Yazım Kuralları

yorumsuz
590 kez okundu

Yazım Kuralları

 

 

Bilgisi Okullarda öğrencilerin derslerinde yazım kuralları bilgisi olması çok önemlidir. İmla kurallarına uyulmadığı zaman yazım hataları ve okunuş hataları da meydana gelmektedir. Bunu sakın unutmayınız. İmla kurallarını bilmek ve uygulamak gerekmektedir. Bizim ülkemizde üç tane yazım kuralları ilkesi bulunmaktadır. Bunlar geleneksel yazım kuralları ilkesi bulunmaktadır. Bunlar geleneksel yazım kuralları ikincisi köken yazım kuralları ve üçüncüsü de köken yazım kuralları olmaktadır. Ses yazım kurallarından bahsetmeye başlayalım. Ses yazım kuralında sesler ayrı, ayrı harfler ile gösterilmesidir. Geleneksel yazım kuralları olarak da söyleyeceğimiz burada geleneklere uygun olarak yazılmaktadır.

Köken yazım kuralında ise köklerine uygun biçimde yazılmasıdır. Yazım kurallarında cümleye başlarken ilk harf her zaman büyük olmaktadır. Ama isim ve soy isim kullanıldığı zaman hem isim hem de soy ismin ilk harfi büyük yazılmalıdır. İsimler cümlenin ortasında bile bulunsa ilk harfi büyük harf ile yazılmalıdır. Örneğin Mustafa Kemal. Özne isimlerden diğer b ir örnek vermek gerekirse mesela şehirler Ankara gibi. Bu şekilde de şehirlerin ilk harfi büyük olarak yazılmaktadır. Her noktadan sonra yani cümle bitiminden sonra ilk harf büyük olmalıdır. Ayrıca soru işareti ve ünlem işaretinden sonra da ilk harf büyük olarak yazılmaktadır.

Yazı başlıkları kullanıldığı zaman da ilk sözcüklerin ilk harfi büyük olmak zorundadır. Ancak bu konuda bilmeniz gereken noktada şudur. Cümlenin aralarında bağlaç kullanıldığı zaman ekler küçük harf ile yazılır. Tırnak içerisinde yazılmış cümlelerde kullanılır. Bu cümlelerin ilk harfi her zaman büyük harf ile başlanır. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz. Mısralar yazılırken de ilk harfi büyük harf ile başlar. Aylar ve günler yazıldığı zaman da ilk harf büyük olmalıdır. Dini bayramlar ve ulusal bayramlar her zaman ilk harf büyük olarak yazılıyor. Cümle içerisinde ve ya cümle başında yön adları kullanılıyorsa ilk harfi büyük olur. Resmi bir yazı yazarken hitap şekilleri olur. Bu hitap şekillerinin ilk harfi büyük olarak yazılması uygun görülmektedir.

Örneğin değerli arkadaşlar ve sayın vali gibi. Büyük harflerden bahsettik. Gelin küçük harflerden de bahsedelim. Cümle içerisinde bulunan cins adlar küçük harf ile yazılır. Cümle içerisinde aylar geçiyorsa ama aylar tarihi verilmediyse aylar küçük harfler ile yazılır. Cümle de amca ve dayı çok fazla geçiyorsa küçük harf ile yazılmaktadır. Cümle içerisinde pekiştirmeli sıfatlar tarihler yazıldığı zaman kesme işareti yapılmalıdır. İnsanların görevleri ve ünvanlarını tanıtmak adına her mesleklerini ilk harfi büyük harf ile yazılır. Cümle içerisinde yazılan yabancı diller de ilk harfler büyük yazılarak cümleler bitirilir. Yazım kuralları hakkında öğrenmek istediğiniz ne varsa bu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 7 Eylül 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.