Hukuk ve Adalet Dersi Öğretim Programı

20 yorum
17.464 kez okundu

Hukuk ve Adalet Dersi Öğretim Programı Kapsamı

2013-2014 eğitim öğretim yılında başlanmak üzere Meb ortaokullarda seçmeli ders olarak “Hukuk ve Adalet” dersinin okutulmasına karar verdi. Derse ilişkin öğretim (ders) programı da geliştirilerek yayımlandı.

Öğretim programında böyle bir derse niye gerek duyulduğu, bu dersle neyin hedeflendiği, dersin genel olarak nasıl işleneceği ve değerlendirmenin nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ancak son günlerde bu derslere hakim ve savcıların gireceği yönünde haberler yer almaktadır.  Hukuk ve Adalet dersi öğretim programı incelendiğinde de programın biraz pedagojik yaklaşımdan uzak olduğu görülebilir. Pedagojik kriterler yerine fazlaca hukuksal terimlerin veya yaklaşımın programa hakim olması bu meslek gruplarının da derse girmesini gerekli kılabilir. Her ne kadar kavram öğretimine ağırlık verilmeyecek denilse de.

Peki hakim, savcı veya avukatın derse girmesi uygun mu?

Hukuk ve adalet deyince aklımıza sadece adliye geliyorsa uygundur. Oysa bu iki kavramı karşılayan kurum sadece adliyeler ve orada çalışanlar değildir. Bir başka neden ise,  bilmek ve öğretebilmek arasındaki farktır. Elbette bu hakim savcı veya avukat öğretemez anlamını taşımaz ama, asıl işi yargı olan kişilerin 10-15 yaşındaki çocuklarla ders işlemesi oldukça zor ve çocuk psikolojisine de uygun değildir sanırım. Kaldı ki bu dersleri doldurabilecek sayıda hakim, savcı ve avukata sahip değiliz. Sahip olsak bile özellikle kırsal kesimlere bu kişilerin onca işi varken gidebileceğini düşünmek doğru değildir. Belki olsa olsa bir kaç okula göstermelik (en iyi yaptığımız iş) olarak girebilir.

Yine dersin öğretim programı incelendiğinde her ne kadar açıklık olmasa da bunlardan yararlanılabileceği belirtilmektedir.

Hukuk Adalet İçeriği İlk Kez mi Okutuluyor

Hak, hukuk, adalet, toplumsal düzen gibi kavramlar hayat bilgisi, sosyal bilgiler, tarih, coğrafya, vatandaşlık ve insan hakları gibi sosyal derslerin ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca Türkçe derslerinde yer alan metinlerde de ilgili kavramlara sıkça yer verilmektedir. Bu dersler işlenirken veya öğretim programı geliştirilirken kimsenin aklına “kim öğretecek?” sorusu gelmemiştir. Çünkü herkes bilir ki bu dersi ilgili öğretmen okutacak. Buradan kesinlikle dersin gereksiz olduğu sonucu çıkarılmamalı. Dersin içerik ve yönetimi değerlendirilmeye çalışılmaktadır.

Sonuç

Hakim, savcı, avukat gibi hukuk çalışanlarının bu dersi okutması, hukuk ve adalet kavramının doğrudan adliye ile ilgili olduğunu çağrıştıracağından, hukuk çalışanlarının yaptığı işten dolayı öğretme sürecinde olumsuzluklar yaşayacağı açıktır.

Eğitim öğretim sürecinde “bilen öğretir” doğru bir yaklaşım olmayıp, hukuk çalışanları “ders okutacak” demek, başka meslek gruplarından derse girenleri doğal gösterme çalışması olabilir. Yoksa müzik dersine ses sanatçısı, beden eğitimi dersine futbolcu, bilgisayar  dersine bilgisayar mühendisi veya görsel sanatlar dersine ressam, heykeltraş girsin gibi bir yaklaşımı getirir böyle bir uygulama.

Bir başka belki yukarıdakilere bağlı ama belirtmek de gerekir. Öğretmenlik mesleğinin gereksiz gösterilme görüntüsüdür. Son zamanlarda öğretmenlik mesleğinin uğradığı gerek ekonomik ve gerek diğer hak kayıpları, öğretmenlerin uğradığı şiddet ve saldırılar, öğretmen görev tanımındaki gizli değişmeler (bir öğretmen öğretmenlik yanında 100’e yakın iş yapmakta)  gibi durumlar da birer örnek olabilir.

Ek:

Hukuk ve Adalet Dersi Öğretim Programı

 

 

 

 

 

 

 


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler: , , , , , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2013

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Hukuk ve Adalet Dersi Öğretim Programı (20 Yorum)

    • ‘Eğitim eğitimcilere verilmeyecek kadar önemlidir.’ Sabırsızlıkla bekleyenlerin kaç tanesi atanacak merakla bekliyoruz.

      • eğitimi eğitimcilere bırakmasıblar senin gibi eğitimsizlere bıraksınlar değil mi? ayrıc kaç kişi olursa olsun sosyalcilerin alanına dokundurtmayız aç kurtlar!!!

        • “Eğitim, eğitimcilere verilmeyecek kadar önemlidir” bana ait bir söz değil, ayrıca bunu söyleyen kişi de sizin söylediklerinizi söylemeye çalışıyor.
          Görüşlerinize katılıyorum. Yazı da sanırım bunu anlatmaya çalışıyor.
          Sosyolglar, deprem uzmanları, medyacılar eğitimci değil ki ben neden onlar bu derse girmeli diye savunayım.

    • evet bu dersleri adalet öğretmenleri vermeli öylemi mesala toplumla ilgili dersleri de sosyoloji mezunları vermeli tarih derslerini de tarih öğretmeni.psikoloji derslerini psikologlar medya okur yazarlığını iletişim… yani sosyal bilgiler alanına giren tüm dersler ayrı ayrı öğretmenler girmeli öyle mi? sizin öğretmenlikten haberiniz yok sosyal bilgiler mihver derslerdir ve bu saydığım alanlardan daha fazla dersi kapsıyor ve bu dersler de sosyal bilgiler alanına giriyor. biz 4 yıl boyunca vatandaşlık 2 yıl da hukuk ve adalaet dersi gördük ve dersler de alanımıza giriyor. ne zaman sosyal bilgiler alanı ile ilgili bir ders müfredata girse leş kargaları sosyalcilerin başına üşüşüyor zaten sosyal dersler şimdiye kadar ihmal edildiği için sosyal bilgiler bu halde. sanki hukuk fakültesinde hukuk profü yetiştirilecek yarın bir gün deprem dersi de müfredata girse ona da deprem uzmanları girsin yani sosyal branşına ait dersler için cümbür cemaati okullara sokalım sosyalcilerin ekmeğine göz dikenlerin gözü çıksın bu kadar.

      • “Eğitimsizler” suçlaması yerine ne demek istediğimi anlasaydınız keşke. Neyse, sonuçta mihver ders dışında bir çok görüşümüz aynıdır.

  1. Sanırım, konu biraz yazıdan daha çok bireysel yorumlar üzerinden tartışılmaya başlandı. Kimlerin hangi alanda, hangi kaynaktan öğretmen olabileceği 80 no’lu kararda belirtilmiş (kararı doğru kabul etmek zorunda olmasak da kabul edeceğiz).Gelelim “Hukuk ve Adalet” dersine. (Değişik:06/06/2011 tarih ve 65 sayılı TTKK) (Değişik :
    05/07/2012 tarih ve 97 sayılı TTKK)Sosyal Bilgiler öğretmeninin gireceği açıkça yazılı.

    • Yazıda, hukuk çalışanlarının bu dersleri vermesinin pedagojik olumsuzluğu, “bilen öğretir” mantığının pedagojik yanlışlığı üzerinde durulmaktadır.

  2. Ben yıllardır atama bekleyen adalet branş öğretmeniyim. Sabırsızlıkla hukuk dersini anlatacağım günleri bekledim durdum yıllardır… ve şimdi hukuk ve adalet dersi konuluyor ve genelde her sayfada hukukçular bu dersi anlatacak yazıyor. Her sene 5-7 arası adalet öğretmeni atanıyor. Bu bölüme ben atanamayacaksam neden ben adalet öğretmenliği okudum? yazık değil mi bizlere bölüm 1.si olarak bitirdik onca emek verdik. Şimdi kendi branşımızdan kadro açılıyor seviniyoruz mutlu oluyoruz bir de bakıyoruz ki kendi branşıma bile farklı bölüm mezunları atanacağı haberini duyuyoruz YAZIK ÇOK YAZIKKK 🙁

  3. Meral adalet ve hukuk dersini sosyal bilgiler vermeli diyorsun da ben adalet öğretmenliği okudum senin 2sene gördüğün hukuk derslerini ben 4 yıl boyunca en ince ayrıntısına kadar öğrendim. Adalet ve hukuk dersi konuluyorsa bunu adalet öğretmenleri vermeli tabiki de. bu dersi de sosyal bilgiler verecekse adalet öğretmeni branş öğretmeni olarak ben neye atanacağım söyler misin bana? 4 yıl boyunca adalet öğretmenliğini ben boşa mı okudum. Sen sosyal bilgiler öğretmeni olarak atanmaya bak bence. ve bir öğretmen üslubuyla konuş seni kınıyorum….

