Tutum Yatırım Ve Türk Malları Haftası

yorumsuz
419 kez okundu

Tutum Yatırım Ve Türk Malları Haftası

 

İnsanların paralarını, mal ve eşyalarını, zamanını ve sağlıklarını gerektiği gibi koruması ve kullanması tutumlu olmak olarak tanımlanmaktadır. Tutumlu olmak hiçbir zaman cimrilik olarak değerlendirilmemelidir. Tutumlu insanlar eşyalarını, mallarını düzenli ve temiz bir şekilde kullanmaktadır. Aynı zamanda zamanlarını boşuna harcamazlar. Kendilerine ve çevrelerine yararlı olabilecekleri işlerle günlerini geçirirler. Bu sayede kötü alışkanlıklarından kurtularak mutlu ve güvenli bir yaşama sahip olurlar. Toplumda yalnızca kendimize ait olanları değil su, elektrik, yiyecekler, okuldaki eşyalar, bize ait olmayan farklı eşyalar kullanılırken de kendimize ait gibi özenle kullanmalı ve korumalıyız. Toplum ve arkadaşlarımıza ait eşyalara da zarar vermekten kaçınmalıyız. Çünkü, ancak bu sayede gerçek anlamda tutumlu olabiliriz. Tutum yatırım ve Türk malları haftasında,tutum ve yatırımın ülkemiz için önemi Tutum ve yatırım konusu ülkeler açısından da oldukça önemli bir konudur. Devletlerin gelir ve giderlerini dengelemesi gerekmektedir. Bir devletin gelir ve giderlerini iyi ayarlaması durumunda gelir kaynaklarını iyi yatırımlarda kullanmasıyla birlikte kalkınması, zenginleşmesi ve diğer devletlere bağımlı olmadan yaşayabilmesi mümkün olacaktır.

Ülkemiz bilindiği üzere Cumhuriyet döneminde savaştan yeni çıkmış bir ülkeydi. Ülkenin her yanında çok büyük zararlar alınmış, ellerinde bir şey kalmayan halk ise yoksulluk içerisindeydi. Atatürk bu duruma üzülmekte ve bu durumdaki halka bir şeyler verebilmek için çalışmalar yapmak istiyordu. 1923 yılında Atatürk, İzmir İktisat Kongresi’ni topladı. Yapılan bu kongrede yurdun bağımsızlığını korumak, yerli malları üretmek ve kullanmak kararı alındır. Dönemin başbakanı olan İsmet İnönü ise 12 Aralık 1929’da TBMM’de bir konuşma yaptı. Yaptığı bu konuşmada milli ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularına değindi. İşte bu nedenle 12 Aralık’ı kapsamakta olan hafta Tutum Yatırım Ve Türk Malları Haftası olarak kutlanır. Cumhuriyet döneminde temelleri atılmış olan kendine kendine yetebilecek bir toplum olmak için atılan o ilk adım bugün de devam etmektedir. Toplumda tutumlu olma bilincinin oluşturulması Tutum ve yatırım konusunda edilen alışkanlıklar küçük yaşlardan itibaren kazanılmaktadır. Ders araçları, giysiler, harçlıklar, evdeki eşyalar, kişisel eşyalar gibi pek çok konuda tutumlu kullanma alışkanlığına sahip olan çocuklar sahip oldukları bu güzel alışkanlıkları büyüyünce de devam ettirmektedir. Küçük yaşlarda boşa akan muslukları, gereksiz yanan lambaları kapatan çocuklar bu alışkanlıklarını da büyüdükleri zaman devam ettirmektedir. Okul çağlarında zamanını iyi ve doğru bir şekilde değerlendirme alışkanlığı kazanmış insanlar sahip oldukları bu huydan kolay kolay vazgeçememektedir. Bu nedenlerle çocukların küçük yaşlardan itibaren tutumlu olmaya özendirilmesi ve bu alışkanlığın kazandırılmasına dikkat edilmelidir.

Tasarruf yapma, ulusal kaynakların işletilmesi, yerli fabrikaların kurulması, paraların dış ülkelere gitmesinin önlenmesi, temel tüketim maddelerinin öz kaynaklardan karşılanması, ekonominin geliştirilmesi gibi amaçlar Tutum Yatırım Ve Türk Malları Haftası kapsamında belli başlı amaçlar içerisinde yer almaktadır. Okullarda 12- 18 Aralık tarihleri arasında kutlanmakta olan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları konusunda bilgi verilmekte, şiirler okunarak konuşmalar yapılmaktadır. Bunun yanı sıra skeçler ve oyunlara da yer verilmektedir. Bu hafta boyunca yerli mallarımızın tanıtılması için çalışmalar yapılmaktadır. Kavramlar Tutum: Küçük yaşlardan itibaren tutumlu olma alışkanlığının kazanılması gerekmektedir. Tutumlu olmak ömür boyu rahatlık sağlamaktadır. Tutumlu olmak söz konusu olduğunda genellikle akla para gelmektedir.

• Parada tutumluluk: Paranın gerekli olduğu yerde gerekli olduğu kadar harcanmasına parada tutumluluk denmektedir. Tutumlu olmak cimrilik olarak algılanmamalıdır. Cimrilik gerekli olduğu halde para harcamamak olarak tanımlanabilir.

• Eşyada tutumluluk: Ayakkabılar, elbiseler, araç ve gereçlerin güzel kullanılmasıyla olmaktadır.

• Zamanda tutumluluk: Zamanın iyi ve doğru şekilde değerlendirilmesiyle olmaktadır. Derslere, kitap okumaya, oyuna ve dinlenmeye ayrılan zamanın amacına uygun olarak kullanılmasını kapsamaktadır. Zamanın boş yere geçirilmemesi gerekir. Yatırım: Biriken paraların gelir sağlayacak bir işe bağlanmasını ifade etmektedir. Yatırım sonunda araç ve gereç üretilmektedir. Yapılan yatırımlar sonunda yeni iş alanları açılmakta, toplumun gereksinimleri karşılanmaktadır. Biriken paralar yatırımlarla değerlenmektedir. Paraların bir köşede bırakılması ülke ekonomisi için herhangi bir yarar sağlamamaktadır. Türk malı: Ülkemiz sınırları içerisinde yetiştirilen ürünler, fabrikalarda yapılan mallar Türk malı olarak adlandırılmaktadır. Türk malı için yerli malı ifadesi de kullanılmaktadır. Gereksinimlerin yerli mallarla karşılanması gerekmektedir. Bugün ülkemizde her türlü araç ve gereç yapılmakta, ülke topraklarında her türlü ürün yetiştirilebilmektedir. Yerli malı kullanımı ile ilaç, hammadde, akaryakıt ve dış borçlar için gerekli olan döviz azalmamış olmaktadır.

Vatanseverlik ülkenin düşünülmesi ile olmaktadır. Bu nedenle her vatansever yerli mallarını kullanmaya özen göstermeleri ve yaşadığı süre boyunca tutumlu olma konusunda dikkatli olmalıdır. Tüm bu konularda bilgi sahibi olunması ve toplum bilincinin sağlanması amacıyla okullarda kutlanan yerli malı haftasında zaman, para ve eşyada tutumlu olmanın önemi anlatılmaktadır. Yatırımların üzerinde durulmakta, yerli mallarını kullanmanın sağlayacağı yararlar ve yabancı mallara duyulan özenmelerin ülke ekonomisine vereceği zararlar konusunda bilgilendirmeler yapılmaktadır. 12- 18 Aralık haftasında bu konuyla ilgili konuşmalar yapılır, şiirler okunur. Çeşitli etkinlikler düzenlenerek ülkemizin sahip olduğu yerli mallarının tanıtılması için çaba harcanır. Günümüzde biraz da savurganlık alışkanlıklarımız yüzünden doğal kaynaklarımız gün geçtikçe azalmaktadır. Dünya ve doğa ise tüm cömertliğiyle bize tüm kaynaklarını sunmaya devam etmekte, tüm insanları tutumlu olma ve kendilerine sunulan doğal kaynaklara karşı daha duyarlı davranmaya çağırmaktadır. Dünyadaki yaşamın devamlılığı için ise millet olarak tüm insanları tutumlu olmaya çağırmayı bir görev olarak kabul etmek ve bu şekilde davranmak bizim doğaya karşı sorumluluğumuzdur.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.