkinliği bu zamana kadar öğretilen çarpma işlemleri ile ilgili bulmaca tarzı etkinliklerin öğrenci üzerindeki bıraktığı etkileri gösterecektir. 2. sınıf matematik etkinlikleri olarak yapılan matematik dersi eğitim ve öğretim yılı içinde uygulanacak olan diğer etkinlikler Fazlası, eksiği, katı problem etkinlikleri.
Standart uzunluk ölçüleri etkinlikleri Ara sınav niteliğinde 25 soruluk sınav etkinliği. Doğal sayıları karşılaştırma etkinliği Resimli çarpma işlem etkinliği. Paralarımız konu etkinliği Ardışık çıkarma yöntemi etkinliği. İlginç sorular etkinliği Toplama, çıkarma. çarpma işlemli değim ve atasözü etkinliği. Eksilen, çıkan, kalan alıştırma etkinlikleri Topla, kes, yapıştır puzzle etkinliği. 2 basamaklı sayılarla toplama ve çıkarma etkinliği Kesirler ve simetri ile ilgili ev ödevi etkinliği. Bütün, yarım, çeyrek etkinliği 2. dönem için bol miktarda bütün, yarım, çeyrek etkinliği Görsel bölme yarım kavrama etkinliği. 3 ile bölme çarpma etkinliği En az en çok kavram etkinliği. 2. dönem için toplama, çıkarma, çarpma atasözü ve deyim etkinliği Standart uzunluk ölçüleri 4 etkinliği. Küçükten büyüğe sıralama etkinliği 2. sınıf matematik etkinlikleri Matematikte kesirler etkinliği. Matematikte simetri etkinliği Kazanım takip çizelgesi etkinliği. Parmaklarla çarpma işlemi etkinliği Ritmik sayma etkinliği. Zincirleme işlemler değerlendirme etkinliği Poşet dosya çarpma işlem etkinliği montessori yöntemi ile 2 basamaklı 3 terimli toplama işlem etkinliği. Çarpım tablosu etkinliği 2 basamaklı sayılarda eldeli toplama etkinliği. Eldesiz çarpma işlemi etkinliği Zihinden çıkarma etkinliği, 4 ile çarpma yuvarlak renkli pano etkinliği 2. sınıf matematik etkinlikleri Yan yana çıkarma işlemi onluk bozarak etkinliği, Yüzlük pano etkinliği Çarpım tablosu boyalı boşluk doldurmalı etkinliği olarak yapılan bu tür çalışmalar bir üst sınıflara geçiş aşamasında matematik kavramlarını anlamaları için en etkili yöntemler olmaktadır.
Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın