Sayıların, Deyim ve İkilemelerin Yazımı

yorumsuz
829 kez okundu

Sayıların, Deyim ve İkilemelerin Yazımı

 

Yazım kurallarını bilmek Türkçe’yi doğru bir şekilde kullanabilmek ve yazılarda, dilekçelerde hata yapmamak için önem gösterilmesi gereken bir konudur. Yazım kuralları Türkçe dersine ait bir konudur.Sınavlarda da sık sık çıkan bir konu olup bilinmesi zorunluluk arz eden bir ders içeriğidir. Ayrıca kendi dilini doğru kullanmak kişinin benliğini koruması için mecburi olan bir durumdur. Sayıların, deyim ve ikilemelerin yazımı konusu da önemlidir. Zira sayıların, deyim ve ikilemelerin yazımı özellik arz eden bir konudur. Bazı detayları bulunmaktadır. Yazıma önem veren herkesin sayıların, deyim ve ikilemelerin yazımını da bilmesi gereklidir.

Sayıların Yazımı – Birden fazla kelimeden meydana gelen sayıların ayrı yazılması gerekir. Mesela üç yüz altmış iki sayısı görüldüğü üzere birden fazla kelimeden oluşmaktadır ve ayrı yazılmıştır. Para ile ilgili çek,senet gibi belgelerde yer alan sayılar ise bitişik yazılır. Mesela ellidört veya 56.350 gibi . Bir metin içerisinde sayıların yazımı konusunda bilinmesi gereken bir detay vardır. Metin içerisinde sayılar yazı ile yazılır. Yani rakam kullanılmaz. Ancak saat, ölçü, istatistik verileri gibi durumlarda bu sayılar rakamla yazılabilir. Mesela 11.00’de, 10 kilogram, 20 kilometre gibi saat, ölçü gibi durumları belirten sayılar söz konusu olduğunda rakam kullanılabilir.

Bu ayrıma dikkat edilmelidir. – Kesir söz konusu ise bu durumda kesirleri ayırmak için virgül kullanılır. Mesela on tam yüzde yirmi iki kesrinde kesirleri ayırmak için virgül kullanılır. Yani 10,022 ( 10 tam, yüzde 22 ) gibi. – Beşten çok rakam bulunduran sayılarda sayılar arasında nokta konulur. Mesela 352.189 sayısında olduğu gibi, bu sayılar arasında nokta vardır. – Sıra sayıları ise hem yazı ile hem de rakamla gösterilebilir. Mesela 42. şeklinde bir yazım doğru olduğu gibi, 42’nci şeklinde bir yazım da doğrudur. Ancak ikinci şekildeki yazımlarda ayriyeten nokta kullanılmaz. – Üleştirme sayıları yazıyla gösterilir. Yani ikişer , üçer sözcüklerinde olduğu gibi yazıyla yazılır. Mesela 2’şer, 3’er şekillerindeki yazımlar yanlıştır. Üleştirme sayılarının yazımında genellikle hatalar yapılmalıdır. Bu nedenle bu tarz sayıların yazımı iyi bilinmelidir. Deyim ve İkilemelerin Yazımı – Deyimler ayrı yazılır. Mesela çam devirmek sözcüğünde olduğu gibi. – İkilemeler de ayrı yazılır ve ikilemelerde kelimeler arasında herhangi bir noktalama işareti konulamaz. Mesela apar topar, yavaş yavaş, eğri büğrü ikilemelerinde olduğu gibi, ikilemeler ayrı olarak yazılır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.