Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları
Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları
Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanı, Kurtuluş Savaşının askeri lideridir. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra demokratik ve ulus egemenliğe dayalı Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyet ilan edildikten sonra ülkede çok köklü reform girişimlerine başlamıştır. Ekonomik, sosyal, eğitim, kültür alanlarında birçok yeniliğe imza atılmıştır. Bu yeniliklerin temelini Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları oluşturmuştur. Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları temelinde bilimsellik ve insan sevgisi vardır. Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları birbiri ile uyum içinde ve birbirini tamamlamaktadır. Ülkemizin çağdaş medeniyetler seviyesine gelmesi için bu ilke ve inkılâplar uygulamaya konulmuş ve büyük yollar kat edilmiştir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları nelerdir? Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları neden önemlidir? Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları kaç yılında uygulamaya konulmuştur? Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları konu anlatımı nereden bulunur? Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları ile ilgili konu özeti nasıl indirilir? Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları dersine nasıl çalışılmalıdır? Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları dersi yıllık planı nasıl hazırlanır? Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları bütünüyle bakıldığında birbirini tamamladığı görülmektedir. Bu ilkelerle çöküşte olan bir devlet ayağa kalkmış hatta yükselişe geçmiştir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları ile Türk Milletinin ülkesine olan güveni artmıştır. Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları ile yaşadığımız gelişim ve değişime tüm dünya ülkeleri hayretle bakmış ve takdir etmiştir. Savaş mağduru bir ülke bu ilkeler ile toparlanmış ve daha güçlü bir şekilde yola devam etmiştir. Bu diğer savaş mağduru ülkelere de örnek temsil etmiştir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları aynı zamanda Türk milliyetçiliğini esas almaktadır. Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Türk ulusuna armağan edilmiştir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları konusuna bakmak gerekirse;
1. Cumhuriyetçilik Yönetimde halkın söz sahibi olması, demokrasinin uygulanması ve halkın kendi kendini yönetme biçimi Cumhuriyetçilik ilkesinin temellerini oluşturmaktadır. Cumhuriyet rejiminde yönetimde sadece halk söz sahibidir. Herhangi bir aileye, bir zümreye ayrıcalık tanınmamaktadır. Herkes eşit haklara sahiptir.
2. Milliyetçilik Milliyetçilik düşüncesi o millete ait olan bireylerin milletini yüceltme, birlik beraberlik dayanışma içinde olması ve bağımsızlığını koruma şeklinde gelişmiştir. Atatürk milliyetçiliği asla ırkçı bir bakış açısında değildir, vatanseverlik düşüncesiyle bu ilke temellenmiştir. Temelinde insan sevgisi ve vatan sevgisi vardır.
3. Halkçılık Halkçılık ilkesi tüm vatandaşları eşit ve aynı statüde görür. Hiçbir kimsenin diğerine yasa önünde bir üstünlüğü olamaz fikrine dayanır. Ülkenin tüm fertleri devletin sağladığı imkanlardan eşit ölçüde yararlanmalıdır. Eğitimin yaygınlaştırılması, kadın erkek eşitliği halkçılık ilkesi çerçevesinde gerçekleşmiştir.
4.Laiklik Laiklik din ve devlet işlerinin farklı yönetim ellerinde olmasıdır. Din ve vicdan hürriyeti devlet himayesiyle Laiklik ilkesi çerçevesinde korumaya alınmıştır.
5.Devletçilik Bu ilke savaş etkilerinin hala sürdüğü ülkemizde hızlı bir atılım istendiği için uygulamaya konulmuştur. Yatırımlar devlet eliyle yapılmış ve devlet kalkınmıştır.
6.İnkılapçılık Bütün ilkeleri kapsayan bu ilke Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları devam etmesi ve korunması için önemlidir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Türkiye Cumhuriyetinin temel taşlarıdır ve cumhuriyetimizin, bağımsızlığımızın güvencesidir. Bu ilkeleri korumak ve yaşatmak görevi ise biz Türk milletine düşmektedir.
Etiketler: Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları
Eklenme Tarihi: 21 Şubat 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın