2. Sınıf Türkçe
2. Sınıf Türkçe
Sitemizde 2. sınıf türkçe ile ilgili tüm konular ve bilgileri öğrenebilirsiniz. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz. Sizlere 2. sınıf türkçe yazım kurallarından bahsetmek isterim. 2. sınıfta artık türkçe dersinde yazım kuralları öğretilmektedir. Yazılan kelimelerin yanlış olmaması ve kurallara uymanız lazımdır. Yazıldığı zaman herkesin bildiği gibi ve söylendiği gibi yazılırsa türkçe dilinden gerçekten de içinden çıkamayız. İnsanların özü türkçe karşılığı olmaktadır. Bunu sakın unutmayınız. Dilimizde bulunan her alfabe kullanılır. Yazım yanlışının olma sebebi şunlardı. Dikkatsizlik ve bilmemektendir. Mesela öğrenci kompozisyonlarda eğer bilmediği bir kelime varsa diğer kelimelerle karşılaştığınız zaman bunu yanlış yazabilme ihtimali de vardır. İlk olar büyük harfler çok önemlidir. Yazıya başlarken ilk harfin büyük olması şarttır. İlk harfler daima büyük olmalı eğer küçük olursa yazım yanlışı olur. Cümleyi bitirdikten sonra da mutlaka cümlenin sonuna nokta koyulmalıdır. Cümle işte bu şekilde doğru yazılmış v yazım kurallarına da uymuş olur. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Aynı şekilde mısra başlarında da yazarken ilk harf her zaman büyük olmalıdır. Cümlenin sonuna nokta koyulduktan sonra yine cümleye büyük harf ile başlanmalıdır. Ayrıca ünlem işaretleri yapıldıktan sonra da büyük harf ile başlanmalıdır. Nokta, soru işareti ve ünlemden sonra cümleye mutlaka büyük harf ile başlanmalıdır.
Özel ad ve isimler yazıldığı zaman da büyük harf ile başlanmalıdır. Kısaltmalarda yapıldığı zaman yine ilk harf büyük yazılmaktadır. Özel isimlerde de her zaman ilk harfi büyük ve soyad yazılınca yine ilk harf büyük olmaktadır. Bu şekilde asla yazım hatası olmaz. Edatlardan da sizlere söz edelim. Çüçkü 2. sınıf türkçe derslerinde edatlar görülmeye başlanmaktadır. Edatlar kendi başlarında anlam ifade etmezler. Sadece edatlar cümle kurulduğu zaman iş görmektedir. Çünkü edatlar kelimelerde kullanıldığı zaman cümleye yardım etmektedir. Edatlar üç şekilde olmakta ve bunlar son çekim bağlama ve ünlem olarak üçe ayrılmaktadır. Ünlem edatlarında şu şekilde örnek verebiliriz. Eyvah, hani, değil, peki, evet, hayır, vay ve uf gibi bunların sonunda ünlem konulmaktadır. Bağlama edatları ise fakat, çünkü ve ile gibi bağlamalardır. Çekimli kelimelerden de bahsetmek isterim. Bazı kelimelerde ekler getirilmesi gerekir. Bu yüzden de buna çekimli kelimeler denmektedir. Kelimeler hem ayrı hem de bitişik yazılışında ise dikkat edilmesi gerekenler ses düşmesi olan sözcükler bitişik yazılmaktadır. Aynı zamanda bir kişiye övgü yazıldığı zaman da yine bitişik yazılmalıdır. Türkçe derslerinde dil ve anlatım ikinci sınıftan itibaren anlatılmaktadır. Sözcüklerde anlamlar yan anlam ve mecaz anlam olarak ikiye ayrılmaktadır. Yan anlamdan bahsedelim. Kelimelerdeki ilk anlamlar her zaman gerçek anlam olmaktadır. Yan anlam ise gerçek anlamdan çok daha farklıdır. Ama tam anlamıyla da gerçek anlamdamn kopmaz. Örneğin kapıyı çok zorlayınca kapının kolu kıılmıştır. Mecaznlam ise benzetme olarak kullanılmaktadır. Mecaz anlam gerçek anlam ile hiç bir alakası bulunmamaktadır. Örneğin arkadaşlar ile konsere gidemeyince biletlerimiz yanmıştır. Mecaz anlam gerçek anlamdan uzaklaşmak yani hayali anlam denmektedir.
Terim anlam ise daha çok spor kavramları belirten sözcükler kullanılmaktadır. Örneğin müzik, futbol ve tiyatro gibi. Türkçe derslerinde olmazsa olmazı da atasçzleri ve deyimlerdir. Atasözleri öğüt veren ve bilgi veren sözlere denmektedir. Atasözlerinin kimin söylediği belli değil ama halk arasında herkesin ağzındadır. Atasözleri kalıplaşmıştır. Bundan dolayı da tüm atasözlerin yerine asla başka sözcükler yer almaz ve değiştirilemez. Aynı zamanda da atasözlerin sıralamasında da asla değişiklik dahi yapılamaz. Mesela damlaya, damlaya göl olur. Atasözde geçen göl sözcüğünün yerine havuz ya da su getirilmesi mümkün değildir. Ancak atasözlerinin çoğunda mecaz anlamlar çok fazla bulunmaktadır. Atasözlerde ise deyimler arasındaki çoğu benzerlik ve farklılıklar vardır. Atasözler ve deyimler kısa sözlerden oluşmaktadır. Hem atasözleri ve hem de deyimler kalıplaşmış sözler olmaktadır. Hem de deyimler ve hem de atasözleri mecaz anlamdadır. Deyimler daha çok söz grubundan meydana gelir. Ama atasözleri ise cümle şeklinde bulunmaktadır. 2. sınıf türkçede okuduğunu anlama çalışmalarını da sitemizden yapabilirsiniz. 2. sınıfta okuduğunu anlama çalışmaları geliştirilmeye başlanmaktadır. 2. sınıfta bulunan öğrencilerin neredeyse hepsi okuduğunu anlamada güçlük çekmektedir. Bu yüzden de 2. sınıfta bu sorunlar geliştirilmelidir. İkinci sınıftaki öğrenciler okuduğunu anlamaları için bol, bol kitap okumaları gerekmektedir.
Çocuklar bol, bol kitap okuyarak daha çok bilgilenecek ve okuduklarını daha iyi anlayacaklardır. Kitap okuyarak sözcükleri de daha net ve dillerine dollanmadan okuyacaklardır. Türkçede okuduğunu anlamak ve okuma becerilerini geliştirmek oldukça önemlidir. Okuduğunu anlamakta güçlük çeken öğrenciler bolca kitap okumalıdırlar. Bu şekilde becerileri gelişecek ve sonra da derslerinde de daha çok başarılı olacaklardır. Okuduğunu anlama geliştirme becerileri sürekli ders kitabı, hikaye okuma, şiir okuma ve öykü okuma yapan öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri geliştirilir. Okuduğunu anlamak demek öğrenmek demektir. Okuduğunu anlamayan öğrenciler cümle kurmakta da zorluk çekmektedirler. Cümle kuramayan öğrencilerin ciddi bir şekilde türkçe dillerinde de bozukluk olmaktadır. Çünkü cümle kuramaz ve okuduğunu da anlamadıkları için okudukları her neyse tarif bile edemezler. Okuduğunu anlamak için okuduğu konu her neyse onun üzerine yoğunlaşmak konsantrasyon olmak ve düşünmek önemlidir. İkinci sınıfta olan öğrenciler okuduğunu anlama becerileri bu sınıfta geliştirilmye başlanmaktadır. Öğrenciler okuduğunu anlayarak okuduğunu bu konu ile ilgili yorum bile yapabilirler. Okuduğunu anlamayan öğrenciler okuduğu konu ile ilgili ne yorum yapabilir ne de özet çıkarabilir. Yapılması gereken okudukları konuda konsantre olmak ve odaklanmaktır.
Etiketler: 2. sınıf Türkçe
Eklenme Tarihi: 25 Aralık 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın