Avukat Olmak
Avukat Olmak
Avukatlık her ülkede kalbur üstü olarak bilinen, zorlu eğitim sürecini başarıyla atlatan öğrencilerin olabildiği saygın bir meslektir. Ancak Türkiye’de son yıllarda neredeyse her üniversitede hukuk bölümü açıldığından mezun sayısı çok fazla miktarda artmıştır. Bu da avukatlık mesleğinde öne çıkabilmek için daha da çok çaba sarfetmeyi gerektirmeye başlamıştır. Fakat halen saygınlığını koruyan, toplum nezdinde önemli görülen güzel bir meslektir. Güzel ve önemli bir meslek grubunda olduğundan dolayıdır ki avukat olmak bazı zor süreçleri de başarı ile aşmayı gerektirir. Avukat olmak için Hukuk Fakültesi’nden mezun olmak gereklidir. Mezun olur olmaz da avukatlık yapılamamaktadır.
Bunun için mezun olduktan sonra bulunulan ilin barosuna staj başvurusunun yapılması ve 1 yıllık staj sürecinin başarıyla tamamlanması gereklidir. Bundan sonra avukatlık mesleği yürütülebilir. Ancak birçok öğrenci okul döneminde staj provası niteliğinde, hukuk bürolarında çalışmakta ve işi öğrenmek için çabalamaktadır. Gerçekten de bir adım öne geçebilmek için okul döneminde çalışmak ve yaşıtlarından daha erken bazı bilgileri öğrenmek, tecrübe edinmek faydalı olmaktadır. Avukat Olmak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Vasıflar Avukat olmayı gerektiren vasıflar diye genel geçer bir kural tabiki yoktur. Ancak mesleğin özellikleri ve bu meslekteki tavırlar aslında avukat olmak isteyenlerin de nasıl olması gerektiğini belirtmektedir. Genel geçer olmasa bile avukat olmak isteyenlerin sahip olduğu bazı vasıflar onların bu meslekte hem daha başarılı olmasını, hem de bu mesleği severek yapmalarına etki etmektedir. Bu nedenle avukat olmak isteyenlerin aslında bazı vasıflara sahip olması önemlidir.
– Avukatların sözel yeteneği olan kişiler olması çok önemlidir. Zira savunma yaparken, adliye personeliyle iletişim kurarken, müvekkillerine dava ile ilgili durum ve sonuçları aktarırken sözel iletişim çok önemli bir hal almaktadır. Bu nedenle de sözel yeteneklerinin gelişmiş olması, bir avukata oldukça faydası dokunan bir özelliktir.
– Olaylar ve ilkeler arasında bağlantı kurabilme yetilerinin de gelişmiş olması gerekir.
– Başkalarını dinleme ve anlama konusunda da iyi olmalıdır. Yani avukat aynı zamandaa iyi bir dinleyici de olmalıdır.
– Sorumluluk alabilen ve sorumluluklarını aksatmayan, bu sorumlulukların üstesinden layıkıyla gelebilen kimseler olması gerekir.
– Bir avukatın akıcı bir şekilde konuşması da çok önemlidir. Zira çoğu zaman zamanla yarışan avukatların söylemek istediklerini kısa ve öz şekilde, anlaşılır bir ifadeyle dile getirebilmesi hem iletişiminin kuvvetli olmasına hem de kaleminin sağlam olmasına etki eder.
Etiketler: Avukat Olmak
Eklenme Tarihi: 19 Haziran 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın