Çocuk Oyunları

yorumsuz
553 kez okundu

En Güzel Çocuk Oyunları

Çocuk oyunları olarak oynanan ve toplumların kültür zenginliğinin bir göstergesi olan sokak oyunları, zaman içinde sürekli değişen kuşaklar arasında bağ kurmak sureti ile kültürlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında olanak sağlamaktadır. Çocuklar ve çocuk oyunları bu konuda hem uygulayıcısı hem de aynı zamanda aktarıcısı olurlar. Hemen hemen bütün çocukların bildiği Birdirbir çocuk oyunları Körebe, Kutu Kutu Pense çocuk oyunları Yağ Satarım Bal Satarım çocuk oyunları Yakan Top, Uzun Eşek çocuk oyunları Topaç, Köşe Kapmaca çocuk oyunları Saklambaç, İp atlama gibi çocuk oyunları eskiden oynanmış olan ve günümüze kadar gelen sokak oyunlarının başında gelmektedir.. Çocukların gelişim çağlarında dersleri, yemek ve uyku saatleri faaliyetlerinin dışında kalan bütün zaman dilimini kapsayan bu tür çocuk oyunları, çocukların ruhsal yapılarını, zihinsel açıdan ve bedensel güçlerinin gelişimi konusunda büyük rol oynamaktadır.

Sokak oyunlarının eğlendirmesinin yanında çocukların gelişiminde de sağladığı fiziksel olarak, psiko-motor yapıda, duygusal gelişimleri konusunda, sosyal ve zihinsel yönden katkılar sağlamaktadır. Çocuk Oyunları ve Çocukların Fiziksel Gelişime Katkısı Çocukların normal olarak gelişebilmesi için düzenli bir şekilde yaşına ve cinsiyetine en uygun çocuk oyunları yanında, bisiklete binme ve dilediği gibi koşma, atlama, istediği şekilde sıçrama, yükseklere tırmanma, alçaktan sürünme gibi fiziksel özellikte birtakım etkinlikler içinde kendi istediği şekilde hareket etmesi fiziksel gelişimlerini etkileyen oyun tarzı hareketleri yapabilmektedirler. Oynadıkları bu tür çocuk oyunları çocukların kemik yapıları üzerinde sürekli hareketlilik sağlayarak eklemlerinin ve kemik yapısının sağlamlaşmasını etkileyecektir. Çocuk Oyunları ve Psiko-Motor Gelişime Katkısı Çocuk oyunları kapsamında yer alan oyunları oynayan çocuklar koşma şeklinde, atlayarak, yükseklere tırmanarak, kaçanı yakalayarak, engellerden sıçrayarak, alçaktan sürünerek, sallanabildikleri her tutundukları noktada sallanarak sürekli hareket ederler. Böylelikle, çocukların vücut yapılarında bulunan büyük ve küçük kas gruplarının en iyi şekilde gelişimlerini sağlamak sureti ile, ihtiyaç duymuş oldukları ya da ileride ihtiyaç duyacakları her türlü günlük yaşantıdaki becerileri kazanarak psiko-motor gelişimlerini sağlamaktadırlar.

Çocuk Oyunları ve Duygusal Gelişime Katkısı Çocuk oyunları oynanmakta olan oyun ortamı çocukların gelişimi esnasında duygusal açıdan çok daha önemli bir yere sahiptir. Oyun oynayan çocuklar mutluluk duyarlar, sevinç duyguları ortaya çıkar, acıma duyguları gelişir, korku faktörünü en aza indirirler, kaygı duymaktan vazgeçerler, dostluk bağları kuvvetlenir, sevgi bağları en üst seviyede gelişir, güven duyma duyguları gelişir, bağımsızlık duyguları en yüksek seviyede oluşmaktadır. Çocuk oyunları çocukların tüm duygularını rahat bir şekilde ifade edebilecekleri doğal bir ortam olarak çocukların kendilerine ait hissettikleri bir dünya olmaktadır. Çocuk Oyunları ve Sosyal Gelişime Etkileri Çocuk oyunları çocukların sosyal açıdan gelişmesi için ve onun birlikte bulunduğu toplum üyeleri ile uyumlu yaşayabilmesi için, çevresinde yaşanmakta olan zorluk ve güçlüklere karşı duyarlılık yapısını geliştirebilmesi gibi ölçütlere bağlı olmaktadır. Özellikle grup halinde oynanan çocuk oyunları tüm bu davranışları çocukların kazanabileceği bir ortam hazırlamaktadır. Bu yüzden çocuk oyunları çocuğun gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Çocuk oyunları çocuklar üzerinde en büyük etkiyi bırakan aktiviteleri olmaktadır. bu konuda sıralanabilecek olanlar; .

• çocuk oyunları çocuğun kendine güven duymasında, kendini denetleme altında tutmasına, çabuk karar verme yeteneklerinin gelişmesine, işbirliği yapma kapasitelerinin gelişmesine, doğruluk ve disiplin içinde davranmaları gibi kişisel ve toplumsal alışkanlıkları kazanmasında en etkili bir yöntem olmaktadır.

• Çocuk oyunları çocukların birçok çeşitli meslek gruplarının rolleri üstlendiklerinde o rolün gerekli kurallarını öğrenebilme şansını yakalayarak hareketlerini bu yönde daha düzenli bir hal almasını sağlamaktadırlar.

• Çocuk oyunları oynarken, çevresindeki diğer insanlarla iletişim kurma işlemlerinin hız kazanmasına, gözlem yapabilme özelliklerinin gelişmesine, işbirliği yapma özelliklerinin yanında yardımlaşma duygularını geliştirmektedir..

• Çocuk oyunları yoluyla, teşekkür etme kabiliyetlerinin gelişmesi, günaydın deme alışkanlığını elde etme, iyi geceler gibi sözel olan tüm hitap ve nezaket sözlerini veya sırasını bekleme alışkanlıklarını, konuşan birisini dinleme alışkanlıklarını, trafik kurallarına uyma alışkanlıklarını, telefonda konuşma gibi sözel olmayan sosyal içerikli kuralları öğrenirler.

• Çocuk oyunları yoluyla, doğru ve yanlışı, iyi ve kötüyü, güzeli-çirkini, haklıyı-haksızı öğrenerek ahlaki kavramları öğrenebilir. Ayrıca, bunun yanında başkalarına saygı gösterme kurallarını, başkalarının ve kendine ait olan hakkını koruma, verilen görevleri üstlenme alışkanlıklarını, kendilerine ve başkalarına güven duyma duygularını, herhangi bir konuda kesin karar verip uygulayabilmenin yanında işbirliği sağlayabilme özellikleri gibi toplumsal kuralları da öğrenebilmektedirler.

• Çocuk oyunları yoluyla, bir gruba ait olmayı öğrenirken, o grubun bir parçası olmayı da öğrenirler, ait oldukları grup içerisinde sorumluluk alarak aynı zamanda iş yapmayı, grup içinde yer alan üyeler ile birlikte işbirliği yapma gibi alışkanlıkları da çocuk oyunları sayesinde öğrenebilirler.

Çocuk Oyunları ve Zihinsel Gelişime Etkisi Çocuk oyunları çocuğun, fiziksel yapısını, psiko-motor gelişimini, sosyal açıdan ve duygusal açıdan gelişimini etkilemesinin yanında aynı zamanda zihinsel açıdan gelişimini de etkilemektedir. Çünkü çocuk oyunları, çocuğa çevresini araştırma yapma, çevresindeki objeleri tanıma ve karşılaştığı problemleri çözme imkanı sağlar. Çocuk bu tür çocuk oyunları sayesinde büyüklük nasıl bir şey, şekil kavramı, renk kavramı, boyut ve ağırlık anlayışı, hacim ve ölçme kavramları, sayma, zaman ve mekan kavramları, uzaklık ölçüsü, uzay gibi pek çok kavramı öğrenerek bunların sonunda eşleştirme ve sınıflandırma yapmayı, sıralamayı, analiz etmeyi, sentezleyerek problemleri çözme gibi birçok zihinsel olarak yapılabilecek işlemleri de öğrenmektedir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.