2. Sınıf Okuduğunu Anlama

yorumsuz
6.687 kez okundu

2. Sınıf Okuduğunu Anlama

 

Bu sitede 2. sınıf okuduğunu anlama hakkında bilgileri bulabilirsiniz. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz. İlköğretim zamanlarda çocuklara okuduğunu anlama becerinizi sağlamaktadır. İlköğretimde olan çocukların okuduğunu anlama zorlukları çekmektedir. Bu yüzden de ilköğretimde okuduğunu anlama becerileri geliştirilmesi gerekmektedir. Okuma becerileri gelişmemiş olan çocukların derslerinde başarısızlık yaşanmaya başlamaktadır. Yani ilerideki derslerine de yansımaktadır. Bunu sakın unutmayınız. Öğrenciler okuduğunu anlama becerileri geliştikten sonra tüm derslerde başarı kazanırlar. Sonrada Türkçe kelimelerini daha iyi anlama ve daha çabuk anlayabileceklerdir. Öğrenciler okudukları zaman doğru bir şekilde aynı zamanda anlamaları için okuduğunu anlama konusunda okuduklarını anlamaya çalışırlar. Bu da okuduğunu anlama konusunda ilköğretimde gelişim gösterilir.

Öğrenciler okuduğu zaman okudukları konuyu anlamaları gerekir. Yani anlayarak okunmalıdır. Okuduğu metnin okuduğu kelimeleri bilmeden anlamadan okumak çok yanlıştır. Okuduğunu anlayarak derslerinde de Türkçe, edebiyat, hayat bilgisi, fen, sosyal bilgiler ve tarih gibi derslerinde de başarılı olabileceklerdir. Ayrıca okuduğunu anlama öğrencilerinin dilini de geliştirmeye yardımcıdır. Yeni bilgiler öğrenmek ve bu yeni bilgileri çocuklar okuyarak anlayabildikleri zaman daha hızlı bilgileri öğrenmektedirler. Bu sayede de düşüncelerde de daha sağlıklı olabilecektir. Okuduğunu anlama da zorluk çeken öğrencileri derslerde oldukça problemler yaşarlar. Öğrenciler okuduğunu anlama becerilerini geliştirerek okudukları hikaye ve öyküde neler anlatıldığını da öğrenmiş olurlar. Size bu okuduğunu anlama ile ilgili yolları söyleyeceğiz.

İlk önce boyut anlama tekniğinden de bahsedelim. Burada bilgi toplanır, karakterler belirlenir ve yerler belirlenir. İkinci olarak da yazımları anlama yoludur. Burada ise okuduğunuz ana fikirleri bulmak genellemeler de yapılmaktadır. Son olarak da sorgulayacak anlama tekniğini de anlatalım. Okuduğun konuyu değerlendirilir ve bilgileri kaynakları da değerlendirilmektedir. Okuduğunuzu hemen anlamak için stratejiler kullanılarak okuduğunuz daha kolay anlayabileceksiniz. Öğrenci okuduğunu anlamak için okumaya başlamadan önce ne için okuduğunu ve konunun ne anlama geldiğini yani kendinize ne fayda sağlayacağını bilmesi gerekir. Okuduğunu anlamak için kelimelerin altını çizebilirsiniz. Yani eğer isterseniz okuduğunuz metinde bilmediğiniz kelimelerin altını çizebilirsiniz. Sonra da o bilmediğiniz kelimeleri araştırıp bilgi almalısınız. Bir diğer strateji de okuduğunuz metinlerde aldığınız bilgileri özet şeklinde okuduğunuz metinlerin kenarlarına da yazabilirsiniz. Bu da iyi bir stratejidir. Okumuş olduğunuz metni lütfen bir kez daha okuyunuz.

Bu sefer metni anlayarak okumalısınız. Ama metni anlamlandırarak okumanız gerektiğini de unutmayınız. Okuduğunuz metni, hikaye ve öykü gibi herhangi biriyse o zaman anlayarak ve her cümlesini anlatarak ve özetleyerek okumalısınız. Aynı zaman da tekrarlayarak da okuduğunuz zaman daha iyi anlayacaksınız. Sonucunda da okuduğunuzdan daha iyi anladığınızı da farkedersiniz. Metinlerde anlamadığınız kelime olabilir ve bu kelimelerin altını çiziniz. Sonra da araştırıp kelimelerin yanına yazınız. Çalıştığınız zaman bunları da tekrar ettiğiniz zaman bilmeden kelimeleri anlayabileceksiniz. İlköğretimde öğretmenler de bu teknikleri öğrencilerin yapılması tavsiye edilir. Çoğu ilköğretimde ki öğrencilerde bu teknikleri yaparak kendini geliştirmiştir. Şema oluşturma stratejisi de bulunmaktadır. Çocuklar ilk önce gördükleri resimleri yorumlayarak okumaya başladıkları ana fikri iyi bilmeleri gerekir. Bu sayede metinden bilgilenir.

Öğrenciler başlamadan konu ile ilgili araştırma yaparsa daha çabuk ve hızlı okuduğunu anlama tekniklerinden bir diğeri de kendine güvenmektir. Kendine güvenen öğrenciler zor olan metinleri de okuyabileceklerdir. En çok tercih edilen teknik ise başka birine anlatıyormuş gibi metni okumaktır. Bu teknik de gerçekten çok işe yaramaktadır. Sanki başkasına ders anlatıyormuş gibi anlatarak çok daha iyi anlarsınız ve çok daha sağlıklı olduğunu bileceksiniz. Altını çizerek ve not alıp o şekilde metinleri anlayan bir çok öğrenci vardır. İlk zamanlar bu şekilde teknikler ile okuduğunu daha iyi anlamaya çalışın. Ayrıca bunu her gün yapın ve konsantre olmak şartıyla. Daha sonra da ilerleyen zamanlar da bu tekniklere gerek bile kalmayacaksınız. İlk zamanlar özellikle de ilköğretimde okuduğunu anlama teknikleriyle öğrenciler kendilerini geliştirmelidir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 13 Şubat 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.