Ses Olaylarıyla İlgili Yazım Kuralları
Ses Olaylarıyla İlgili Yazım Kuralları
Yazım kuralları oldukça önemli bir husustur. Zira bir dilekçe yazmak gerektiğinde ya da herhangi bir işi kağıda dökmek gerektiğinde yazım kurallarına hiç özen gösterilmemesi iyi bir intiba uyandırmaz. Bunun dışında kelimelerin doğru yazılması bir nevi diline ve benliğine sahip çıkmaktır. Bu nedenle doğru yazıma önem verilmelidir. Ses olaylarıyla ilgili yazım kuralları da vardır. Ses olaylarıyla ilgili yazım kurallarının önem arz eden bazı noktaları vardır.
Peki Ses Olaylarıyla İlgili Yazım Kuralları Neler Olabilir?
– Ünlü düşmesi olduğunda dikkat edilmesi gereken yazım kuralı Ünlü düşmesi gerektiren bir kelime ek aldığı zaman bu ünlü düşmesinin gösterilmesi gerekir. Yani ünlü düşmesine uğratılmaksızın kelime olduğu haliyle yazılmamalıdır. Mesela ”oğul” kelimesine ”-u” eki getirilirken ”oğul” kelimesindeki ”-u” kelimesinin düşmesi gerekir ki bu halde kelime ”oğlu” olarak yazılmalıdır. Böyle bir halde ünlü düşmesi gösterilmeksizin ”oğulu” şeklinde bir yazım yanlış olacaktır. – İç ses benzeşmesi yani n>m değişimi, gösterilmediği takdirde yazım yanlışı ortaya çıkacaktır. Mesela pembe kelimesinde aslında m harfinde n>m değişimi söz konusudur. Bu halde kelime ”penbe” olarak değil, ”pembe” olarak yazılır.
– Ünsüz benzeşmesi olan kelimelerde ünsüz benzeşmesinin gösterilmesi gereklidir. Sert sessiz harflerle (f,s,t,k,ç,ş,h,p ) biten bir kelime, yumuşak süreksiz harflerle ( c,d,g) başlayan bir ek alırsa bu yumuşak ünsüz harfler sertleşerek c > ç, d >t, g>k şeklinde bir değişime uğrar. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir. İşte böyle bir ses olayında ünsüz benzeşmesinin gösterilmemesi halinde yazım yanlışı ortaya çıkar. Mesela ”ağaç” kelimesi ”-dan” eki alırsa ”ağaçtan” olur yani ekteki d harfi t’ye dönüşür. İşte buna uyarak ağaçtan şeklinde yazılmalıdır, ağaçdan şeklinde bir yazım yanlış olur.
– Ünlü daralması olan ses olaylarında ünlü daralmasının gösterilmesi gerekir. ” a,e ” geniş ünlüleri ile biten bir kelime ”-yor” eki alırsa, bu geniş ünlüler daralarak ”-ı, -i, -u, -ü ” harflerine dönüşür. İşte bu olaya ünlü daralması denir. Mesela bekle kelimesi ”-yor” eki alırsa kelime ” bekliyor” olur ve bu şekilde yazılır. Bu kelimenin ”bekleyor” şeklindeki yazımı , yazım hatası olur. İşte bu gibi ses olayları söz konusu olduğunda bu tür ses olaylarına uğrayan kelimelerin nasıl yazılması gerektiği iyi bilinmelidir. Yazım kuralları iyi öğrenilmelidir. Bu yazıdaki kurallara dikkat ederek yazım kuralları konusundaki bilgilerde bir adım daha ileri gidilebilir
Etiketler: Ses Olaylarıyla İlgili Yazım Kuralları
Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın