Müzik Dersi Flüt Notları

yorumsuz
1.100 kez okundu

Müzik Dersi Flüt Notları

Müzik dersi dediğimizde aslında aklımıza ilk gelenler arasında notalar var öyle değil mi? İlk olarak notalar hakkında bilgiler vererek, bazı çalışmalar yapalım ve notaları kendinize uygun bir teknik ile ezberlemeye çalışalım. Notaları tanımak için bir teknik uygulayın Notaları oldukça çabuk bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, kısa bir çalışma yaparak bunu başarabilirsiniz. İlk olarak notaları sıralayalım.

• Do- re- mi- fa- sol- la- si – ince do Bu sıra ile birlikte ilk olarak notaları ezberlememiz gerekiyor. İlk olarak kalından inceye ve daha sonra da inceden kalına doğru sırası ile ezberleyiniz. Tabi ki karışık olarak notalar verildiğinde, arkasında ya da önünde ne olduğunu iyi ezberlemeniz gerekiyor. Mesela size kalın mi, yani mi denildiğinde, fa diyebilmeniz ve bu çalışmayı yapmanız gerekiyor. Yine aynı şekilde ince do notasından önce si notasının olduğunu bilmeniz ve ezberlemeniz gerekiyor. Yine müzik dersinde kullanılan bir enstrüman da blok flüt. Bildiğiniz gibi blok flüt notaları, normal notaların dışında birkaç farkı detaya daha sahip.Müzik dersi flüt notlarında İlk olarak flüt çalmaya başlayacağınız ilk anda dikkat etmeniz gerekenlere şöyle yer verebiliriz.

• Kullanılacak blok flüt sol el üstte olacak şekilde ve yine sağ el altta kalacak şekilde tutulması gerekmektedir.

• Sol el serçe parmağı ise flüt üzerinde her hangi bir deliği kapatmaması gerekiyor.

• Flüt üzerinde bulunan her delik, kendi parmağı tarafından kapatılması gerekmektedir.

• Üfleme şekli ise, ince notalarda ‘’tü’’ şeklinde ve kalın notalar da ‘’du’’ hecesiyle üflenmesi gerekmektedir.

• Üfleme kontrollü bir şekilde sağlanırken, tam ve net bir ses alınması gerekiyor.

• Yine flüt üzerinde deliklerinde tam olarak kapatılması net bir ses almak için dikkat edilmesi gerekenler arasında. Kalın DO Kalın do sesini alabilmek için du hecesi ile tüm delikler kapalı bir şekilde üflemeniz gerekmektedir. Re Re notası için yine aynı hece ile üflenerek, en alt delik açık ve diğer deliklerin kapalı olması gerekmektedir. Mi Mi notası da aynı şekilde toplamda alttan iki delik açık diğerleri kapalı olurken, sol için 4 delik açık, la notası için 5 delik ve si notası için 6 delik açık olması gerekmektedir. İnce Do 2 notası İnce do 2 sesini alabilmek için ise, önden ve üstten ikinci delik kapalı arka delik kapalı şekilde tü hecesiyle üflenmesi gerekmektedir. İnce Re notası İnce re için ise sadece, önden ve üstten ikinci deliğin kapatılması gerekmektedir. İnce Mi 2 notası Arka kısımda yer alan delik yarım kapalı, ön kısımdan ise üst sıradan 5 delik kapatılması ile tü hecesiyle üflenecektir. İnce Fa 2 notası Yine diğer ince notalarda olduğu gibi tü hecesiyle üflenecektir. Mi notası gibi bir delik yarım kapalı ve önden üst sıradan toplamda 4 delik kapatılması ile ses alınabilecektir. İnce Sol 2 notası Yukarıda ki iki nota gibi tek delik yarım kapalı ve ön üst sıradan 3 delik kapatılması gerekiyor. İnce La 2 notası Yine arka kısımda yer alan delik yarım kapalı ve ön kısımda 2 delik kapatılması gerekiyor.

Do diyez- Re bemol Tüm delikler kapalı, sadece alt kısımda yer alan yarım kapalı olarak ayarlanması gerekmektedir. Re diyez- mi bemol Ön en alt kısım açık olurken, bir üst delik yarım kapalı ve diğerleri de kapalı şekilde parmaklarınızı konumlandırmanız lazım. Fa diyez- sol bemol Alttan 4. Delik açık ve diğer tüm delikler kapalı olarak ayarlanacaktır. Sol diyez- la bemol Altta 3 delik açık ve üstten 2. Delik açık, diğerleri kapalı olarak ayarlanacaktır. La diyez- si bemol Önden ikinci delik açık ve alttan 3 delik açık, diğerleri kapalı olarak bu ses alınabilecektir. Do 2 diyez- re2 bemol Üstten iki delik kapalı ve diğer tüm delikler açık. Re 2 diyez- mi 2 bemol Bu nota için ise, ön ve arka ilk delikler açık, en alt delik açık, diğerleri kapalı olarak ayarlanacaktır. Alt ve üst kısımlarda yer alan yarım kapalı konumda olan deliklerde ise, delik kısmının sol bölümü kapalı olarak ayarlanması gerekiyor. Yine dikkat etmeniz gerekiyor ki, parmaklarınızı konumlandırarak, her delik kendi parmağı ile kapatılması gerekiyor. Bu konuda resimli ve videolu anlatımlarımızdan daha detaylı bilgiler alarak, doğru bir bilgiye ulaşabilirsiniz. Flüt çalarken dikkat edilmesi gerekenler Elbette ki bu konuda, tutuş, üfleme ve diyafram çalışmaları oldukça önemlidir. Müzik dersi flüt notlarında dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları ise şöyledir.

• Elleriniz oldukça rahat ve nota geçişi yaparken parmakların fazla açılmaması gerekmektedir. Aksini yaptığınız durumda geçişlerde tekrar delikleri kapatırken zorlanma yaşayabilirsiniz.

• Yine üfleme de tam net ses alabilmek için önemli bir durumdur. Dil vuruşları ile tam ses alınmaya çalışılırken, diş ve damak arası dil vuruşları ile yapılması gerekiyor. Yine tam doğru bir üfleme için öncesinden diyafram çalışmaları yapılması gerekiyor.

• Alınan nefesi, diyagram boşluğuna alarak, karnınızın şiştiğini fark edebilirsiniz. Daha sonra bu aldığınız nefesi tsss şeklinde hızlı ve daha kuvvetli bir biçimde uzun süre verebilirsiniz.

• Daha sonra yine bir çalışma da daha hafif bir şekilde aynı uygulamayı gerçekleştiriniz.

• Bunun yanı sıra aynı nefesi hem hafif hem de kuvvetli bir şekilde verebilirsiniz.

• Diyafram çalışmalarına videolu anlatımlardan da ulaşabilir, daha doğru bir çalışma gerçekleştirerek, artık notaları seslendirmeye başlayabilirsiniz.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Eklenme Tarihi: 8 Aralık 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.