İstasyon Tekniği Çalışması (Tematik Yaklaşım)
İstasyon Tekniği ve Tematik Öğrenme Yaklaşımı
İstasyon tekniği,sınıftaki tüm öğrencilerin, her durağa, istasyona veya öğrenme yerine gelerek bir önceki çalışmaya katkı veya yeni çalışmalar sunarak ilerleme yoluyla öğrenmeyi amaçlar. Bazı kaynaklar istasyon tekniğinin önceki çalışmaları tamamlama olduğunu belirtse de böyle bir kuralı kesin olarak kabul etmek doğru değildir.
Tematik yaklaşım ise, konunun diğer alanlarla bağlantı kurularak öğrenilmesidir. Bu yaklaşım zaman zaman “mihver ders” yaklaşımı ile karıştırılmaktadır. Tematik yaklaşımda mihver bir ders söz konusu değil, aksine tüm dersler mihver derslerdir. Tematik yaklaşım bir temanın, konunun, ünitenin veya bir kavramın tüm dersler içerisinde öğrenilmesini esas alır.
stilleriyle çalışmaya yönlendirilirle
Tematik öğrenme modeli öğrencinin bireysel özelliklerini ön planda tutmaya çalıştığı için bir konuyu, tüm dersler içerisinde vermeye çalışmaktadır. Bu derslerden birisi öğrencinin mutlaka ilgi alanına girer ve ilgili konuyu o dersle öğrenebilir. Öğrenci için matematik dersinde oldukça soyut gelen bir konu belki de müzik dersinde zevkli olacaktır. Amaç, öğrencilerin öğrenme stillerinin ön planda tutulmasıdır.
Öğrencinin bireysel öğrenme stilinin ön planda tutulması demek bireysel öğrenme demek değildir. Tematik yaklaşım süreci, birlikte öğrenme, birlikte üretme ve paylaşma sürecidir. Bu nedenle öğrenci yarıştırmalarına yer verilmez. Öğrenciler arasında eleme yapılmaz.
Şimdi 1 ders saati için 2. sınıf hayat bilgisi dersi “maddenin durumu” konusunu ele alalım.
İstasyon Oluşturma
1. Matematik İstasyonu 2. Türkçe İstasyonu 3. Görsel Sanatlar İstasyonu 4. Beden Eğitimi İstasyonu
5. Müzik İstasyonu 6. Hayat Bilgisi İstasyonu
İstasyonlarda Çalışma (İşleniş)
Hayat bilgisi istasyonunda katıdan gaza dönüşme deneyi yapılabilir
Isının maddelere etkisi (azalma, çoğalma), ağırlık, uzunluk ve sıvıların ölçülmesi, geometrik cisimler gibi konular matematik istasyonunda ele alınabilir.
Çevremizde gördüklerimizle ilgili yazı çalışması, her şey katı sıvı veya gaz olsa yaşantımız nasıl olurdu? gibi soruların yer aldığı şiir, öykü yazma çalışması. Yaşantımızda katı, sıvı ve gaz maddeleri nerelerde kullanırız? Listeleme çalışması.
Katı sıvı ve gaz maddelerin kullanım alanlarıyla ilgili görsel çalışmalar.
Topun içinde ne olabilir? Topun içindeki madde dışını oluşturan maddeyle aynı mı? Bu derste yaptığımız etkinliklerden sonra vücudumuzda nasıl bir değişme olabilir? (Terleme) Terlediğimiz için ne tüketmeliyiz?
Not: Bu yazı istasyon tekniği ve tematik yaklaşım konularını genel olarak tanıtmak amacıyla hazırlandığı için ayrıntılar ele alınmamıştır.
Etiketler: istasyon tekniği, istasyon yöntemi, nedir, öğrenme stilleri, örnek işleniş, tematik öğrenme, tematik yaklaşım
Eklenme Tarihi: 20 Haziran 2013
Konu hakkında yorumunuzu yazın