Türkçede Yazım Kuralları

yorumsuz
612 kez okundu

Türkçede Yazım Kuralları ve Önemi

Türkçede yazım kurallarını anlayabilmek için, Türkçenin tarihini ve tarih boyunca gösterdiği gelişmeyi bilmek ve anlamak gerekir. Türkçe Altay dil ailesine giren bir dildir ve Altay dil teorisine göre, doğuda Basra Körfezi’nden, batıda Kuzey Buz Denizi’ne kadar, yani Asya’nın kuzeydoğusundan, Avrupa’nın doğusuna kadar uzanan bir alanda yaygın olarak konuşulan, Altay dilleri arasında çok eski ve köklü bir dildir. Bilinen en eski ve Türkçe olarak yazılmış yazıt, VII. Yüzyıla ait Çayr yani Çayren yazıtlarıdır. 688 – 692 yıllarında yazıldığı düşünülen Çayren yazıtları Bilge Kaan, Tonyukuk, Kol Tigin yazıtları gibi mezar taşı olarak hazırlanıp, dikilmiştir. Görüldüğü gibi Türkçe Altay dilleri içerisinde yazı dili kimliğini kazanan en eski dildir.

Türkologlar yaptıkları çalışmaların sonuçlarına dayanarak, Türkçeyi geçmişinden geleceğine kadar 3 bölüme ayırmışlar ve incelemişlerdir.

1- Eski Türkçe

2- Orta Türkçe

3- Yeni Türkçe

Yeni Türkçe dönemi XX. Yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren başlar. Günümüz Türkçesi bu dönemde şekillenmiş ve bugünkü haline gelmiştir. Günümüzde kullanılan Türk dillerinin kendine has bir gramer yapısı vardır. Türkçe zengin bir dildir. Nedeni ise eskiliği, sürekliliği, edebiyat ve bilim dili olarak kullanılmaya çok elverişli olmasıdır. Türkçenin 8500 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir.

Bugün yaşayan diller arasında bu bilgilere dayanarak Türkçenin dünyanın hala yaşayan en eski dillerinden olduğunu söylemek rahatlıkla mümkündür. Bu kadar eski ve köklü bir dil olan Türkçede doğru ve düzgün bir kullanımı hak eder. Bu nedenle yazıda meydana gelebilecek karışıklıkları engellemek, yanlış okumanın ve yanlış anlamanın önüne geçmek, yazının herkes tarafından aynı şekilde okunup, aynı şekilde anlaşılmasını sağlamak gerekir. İşte bu sebeplerden dolayı getirilen yazıda uyulması gereken kurallara yazım kuralları ya da imla kuralları denir.

Bilinmesi gereken Türkçede yazım kurallarının bazıları şunlardır.

– ‘De’ bağlacının yazılması : ‘de’ bağlacı kendisinden önce gelen sözcüğe büyük ünlü uyumu ile uyar ve her zaman ayrı yazılır.

– ‘Ki’ bağlacının yazılışı: bu bağlaçta her zaman bir sözcük olarak kabul edilir ve bağladığı kelimelerden ayrı yazılır.

– ‘mi’ soru ekinin yazılışı: Yazım kuralları ile uygun olabilmesi için ‘mi’ soru edatı her zaman ayrı yazılır.

– İkilemelerin yazılışı: Yazım kurallarına uygun olarak ikileme sözcükler Türkçe’de her zaman ayrı yazılır. Sere serpe, dişe diş, kana kan gibi… Bu ve bunlar gibi yazım kuralları dil bilgisi kitaplarında mevcuttur. Türkçenin bir dil olarak düzgün bir şekilde kullanılması ve gelişiminin ve de devamlılığının sağlanabilmesi için yazarken de tüm kurallara, özellikle de yazım kurallarına uyulması gereklidir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 25 Mart 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.