Gezi Planı
Gezi Planı
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarımızda verilen örgün ve temel eğitimin amacı öğrenciyi akademik anlamda yetiştirmek, hayata hazırlamak, kendini keşfetmesine yardımcı olmak, yetenek ve ilgi alanlarını daha iyi tanımasını sağlamaktır. Öğrenciler bilgileri sadece sınıf ortamında değil, gezerek görerek, yaparak yaşayarak öğrenmelidir. Bu yüzden okul gezileri kavramı ortaya çıkmaktadır. Gezi Planı olmadan bir okul gezisi düşünmek mümkün değildir. Her işte bir plan program olduğu gibi okulun yapacağı bir gezide de mutlaka bir Gezi Planı olmalıdır. Gidilecek yer, hangi vasıta ile gidileceği, gezide kaç kişinin olacağı mutlaka önceden Gezi Planı ile belirlenmelidir. Gezi Planı nedir? Gezi Planı nasıl hazırlanır? Gezi Planında olması gerekenler nelerdir? Gezi Planı hazırlamada nelere dikkat edilmelidir? Gezi Planı neden önemlidir? Gezi Planı ne zaman hazırlanır? Gezi Planını kim hazırlar? Hazır gezi planı taslakları nereden indirilir? Gezi planı örneği doldurulmuş nereden bulunur? Gezi planını öğretmen mi hazırlar? Gezi Planı yönetmeliği nasıl indirilir? Gezi planı nasıl doldurulur? Okullarda eğitsel amaçlı birçok faaliyet yapılır. Bu faaliyetler çocukların problem çözme, sorgulama, eleştirme, çok yönlü düşünme gibi davranışlarını arttırmak için kullanılır.
Anaokulu ve ilkokul kademesinde derslerin oyunlaştırılması çok önemlidir. Bu yaş grubundaki çocuklar gezip görerek kendisi keşfederek daha kalıcı öğrenmeler sağlar. İlkokul çocuklarının gözlem yetenekleri tüm çevreye duyarlıdır. Okulda çeşitli geziler düzenlenerek çocuğun bu yöndeki istek ve arzusuna destek verilmiş olunur. Gezi ve gözlem eğitim bilimlerinde önemli bir tekniktir. Fakat iyi bir gezi yapabilmek için nitelikli önceden düşünülmüş bir Gezi Planı gereklidir. Gezi Planı olmadan sağlıklı ve verimli bir gezi yapılması çok zordur. Gezi planı bir gezinin temel taşıdır. Öğretmen gezi yapılacak yeri önceden belirlemeli ve bu gezinin çocuklara ne gibi faydaları olacak bunları iyice analiz etmelidir. Sadece gezi yapmak için gidilir ve amaçlar belirlenmezse gezi bir hüsrana dönüşebilir. Bunun için gezi öncesinde her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmelidir. Okullarda gezi yapılabilmesi için üst makamlardan izin alınması gerekir. Daha sonra müdürün ve velilerin onayıyla gezi işlemleri başlatılır.
Gezi planı hazırlanırken örnek gezi planı taslakları kullanılabilir. Kendi gezimiz ve amaçlarımıza göre taslağı düzenleyip kendi gezi planımızı oluşturabiliriz. Anaokulu ve ilkokul öğrencileri için müzeler, tarihi yerler, sanat galerileri, fabrikalar önemli gezi alanlarıdır. Çocuklar için yakın çevreye düzenlenen geziler oldukça faydalıdır. Yapılandırmacı eğitim felsefesini benimseyen milli eğitimimiz yaparak yaşayarak öğrenmenin ne denli faydalı olduğunu vurgulamaktadır. Bu geziler yaparak yaşayarak öğrenmek için eşsiz bir fırsattır. Gezilere yakın çevreden başlamak öğretim ilke yöntemlerinde yakından uzağa ilkesine uygun bir adımdır. Çocuk yakın çevresinden öğrenmeye başlarsa uzağa doğru merakı ve ilgisi artar. Günümüzde internet sayesinde kıtalar arası iletişim bile çok kolaylaşmıştır. Artık çocuklar dünyada neler olup bittiğine çok daha meraklılar. Bu yüzden gezi alanımızı seçerken çok dikkatli olmalı ve çocuklarda merak uyandıracak seçimler yapmalıyız.
Gezi alanımızda çocukların gözlem yapacağı alanların çokluğuna dikkat edilmelidir. Gezinin bir diğer amacı da çocuklarda sosyalleşmeyi arttırmak, çevreyle pozitif iletişim kurmayı geliştirmek ve çocuğun grupla işbirliği düzeyini artırmak olmalıdır. Gezi kalıcı öğrenmeler için çok yararlı bir faaliyet olsa da hazırlayan öğretmen için çok çetrefilli bir iştir. Nereye gezi yapacağımızı ve ne amaçla yapacağımızı belirledikten sonra velilerle görüşmeli ve onları bilgilendirmelisiniz. Geziye karar kılındıktan sonra üst makamlara izin dilekçesi yazmalısınız. Gezi yapılmadan en az 7 gün önce bu izin işlemi başlatılmalıdır. Gezi yapılacak yer il sınırları içinde ise müdürün onayı yeterlidir fakat il dışı bir gezi ise kaymakamlık oluru gerektirmektedir. Gerekli izinler alındıktan sonra detaylı bir Gezi Planı hazırlanmalıdır. Gezi başlama saatinden gezinin yapılacağı araca kadar her şey bu gezi planı içinde mutlaka bulunmalıdır.
Gezi Planı gezinin en önemli noktasıdır. İyi bir gezi planı ile istenen amaca tam anlamıyla ulaşılabilir. Gezi planı içinde bulunması gereken maddeler şunlardır; *Gezi tarihi ve yeri * Gezinin nereye yapılacağı *Gezi başlangıç ve bitiş saati *Geziye kaç öğrenci, kaç öğretmen ve kaç veli katılacağı Geziye katılan şubelerin adları ve erkek-kız sayıları *Gezi Kafile Başkanı *Gezinin konusu ve amacı *Gezi değerlendirmesi *Geziyle ilgili görüşler *Gezi sonunda öğrencilere verilen inceleme ve rapor ödevleri Gezi Planı içinde olması gereken temel maddeler bunlardır. Kendi değerlendirmenize göre farklı konu başlıkları da ekleyebilirsiniz.
Etiketler: Gezi Planı
Eklenme Tarihi: 24 Ocak 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın