Makale Yazma Eğitimi-Yazım Kuralları
Makale Yazma Eğitimi-Yazım Kuralları
Öğrencilerin kompozisyon ve makale yazılarında en çok hata yaptıkları alan, imla hatalarını yerinde ve zamanında kullanamamalarından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden cümle anlam yapısını bozuyor ve anlatılmak istenen olgu tam olarak yerine oturmuyorsa bu yazımda mutlaka bir hata söz konusudur. Bu yüzden dikkat çok önemli bir kuraldır. İyi bir yazı oluşturmak için kelime ve cümle yapısını anlamını bozmadan yapmalı, cümleler gereksiz kelimeler içinde sıkışmaması gerekir. Etkili makale yazmanın kuralı bunu gerektirir. Makale yazarken en çok dikkat etmeniz gerekenlerden birisi, giriş, gelişme ve sonuçtur. Daha sonra Başlık solda olmalı, yazı işlemi soldan sağa doğru ilerlemelidir. Makalede başlık dikkat çekici özellikte olmalıdır. Makalede fazla uzunluk pek tasvip edilmez bunun için 200 kelimelik bir makale kısa ve özet şeklinde olmalıdır. Anahtar kelime kullanımında, anahtar kelime 5 kelimeden fazla uzun olmamalı ve koyu bir şekilde bold yapılarak ifade edilmelidir.
Hazırlayacağınız makale taslağı en az üç ayrı paragraftan oluşmalıdır. Giriş bölümünde, önce konu ile ilgili açıklama yapılmalıdır. İkinci paragrafta konu aydınlatılmalıdır. Yani gelişme kısmı gerçekleştirilmelidir. Son paragrafta ise, konu bitmeye gelmeli ve sonuçlanmalıdır. Bu kurallara uyduğunuz da ve imla hataları yapmadığınız da çok güzel bir makale oluştur muş olursunuz. Makale yazımında konu anlatımı, kişiyi kendine çekebilmeli, merak güdüsü arta bilmelidir. Başlık kısmı koyu bir şekilde oluşturmalıdır. İngilizce kelimeler kullanılmamalıdır. Eğer Word programında makalenizi yazıyorsanız, makale ölçüleri uygun bir şekilde yazılmalıdır. Yazı tipi calibri gövde olmalı, punt sayısı en az 11 olmalıdır. Sayı ile sınıflandırma yerine, madde işaretlerini kullanmak görüntü kalitesini arttıracaktır. Okullarda en çok yapılan hatalar, dikkat etmeden hızlıca yazılan makale ve kompozisyonlardır. Bu durumda öğrenci, Öğretmeninden kırık not alabilir. Eğer dikkat ederse başarılı bir yazar olmaya kadar yolu açılır.
Etiketler: Makale Kuralları, Makale Nasıl Yazılır, Makale Yazma Eğitimi, Makale Yazma Eğitimi-Yazım Kuralları, Makale Yazma Kuralları
Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın