İstasyon Tekniği Uygulama Örneği 3
İstasyon Tekniği Uygulamaları 3
Çocuklar tekniğe yavaş yavaş alışmaya başladı artık. Hangi istasyona niye gittiğini, neler yapması gerektiğini kavramaya başladılar. İlk zamanlardaki kargaşalar yerini düzene bırakıyor sınıf içi iletişim olumlu bir havanın gelişmeye başladığı gözleniyor yavaş yavaş.
Daha önceki uygulamalarımızda en çok istasyon değişiminde yaşanan kargaşa ve zaman kaybı bu uygulamada nerdeyse yok denecek kadar azdı. 2. sınıf olduğumuz için ve çocukların yeterince birikimi olmadığından dolayı zaman zaman istasyonda kalma süresi uzun geliyordu. Bu olumsuzluğu bir gün önce vermiş olduğum ev çalışmasıyla, sitemizde yer alan oyunlarla biraz da olsa giderdik.
Peki ne sağlayaca bu istasyon tekniği? değer mi bu uğraşa? sorularının yanıtı bir kaç denemeden sonra çok net olarak ortaya çıkıyor. Her istasyon bir sınıf demek. Zaman kısa da olsa çocuk bir derste bir konunun çeşitli yönlerini tanıma fırsatı bulacak. Eğitim süreçlerinde dilimizden düşürmediğimiz ‘etkin katılımın’ en iyi örneklerindendir İstasyon Tekniği. Özellikle çekingen çocukların kendini göstermesi için büyük bir olanak sunar bu çocuklara istasyon tekniği. Küçük gruplarda içe kapanık çocukların sürece katılması sınıf ortamına göre daha kolaydır.
İstasyon tekniği, zaman zaman küme çalışmasıyla karıştırılsa da küme çalışmasından farklı olduğu ilk uygulamada görülmektedir. Küme çalışmalarında paylaşım sadece küme üyeleri arasında iken burada tüm üyeler arasındadır. Kümelere (istasyonlara) herkes katkı sunar, daha öncekileri değerlendirir. Merkezde öğrencilerin öğrenmesi vardır. Öğrencinin değil. İşbirliğine dayalı olması nedeniyle kubaşık öğrenme modelinin bir uygulaması biçimi diyebiliriz belki.
Gelelim uygulamamıza. Konumuz ‘Sözcüklerde Anlam’ yani eş anlamlı, sesteş ve zıt anlamlı sözcüklerle ilgili bir etkinlik yaptık.
Önce 5’erli 4 istasyon oluşturduk. “Es Sesli”, “Eş Anlamlı”, “Zıt Anlamlı” ve “Şiir veya Slogan Yazma” istasyonları oluşturduk. İstasyonları kolaylık olsun diye numaralandırıldı. İstasyon yerleri belirlenerek numaraları yazıldı. İstasyona öğrenci seçimi, bütün öğrenciler tahtaya çıkarılarak rastgele bir öğrenciden başlayıp 4’e kadar, 4’ten sonra 1 gelmek üzere sayma yoluyla yapıldı. Daha sonra öğrenciler kendi istasyonlarına giderek bir şef seçip konularına giriş yaptılar.
Öğrenciler her 6 dakikada (istasyon değiştirme süresi dahil) bir istasyon değiştirerek en son istasyondan sonra kendi istasyonlarına geldiler ve yapılan çalışmalara son şeklini verme çalışması yaptılar. Bunun için 5 dakika süre verildi. En son olarak istasyon şeflerine 2’şer dakika süre verilerek çalışmaları sunmaları sağlandı ve çalışmalar panoda sergilendi.
Etiketler: etkin katılım, istasyon, istasyon tekniği, öğrenme, örneği. 2. sınıflar, teknik, uygulama
Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2013
Konu hakkında yorumunuzu yazın