23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Birinci Dünya Savaşı’nda Türk milletinin gösterdiği fedekarlık ve üstün başarıları özelliklede Çanakkale cephesinde verilen destansı milli mücadele, ne yazık ki savaşta aynı safta olduğumuz devletlerin yenilmesi sonucu, bizde onlarla birlikte yenik sayılmamıza neden olmuştur. Savaşın ardından imzalanan Mondros Mütarekeresi’ndeki maddelerin çok ağır olması ve ihtilaf devletlerinin ülkeyi karış karış parçalamaya gitmesi acilen tedbir alınmasını gerektirmiştir. Ülkenin girmiş olduğu bu zor dönemden kurtulması için atılan adımlardan ilki 19 Mayıs 1919 yılında milli mücadeleyi başlatmak amacıyla Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıdır. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasının amacı verilecek olan milli mücadelenin ancak milletin desteğiyle birlikte ve topyekûn hareket edilmesiyle başarılacağının düşüncesidir.
Milletin bağımsızlığı ve ülkenin bütünlüğü için yapılacak kararlar, Sivas, Erzurum ve Amasya Kongrelerinde kararlaştırılmış ve ihtilaf devletlerinin boyunduruğu altına girilemeyeceği kesin olarak belirtilmiştir. Milli mücadele için yapılan tüm bu çalışmalar nihayet Türk milletinin iradesinin tam olarak temsil edileceği bir meclisin oluşturulması kararının alınmasını sağlamıştır. Böylece 23 Nisan 1920 tarihinde “1.Büyük Millet Meclisi”nin açılmasıyla Türk halkı egemenliğini ilan etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün olan 23 Nisan, o tarihten itibaren “Hâkimiyeti Milliye Bayramı” olarak kutlanmaya başlamış ve 1924 yılında Atatürk’ü bu özel ve kutlu günü çocuklara armağan ederek “Çocuk Bayramı” olarak 1929 yılından sonra kutlanmaya başlanmıştır.
1930 yıllara gelindiğinde ise, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun başlattığı ve 23 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında kutlanmasına karar verilen“Çocuk Haftası”etkinliği aynı günlerde olması nedeniyle 1935 yılında birleştirilerek “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kabul edilmiştir. 23 Nisan Hâkimiyet-i Milliye bayramı aslında Cumhuriyetin kuruluşunun gerçekleşmesi amacıyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının kutlanması amacıyla kabul edilmişse de, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan çocukların yüzlerini bir nebzede olsa güldürmek amacıyla “Çocuk Bayramı” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etmiştir. Ayrıca 1979 yılının UNESCO tarafından “Çocuk Yılı” ilan edilmesiyle birlikte uluslar arası platformlara taşınmıştır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl kırkın üzerindeki ülkenin katılımıyla gerçekleşen kutlamalar ilk kez beş ülkenin katılımıyla 1979 yılında başlamış ve her geçen yıl ülke sayısı artıkları kutlamalar devam etmektedir. Farklı ülkelerden gelen dünya çocukları Türk çocuklarının ailelerinde misafir edilerek ülkemizin misafirperverliği en iyi şekilde sergilenmektedir. Bu anlamda ülkemizle ne kadar gurur duysak azdır. Hepimizin gönlünde milletimiz bağımsızlığını temsil eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülkemizin tüm illerinde, ilçelerinde, köylerinde, yurt dışı temsilciliklerinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde coşkuyla ve bir şenlik havasında kutlanmaktadır. Okullarda günün anlam ve önemini vurgulayan çeşitli etkinlikler düzenlenerek halkımızın kenetlenmiş hisleri aynı sıcaklığıyla yaşatılmaktadır. Bu bayram vesilesiyle insanların barış, huzur ve sevgiyle yaşayabileceklerinin de en güzel iadeyle gösterilmektedir.
Eklenme Tarihi: 7 Kasım 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın