Diş Fırçalama Alışkanlığı Geliştirme

Okula başlama yaşına veya okul çağına gelmiş çocuğun artık kendini ve yakın çevresini tanıma yeteneği gelişmeye başlar. Toplumsal uyum süreci artar. Okula başlayan çocuk için aileden daha önce okul ve öğretmeni vardır artık. Derslerde vücudunu tanıyan çocuk için vücut bakımı da önem kazanır.
Vücudumuzun en önemli parçalarından birisi de dişlerimizdir.
İlköğretime başlama yaşı kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı yaşlardır. Her ne kadar yanlış olsa da süt dişleri için denilen “nasıl olsa atılmayacak mı?” sözünü kalıcı dişler için kesinlikle söyleyemeyiz. Genellikle 6 yaşında azı dişle başlayan kalıcı diş çıkarma evresi tam da okula başlama yaşıdır. Bu yaş çocuklarında mikroplardan korunma veya temizlik kavramı tam gelişmediği için okul ve çevreye önemli görevler düşmektedir.
Çocuğu diş fırçası ile tanıştırma. Okula yeni başlayan çocuklara çok şey oyun yoluyla öğretilir. Diş fırçası ile tanıştırma da oyun yoluyla öğretilebilir. “aşağı in, yukarı çık” gibi etkinlikler veya

değişik yöntemlerle fırçalama ile ilgili devinsel hareketler gösterilir. Ancak burada en büyük sorun okulların diş fırçalama için uygun hijyeni taşıyıp taşımadığıdır. Bu nedenle belki de en doğrusu okulda bunların taklitlerinin yapılıp evde uygulanmasıdır. Okulda belki beslenme saatinden sonra bol su ile gargara yaptırılabilir.
Diş ve fırça i
kilisi görselleştirilerek çocuğun ikisinin bir bütün olduğu algılatılmaya çalışılır. Konu ile ilgili olarak çalışmalar yaptırılıp sınıfta sunması veya ödev hazırlaması yolu da bu alışkanlığın gelişmesi açısından önemlidir.
Diş sağlığı elbette sadece ‘diş fırçalama’ değildir. Diş hekimi ile erken tanışma, yeterli kalsiyum, fazla soğuk sıcak yememe, sert cisimleri dişle kırmaya çalışmama gibi önlemler de önemlidir. Ancak bu yazıda ‘diş fırçalama alışkanlığı geliştirme’ konusu ele alınmaya çalışıldı.
Etiketler: alışkanlık, çocuk, diş, fırçalama, gelişim, kazandırma, okul çağı
Eklenme Tarihi: 4 Nisan 2013
Konu hakkında yorumunuzu yazın