Sivil Savunma

yorumsuz
278 kez okundu

Sivil Savunma Günü

Sivil savunma kavramı insanlar arasındaki çatışmaların başlamasından beri var olan fakat kavram olarak son yüzyılda netleştirilmiştir. Dünyada bulunan her canlı tehlikelere karşı kendisini ve yakınlarını bu tehlikelerden korumak ister. Bunu hayvanların davranışlarında çok net görebiliriz. Hayvanlar yuvalarını kimselerin ulaşamayacağı tehlikelerden uzak yerlere yaparlar. Tehlikeden korunmak içgüdüseldir. İnsanlar da tıpkı hayvanlar gibidir. Benzer davranışlar gösterirler. Kendilerini, ailelerini ve değer verdikleri herkesi, doğa olaylarından, diğer insanlardan, hayvanlardan ve her türlü düşmandan koruyabilmek için ilk çağlarda mağaralara zamanımızda ise kilitli kapılar ardına sığınmışlardır. Sivil savunma kavramını son yıllarda dünyada görülen silahlanma yarışı, doğal afetlerin yaşanma sıklığı ile birlikte çok daha fazla duymaktayız.

Sivil savunma doğal afetlerde ve savaş halinde halkın başta can güvenliği ve daha sonra mal güvenliğini sağlamak, bu durumlarda meydana gelebilecek kayıpları en aza indirebilmek için yapılan faaliyetlerin bütünüdür. Herhangi bir savaş durumunda ülkelerin silahlı kuvvetleri kadar önemli bir kuvvet olan sivil savunma kuruluşları, sivil halkın can ve mal güvenliğinde oluşabilecek kayıpların minimum seviyeye indirilmesi amacını güder. Aynı amaç meydana gelebilecek doğal afetler, yangınlar gibi durumlar içinde geçerlidir. Ülkemizde her yıl 28 Şubat tarihi sivil savunma günü olarak kutlanır. Ulusal varlığımızın sürdürebilmesi ve devam ettirilebilmesi barış zamanında topyekun bir savaş durumuna hazır olmakla mümkündür.

Günümüzde savaşlarda kullanılan silahlar cephe savaşlarının yapılmasına engel olmaktadır. Artık füzeler ile nükleer silahlar ile savaşlar yapılmaktadır. Bu silahlar ile yapılan savaşlarda sivil kayıplar çok fazla sayıda olmaktadır. Böyle bir savaş durumuna hazırlıklı olmak hem ulus olarak hem de bireysel olarak var olmamıza olanak tanıyacaktır. Sivil savunma böyle bir durum için gerekli önlemleri ve tedbirleri almamızı sağlar. Sadece savaş durumunda değil, barış zamanında da ulusal ve bireysel varlığımızı tehlikeye düşürebilecek doğal afetler, depremler, seller, kazalar, büyük yangınlar gibi felaket durumlarında da sivil savunma tedbir ve önlemleri alınmalıdır.

Ülkemizde sivil savunma faaliyetlerini yürüten kurum içişleri Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’dür. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak illerde ve ilçelerde sivil savunma müdürlükleri, sivil savunma arama ve kurtarma birliği müdürlükleri bulunmaktadır. Ayrıca kamuda ve özel kurumlarda da sivil savunma uzmanlıkları bulunmaktadır. Sivil savunma hizmetlerinde en önemli husus herhangi bir savaş veya doğal afet durumunda halkın nasıl davranacağı ve neleri yapması ve yapmaması gerektiği konularının halka öğretilmesidir. Bu nedenle sivil savunma uzmanları ve sivil savunma kuruluşları gerekli eğitimleri verirler.

Verdikleri eğitimlerin, belirli periyotlarla yaptırdıkları tatbikatla ile pekiştirilmesini sağlarlar. 28 Şubat tarihinde kutlanan Sivil Savunma Gününde ise halk, sivil savunma faaliyetlerinin gerekliliği ve bu faaliyetlerin önemi hakkında bilgilendirilmeye çalışır. Yapılan tatbikatlara verilen eğitimlere katılmanın önemi anlatılmaya çalışılır ve halkta sivil savunma bilinci oluşturulmaya çalışılır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.