    • ay ne olur beni kınamayın alın bütün derslerimizi toplumun farklı kesimleri versin ayrıca halihazırdaki derslerimiz sınıfçılara verilmiş bunun önemi yok zaten herkes bizim alanı bizden iyi yapıyor biz de amma saçmalıyoruz alanımıza ait derslere girmeyi istemekle. üslup konusuna gelince hak ettiğiniz bir üsluptur. yıllardır alanımız ihmal ediliyor en stratejik bölüm olduğu olduğu halde en kötü durumda kırk yılda bir alanımıza giren önemli dersler oluyor kapkaççı misali birileri diyor iletişim mezunu birileri diyor kamu yönetimi mezunu birileri felsefe mezunu ya neeee oluyor?biraz bakın sosyalin ders içeriğine sosyalin tanımına ona göre konuşun biz adaleti 4 yıl okuduk biz daha uzmanız diyorsunuz ama ne için okuduğunuzdan haberiniz yok bir defa siz orta öğretim seviyesindekilere öğretmenlik yapabilirsiniz biz ilk öğretimden bahsediyoruz dersi size vermek gibi bir hata olursa bu danıştaydan döner sazan önünüze gelen her hukuk terimine atlamadan önce ne okumuşsunuz niye okumuşsunuz bunu öğrenin sonra 4 yıl okuduk diye hava atın

  4. sen bunlarla uğraşacağına sınıfçıların hepsini sosyal bilgilere atadılar bence bunlarla uğraş. sosyal bilgiler öğretmeni olarak tek derse fazladan girsen ne olur girmesen ne olur bırakta ona biz kendi branşımıza göre atanalım. ayrıca sen ne kadar konuşursan konuş sonuç değişmeyecek çünkü mebi arayıp öğrendim hukukçular ve adalet öğretmenlerinin ataması yapılacak……….

    • sınıfçılar tüm branşlara dağıtıldı bir şey biliyormuş gibi konuşma benim fazladan bir derse girmem bir şey değiştirmiyor da sizin tek derse girmeniz mi sizin için çok değiştirecek mebi arayıp da öğrenmiş mi ben de öğrendim talim ve terbiye kurulunun kararında sosyal bilgiler verecek sen kendini kandır ilk öğretim dersleri ve bizim branş daha kimseye gerek yok hem boş vermek lazım sana cevap yazmaya değmez içi boş şeylerle uğraştığın belli.

  5. Verilmek istenen “hukuk ve adalet” dersi, onu da kime verdirsek de vermesek diye elinden gelen gayreti gösteriyor meb. Burada tartışacak bir şey yok. Bir de merak ettiğim şu var: Avukat, hakim, savcı… öğretmen olmamasına rağmen eğitici olarak sisteme sokulmaya çalışılmasını eleştirmek varken neden yok sınıfçılar kötü, yok sosyalciler kötü, yok bilmem kim kötü gibi eleştirilerle uğraşıyoruz.

  6. Daha önce belirtilmiş ama tekrar belirtmek yararlı olacak sanırım. Alanlara öğretmen kaynakları bakanlığın (Değişik:06/06/2011 tarih ve 65 sayılı TTKK) (Değişik : 05/07/2012 tarih ve 97 sayılı TTKK) kararında gösterilmektedir. Burada “Hukuk ve Adalet” alanına sosyal bilgiler öğretmenlerinin gireceği belirtilmiş. Ayrıca bakanlığın sözcüklerle oynayıp yeni bir şey yaptık görüntüsü verme gayreti dışında bir şey değil böyle bir ders. Çünkü bildiğimiz vatandaşlık ve ins dersi bu. Yoksa 11-12 yaşındaki çocuk hukuk kavramlarından ne anlayack.

  7. Ben de Adalet öğretmeniyim her ne kadar da atanamasak ta dersin adı bir kere Hukuk ve Adalet … eğitim sistemi bu kadar kötü bizim .. Ricam ADALET öğretmenleri olarak toplanıp sesimizi duyurmak ….

  8. herkese iyi akşamlar, benim şahsi fikrim hukuk ve adalet derslerinden her iki bölümünde faydalanması yönünde ama ben bu kadar fazla formasyon verilip de insanların umutlanmasına sonra da atanamayınca bütün çabasının boşa gitmesine karşıyım şu an anadoludan sadece güz dönemi için 250 kişi formasyon alıyo hukuk dersi için, peki atamalar niye bu yönde fazla olmuyo bunun peşine düşmek gerekli bence

  9. yüzde 90 önümüzdeki sene Hukuk ve Adalet dersini Adalet öğretmenleri okutacak, bu saatten sonra geriye kalan dersin zorunlu olmasıdır.