Bağlaçların Yazımı

yorumsuz
1.286 kez okundu

Bağlaçların Yazımı

Tek başına bir anlam ifade etmeyen; ancak anlamca birbiriyle bağlantılı olan cümleleri, sözcükleri, söz öbeklerini birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. ” Ama, ancak, -de , eğer, dahi, bile, ile , ise , veya, veyahut, ne…….ne… , yalnız, zira, yahut vs. gibi birçok bağlaç vardır. Bağlaçların yazımı da çok önemlidir. Bağlaçların yazımı da bazı özellikler arz eder. Bu nedenle bağlaçların yazımı konusundaki kurallar iyi bilinmelidir.

– Bağlaç Olan ”-da, -de ” nin Yazımı Bağlaç olan ” -da, -de ” her zaman ayrı yazılmalıdır. Bu bağlaçlar kendilerinden önceki kelimenin son ünlüsüne göre ünlü uyumuna uyar. Mesela ”sen de mi gittin? ” cümlesinde ” de ” ayrı yazılmış olup, kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne ( bu kelimede tek ünlü e) göre ünlü uyumuna uymuştur. Ayrı şekilde yazılan ” de ,da ” bağlaçları hiçbir zaman ünsüz sertleşmesine uğrayıp da ”te, ta” şeklinde yazılamaz. Mesela ” hiç te güzel değil ” cümlesinde ki bağlaç yazımı yanlıştır. Bunun yerine ” hiç de güzel değil ” şeklindeki yazım doğru olandır. ” -da, -de ” bağlaçları çoğu zaman ” -da, -de, -te, -ta ” gibi ismin bulunma halini belirten eklerle karıştırılmaktadır. Ancak ismin bulunma hali olan ekler kelimeye bitişik yazılır. Oysa bağlaç olan ”-de, -da” her zaman ayrı yazılır.

-Bağlaç Olan ”-ki ” nin Yazımı Bağlaç olan ”-ki ” de ayrı yazılır. Mesela ” bilmem ki” sözcüğünde olduğu gibi ”ki” ayrı yazılır. Ancak bazı hallerde ” ki” bağlacı kalıplaşmış olup bitişik yazılabilir. Buna örnek olarak hâlbuki, oysaki, mademki, sanki gibi kelimeler sayılabilir.

– Bağlaç Olan ” ne……ne…” nin Yazımı ” ne……ne..” bağlacının kullanıldığı cümlelerde fiil olumlu olmalıdır. Mesela ” ne aradı ne sordu” cümlesinde olduğu gibi fiil olumlu olur. Ancak bu bağlaç cümleye olumsuz bir anlam katar. Yani ” ne aradı ne sordu ” cümlesinde fiil olumlu olsa da aslında aramadı, sormadı şeklinde olumsuz bir anlam çıkmaktadır. Sonuç olarak şeklen olumlu ama anlamca olumsuz cümlelerde ” ne….. ne…..” bağlacı kullanabilir. Görüldüğü üzere yukarıda anlatılanlar özellik arz eden bazı bağlaçların yazımıdır. Bu bağlaçların yazım kuralları iyi bilinmelidir. Genellikle bağlaçların yazımı karıştırılan yazım kurallarından biridir. Bu nedenle de bağlaçların yazım kuralları iyi öğrenilmeli ve bu kurallara göre bağlaçlar kullanılmalıdır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 25 Haziran 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.