Edebiyat

yorumsuz
339 kez okundu

Edebiyat
edebiyat-hakkinda

Edebiyat; bir olayı, bir düşünceyi, duygu ve hayalleri dil aracılığıyla yazılı veya sözlü bir şekilde ifade etme sanatına denir. Edebiyat kelimesi Arapça kökenlidir. Türkçede edebiyatkelimesi Tanzimat Dönemi’nde kullanılmaya başlanmıştır. Edebiyatın da bir yöntemi vardır. Bu yüzden bir bilim dalıdır.

Edebiyatın edebiyatçılar tarafından ortaya konulmuş kesin bir tanımı bulunmamaktadır. Birçok kişi tarafından günümüze kadar farklı tanımlar gelmiştir ve gelmeye devam etmektedir. Kimi edebiyatın hayatı yansıttığını söylemiştir. Kimisi ise hayatın aynası olduğunu söylemiştir. Edebiyatın asıl amacı estetik ve güzelliktir. Edebiyatın edebiyat olmasını dil, üslup, estetik ve güzellik sağlar. Duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakine ifade edebilmek için bir araçtır. Konunun ne içerdiği değil de nasıl dile getirildiğine önem verilir. Edebiyat sosyal bir bilimdir ve diğer bilim dallarıyla sürekli bir etkileşim halindedir. Diğer sosyal bilimlerden ayıran fark ise; öznel, yaratıcı ve kurmaca olmasıdır.

Edebiyatın Oluşmasına Yol Açan Etkenler

Savaşlar edebiyatın oluşmasında büyük rol oynamıştır. Savaşlar toplumu derinden etkilediği için destanlara konu olmuşlardır. Bunun yanı sıra göçler ve doğal afetler de halkı etkilediği için edebiyata malzeme olmuşlardır. Bir toplumun kültürel değişimi yani toplumun yaşayış biçimi de edebiyat yapmak için yeterlidir. Aşk ve sevgi de bireysel etken olmasının yanında edebiyatı büyük etkilemiş ve günümüze bunlarla ilgili sayısızca eser gelmiştir. Bunların dışında sosyoloji, tarih, coğrafya ve psikoloji de edebiyatla yakından ilgilidir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 28 Kasım 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.