Radyasyon
Radyasyon Nedir?
Radyasyon, elektromanyetik dalgalar halinde elektrik yayılımını ifade eden bir kavramdır. Radyoaktif maddelerin çevreye alfa, beta ve gama gibi ışınlar yayması ya da uzaya yayılan elektromanyetik ışını meydana getiren her türlü şey radyasyon olarak ifade edilir. Bilindiği üzere maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Eğer madde içerisindeki nötronlar, proton miktarına göre fazla olursa bu durum kararsız bir yapı oluşturmakta ve çekirdekte bulunan nötronlar alfa,beta, gama ışınları yayarak parçalanırlar. İşte bu biçimde etrafa ışınlar yayarak parçalanan maddeler radyoaktif madde olarak nitelendirilir.
Radyasyon ilk kez 1896 senesinde Fransız fizikçi Henri Becquerel tarafından keşfedilmiştir. Teknoloji çağında olduğumuz bu dönemde pek çok teknolojik gelişme beraberinde radyasyonu da getirmektedir. Pek çok teknolojik cihaz etrafa radyasyon yayarak çevreye zarar vermektedir. Radyasyon insan sağlığına çok büyük zararları dokunan bir durumdur. Üstelik bu zararlar gözle görülebilen zararlar da değildir. Hiç farkettirmeden insan sağlığını tehdit eden radyasyon, önlem alınması gereken bir konudur. Endüstri alanında kullanılan X ışınları, güneş ışınları, iletişim alanında kullanılan radyo dalgaları rasyasyon yaratan unsurlardır. Radyasyon oldukça zararlıdır. Hem insan sağlığına, hem bitkilere, hem de hayvanlara zarar vermektedir.
Kısacası tüm canlıları olumsuz yönde etkilemektedir. Böylelikle de ekolojik dengenin bozulmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca radyasyon, canlıların genetik yapısında da değişikliklere neden olmaktadır. Ancak radyasyon cinsiyete,yaşa ve diğer faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Bilhassa gözler, radyasyondan çok etkilenmektedir. Radyasyon katarakt, görmede zayıflık veya göz uyumunun azalması gibi durumlar ortaya çıkartabilmektedir. Bunların yanı sıra uzun süre radyasyona maruz kalınması vücutta hücre ölümlerine sebebiyet vereceğinden, bu durum beraberinde kanseri de getirebilmektedir. Dolayısıyla kanser gibi ciddi bir hastalığa da neden olabilir.
Radyasyon, bitki ve hayvanlara da büyük zarar vermektedir. Mesela radyasyonun yoğun olduğu bir ortamda önceden yetişen bitkiler bir daha yetişmeyebilir. Radyasyondan korunmak veya etkilerini daha aza indirmek için birtakım önlemler alınabilir. Mesela elektrikli cihazlar kullanılmadıkları zamanlarda fişten çekilmelidir. Bilgisayar kullanan kişiler daha az radyasyon yaydıkları için daha çok LCD ekranlı veya monitörlü bilgisayarları tercih etmelidir. Uyulan odada televizyon, telefon gibi radyasyon yayan araçlar bulundurulmamalıdır. Eğer varsa da telefonlar mümkün olduğunca kapalı tutulmalı, televizyonlar ise izlenmediği zamanlarda fişten çekilmelidir. Elektrikli cihazlardan ziyade pil ile çalışan cihazlar kullanılmalıdır. Kısacası birtakım ufak önlemlerle radyasyonun etkilerini bir nebze de azaltmak mümkün olabilir. Sağlığına dikkat eden herkes bu uyarıları dikkate almalıdır.
Etiketler: Radyasyon
Eklenme Tarihi: 29 Ağustos 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın