3. Sınıf Deneme Sınavı

yorumsuz
7.591 kez okundu

3. Sınıf Deneme Sınavı

 

3. Sınıf deneme sınavı artık ilkokulda 3.sınıfa geçmiş öğrenciler okul kültürüne alışmış ve derslerin bilincinde olmaktadırlar. Bu farkındalık derslerin pratiğe dönüşmesi için deneme sınavları çözmeyi gerektirmektedir. Öğretmenler sınıfta öğrencilere 3. sınıf deneme sınavı yapabilirler. Öğrenciler isterlerse kendileri de internetten araştırarak kendilerini deneyebilirler. 3.sınıf deneme sınavı için öğretmenler gerekli araştırmaları yaparak öğrencilere faydalı soruları bulabilirler. 3. sınıf deneme sınavı nedir? 3. sınıf deneme sınavı ne işe yarar? 3. sınıf deneme sınavı nerede bulunur? 3. sınıf deneme sınavı soruları nereden bulunur? 3. sınıf deneme sınavı sonuçları nasıl? 3. sınıf deneme sınavı nasıl hazırlanır?3. sınıf deneme sınavı nasıl çözülür? 3. sınıf deneme sınavı nasıl uygulanır? 3. sınıf deneme sınavı içinde kaç soru olmalıdır? 3. sınıf deneme sınavı yapılması gerekir mi? 3.sınıf deneme sınavı sorularını kim hazırlar? Öğretmenler ders içinde anlattıkları konuları pekiştirmek için ödevler verirler. Bazen bu ödevler yeterli olmadığında test çözme tekniklerini kullanabilirler. Test çözmek analitik düşünmeyi, işlem becerisini, hızlı düşünmeyi geliştirir.

Öğrencilerine bu becerileri kazandırmak isteyen bir öğretmen deneme sınavlarından yardım alabilir. 3.sınıfta yeni dersler ile tanışan öğrenciler 3. sınıf deneme sınavı ile kendilerinin eksik olduğu konuları tespit edebilirler. Öğrencilerin 3. sınıf deneme sınavı girmesi kendilerinin hangi konuları iyi anlamış hangi konuları kavramış hangi konularda ise boşluklar var görmesine fırsat sağlar. Eğitimden en üst düzeyde fayda alabilmek için öğrencilerle birlikte farklı öğretim yöntem ve teknikleri kullanılmalıdır. 3. sınıf deneme sınavı bu tekniklerden biridir. Öğrenciler test tekniği öğrenir ve ileride gireceği TEOG üniversite sınavlarına temeller küçük yaşta atılmış olur. Öğrenciler 3. sınıf deneme sınavı yapılırken deneme sınavının kuralları anlatılmalıdır. Bu sınavda okul yazılı sınavlarında olan sorular gibi değil çoktan seçmeli soruların olduğu açıklanmalıdır. Öğrenciler 3. sınıf deneme sınavı hakkında bilgilendirilmeden sınava tabi tutulmamalıdır. Sınav kuralları, cevabı işaretleme ve kontrol anlatıldıktan sınav işlenme başlanabilir.

Öğrencilere 3. sınıf deneme sınavı yapılmadan 1 hafta önce mutlaka haber verilmelidir. Velilerden izin alınmalıdır. Bazı veliler çocuğunun deneme sınavına girmesini istemeyebilir. Herhangi bir sorun çıkmaması için veliler ile görüşülmeli gerekli tedbirler öncesinde alınmalıdır. Öğrencilere gerekli açıklamalar yapılmalıdır. Bunun bir sınav olduğu fakat asla bir yarış olmadığı herkesin sadece kendi başarısına bakması gerektiği önemle belirtilmelidir. 3. sınıf deneme sınavı amacının öğrencileri yarıştırmak değil eksikleri ve hataları fark etmek için yapıldığı anlatılmalıdır. İlkokul düzeyinde deneme sınavları öğrenci başarısı sınıf sıralaması için değil hangi öğrenci hangi konuda eksik ve o konuyu anlamamış tespiti yapmak için kullanılmalıdır. Burada öğretmene büyük görev düşmektedir. 3. sınıf deneme sınavı öğrenci seviyesine ve sınıfta işlenen konulara göre hazırlanmış olmalıdır. Soru sayısı öğrencilerin seviyesine uygun sayıda olmalıdır. Soru cümleleri açık net ve anlaşılır olmalıdır. Öğrenciler 3.sınıf deneme sınavına girerken ne amaçla girdiklerini bilmelidirler ve bu bilinçle soruları çözmeleri gerekir. Sınav esnasında öğretmen başlarında olmalı ve gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. Öğrencilerin 3.sınıf deneme sınavı süresine dikkat etmeleri ve bu verilen süre içinde soruları cevaplamaları gerekmektedir.

3. sınıf deneme sınavı matematik, Türkçe, Fen bilimleri, hayat bilgisi ve İngilizce dersleri ile ilgili sorulardan oluşmalıdır. Derslerde işlenmeyen konular sınav içeriğine alınmamalıdır. Sınavın önemli kısmını Türkçe oluşturmalıdır. Okuduğunu anlama ve yorumlama, iletişim becerileri, dil bilgisi yeterliliği Türkçe kısmındaki soruların temeli olmalıdır. Türkçe 15 veya 20 sorudan oluşmalıdır. Daha fazla soru sorulması fayda yerine öğrencilere zarar getirecektir. Matematik testi kısmında da 15 soru olması idealdir. Matematik testindeki sorular öğrencilerin 4 işlem yeteneğini, tablo-grafik okuma becerilerini, okuduğunu anlama yorumlama becerilerini ve problem çözme becerisini geliştirmeye yönelik olmalıdır. Matematik testinde 6 kolay soru, 6 orta zorlukta soru ve 3 tane de zor seviyede soru hazırlanmalıdır. Sorular açık ve anlaşılır olmalıdır. Sorulardaki veriler eksiksiz verilmelidir.

Öğrencilerin ilk 3. sınıf deneme sınavı deneyimi ise öğretmen çok iyi bir rehber olmalı ve öğrencilere yol göstermelidir. Eğer deneme sınavını öğretmen kendi hazırlamışsa öğrencilerin seviyelerini iyi bildiği için sınavdan yüksek fayda ve verim sağlanmış olur. Sınavın fen bilimleri kısmı çok dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır. Çünkü 3.sınıf öğrencileri ilk kez bu yıl tanıştıkları bir dersten test sınavı olacaklardır. Öğretmen sınıf içinde işlenen konulara göre fen bilimlerinden 10 soru hazırlayabilir. Bu sorular öğrencilerin tümevarım, keşfetme- araştırma, okuduğunu anlama yorumlama, analiz sentez becerilerini geliştirmeye ve ölçmeye yönelik olmalıdır. Öğretmen deneme sınavı tamamlandıktan sonra öğrencilerin eksiklerini tespit edip ona göre bir yol haritası belirlemelidir. Eksikliğin fazla olduğu konulara geri dönüşler yaparak ödevlendirmelerle bu eksikliği kapatmalıdır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 27 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.