Eğitim Hayatında Okul Seçimi
EĞİTİM HAYATINDA OKUL SEÇİMİ
Eğitim hayatında okul seçimi olmazsa olmazlardandır. Bu eğitim planlamasında, bununla birlikte kariyer oluşturmakta önem arz etmektedir. Ülkemizde çocuklar 6 yaşlarından itibaren eğitim- öğretime adım atarlar. Okul öncesi hazırlık evresinde ana okulları ile başlangıç yapılır. Anaokulu eğitim hayatında okul seçiminde ilk önem aşamadır. Çocuğun psikolojik açıdan gelişiminde oldukça önemlidir. Anaokulu ile birlikte çocuğun eğitim öğretime ısındırılması gerekmektedir. Devlete ait ana okulları olduğu gibi özel ana okulları da mevcuttur. Maddi duruma göre koşullar değerlendirilerek bu ikisinden birisi tercih edilebilir. Devletin ana okulları da yeterli kalitededir.
Ciddi olarak eğitim hayatı ilkokul ile başlamaktadır. Yine anaokulunda olduğu gibi ilkokul ve sonrasında da özel ve devlet okulu seçenekleri de mevcuttur. Ve yine bunda da koşullar değerlendirerek yani uygun yerlerin eğitim kalitesine bakılarak tercih yapılabilir. İlkokul da eğitim hayatında okul seçimi olarak oldukça önemlidir. Çünkü okula gitmenin sevdirilmesi ve eğitimin öneminin anlaması bu süreç içinde gerçekleşmektedir. Aynı zamanda öğrencinin yönelimlerinde gelişmeler buradan başlamaktadır. Türkçe, matematik, hayat bilgisi ve fen bilimleri ana dersler olarak alınmaktadır.
İlkokuldan sonra da ortaokula geçen öğrencilerin eğitim hayatında okul seçimi içinde öncekiler gibidir. Bu aşamada ders sayısı artar ve ana derslere sosyal bilgiler de eklenir. Bununla birlikte de seçmeli dersler gelir. İlkokulda hafta da 30 saat olan ders saati 35 saate çıkar. Aradaki fazla ders saatlerini de seçmeli dersler doldurur. Ortaokul ardından gelen eğitim kurumu ise lisedir. Eğitim hayatında okul seçiminin en önemli aşaması sayılabilir. Ortaokuldan sonra TEOG sınavları sonrasında öğrencinin yerleştirme puanı ile tercih yapılır ve lise hayatına başlanır. Lise tercihi ardından gelen üniversite eğitimi için büyük bir etkisi olabilmektedir.
Eğitimin kalitesi, kadrosunun kalitesi, okul disiplini, çevresi ve okul imkânları göz önünde bulundurulması gerekenlerdendir. Lise de alınan eğitim ve yönelimler ile öğrencinin izleyeceği yollar şekillenmeye başlar. Lise eğitimi bir nevi üniversiteye hazırlığın yapıldığı eğitim kurumudur. Öğrenci seçtiği okul tipine göre yönelimleri şekillenir. Meslek liseleri, Anadolu liseleri, fen liseleri, spor liseleri, genel liseler bunlardan bazılarıdır. Bu tercih yapılırken öğrencinin isteği, kariyer planlaması ve uzman kişi görüşü önemlidir.
Lise ardından gidilecek üniversite belki en çok önemli kısımdır. Meslek hayatının ilk basamağıdır. İyice düşünülmesi gerekilen ve istenilen, işlevsel alanın tercih edilmesi gerekmektedir. Devlet, vakıf ve özel üniversiteler mevcuttur. Üniversitenin akademik seviyesi ve sağladığı imkânlar çok önemlidir. Eğitim hayatında okul seçimi ince eleyip sık dokunması gerekmektedir.
Etiketler: Eğitim Hayatında Okul Seçimi
Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın