İstanbul’un Fethi 1453

yorumsuz
451 kez okundu

İstanbul’un Fethi 1453

 

 

istanbulun-fethi-1453

Coğrafi konumundan dolayı her dönemde devletlerin ilgisini çeken İstanbul, Osmanlı Devlet’i için de önemli bir şehirdi. Çünkü Bizans’ın elinde olan bu şehir, Osmanlı Devleti’nin Anadolu ve Rumeli toprakları arasında kalıyordu. Ayrıca Bizans, zayıflamasına rağmen Osmanlı Devleti için tehdit unsuru olmayı sürdürüyordu.

İSTANBUL’ UN FETHİ’ NİN NEDENLERİ

Osmanlı padişahı //. Mehmet’in İstanbul’un almak istemesinde;

1-) Bizans’ın elinde olan İstanbul’un toprak bütünlüğünü bozması ve Osmanlı ordusunun Anadolu’dan Rumeli’ye, Rumeli’den Anadolu’ya geçişini engellemesi

2-) Bizans imparatorlarının fırsat buldukça Avrupa Devlet lerini, Anadolu beyliklerini ve Osmanlı şehzadelerini Osmanlı Devlet’ine karşı kışkırtmaları

3-) İstanbul’un önemli kara, deniz ve ticaret yolları üzerinde bulunması gibi nedenler etkili olmuştur.

İSTANBUL’UN FETHİ İÇİN YAPILAN HAZIRLIKLAR

Karadeniz ve Akdeniz’i birbirine bağlayan deniz yolu üzerinde bulunan İstanbul, günümüze olduğu gibi o zamanlar da oldukça önemli bir şehirdi.1453 yılına kadar farklı zamanlarda, farklı devletler ve Osmanlılar tarafından defalarca kuşatılmıştı. Ancak hiçbir devlet bu şehri almayı başaramamıştı. //.Mehmet İstanbul’u almayı kendine en büyük hedef olarak belirlemişti. ” Ya İstanbul’u alacağım ya İstanbul beni.” diyerek kararlılığını ortaya koymuştur. İstanbul’u almak için;

1-) Karadeniz yolu ile boğazdan gelebilecek tehlikeleri engellemek için Yıldırım Bayezid’in yaptırmış olduğu Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı (Boğazkesen) yaptırdı.

2-) İstanbul çevresindeki kaleleri ele geçirdi.

3-) Edirne’de İstanbul surlarını yıkabilecek büyük toplar döktürdü. Ayrıca aşırtmalı gülleler atan havan topları yaptırdı.

4-) Güçlü bir kara ordusunun yanında şehri denizden kuşatmak için 400 parçalık bir donanma hazırladı.

5-) İstanbul’a dışarıdan gelebilecek yardımları engellemek amacıyla bazı önlemler aldı.

6-) Komşu devletlerle anlaşmalar yaparak sınırların güvenliğini sağladı.

KUŞATMA VE FETİH

Edirne’den yola çıkan //.Mehmet, ordusu ile İstanbul önlerine geldi. Bizans imparatoruna elçi göndererek teslim olması çağrısında bulundu ancak bu son İstanbul kuşatması 6 Nisan 1453’te başladı. Kuşatma Avrupa’da büyük heyecan uyandırdı. Bizans’ın Haliç’e gerdiği zincirin geçilememesi fethi geciktiriyordu. Bunun üzerine //.Mehmet, 70 kadar gemiyi karadan yürüterek Haliç’e indirdi. Böylece donanmamızın da kuşatmaya desteği sağlanmış olacaktı. Osmanlı ordusu 53 gün süren kuşatmadan sonra 29 Mayıs 1453 tarihinde topların açtığı gediklerden girerek İstanbul’u fethetti. //.Mehmet ülke açan, fetheden anlamında kullanılan ‘ FATİH ‘ ünvanı verildi.

İSTANBUL’UN FETHİ’NİN SONUÇLARI

1-) Osmanlı Devleti’nin Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki engel ortadan kalkmıştır. Böylece toprak bütünlüğü sağlanmıştır.

2-) Osmanlı Devleti’nin başkenti Edirne’den İstanbul’a taşınmıştır.

3-) Osmanlı Devleti’nin İslam dünyasındaki saygınlığı artmıştır.

4-) Bizans İmparatorluğu yıkılmıştır.

5-) İstanbul’un fethi Orta Çağ’ın sonu Yeni Çağ’ın başlangıcı olarak kabul edilmiştir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 9 Temmuz 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.