Resim Sanatı
Resim Sanatı Nedir?
Çok eski çağlardan beri insanlar gerek geleceğe bir haber bırakmak için gerekse soyut kavramları somut bir hale getirmek için farklı araç ve gereçlerle şekiller bütünü oluşturma eğilimindedir. İlk yapılan resimlerin amacı tam olarak bilinmemekle beraber dini inanç doğrultusunda yapıldıkları tahmin edilmektedir. Geçmişten günümüze ulaşan bu sanat en ileri seviyeye ulaşmış sanatlardan biridir. 19. yy da modern resim sanatı kullanılmaya başlanmış çeşitli sanat akımları doğrultusunda şekil almıştır. Resim Sanatının Yapılış Türleri ve Teknikleri Resim yapılırken birçok materyal tercih edilebileceği unutulmamalıdır. Boya türleri, resmedilecek olgu, vermek istediği mesaj, yapanın yansıttığı ruhsal durum gibi etkenler resmin sınıflandırılmasında rol oynar. Guaj, pastel, yağlı, sulu, akrilik ve daha birçok boya çeşidi vardır. Lakin en yaygın kullanılan çeşitleri bunlardır. Bir ressam yapacağı resme uygun zemin, renk ve anlamı tamamen kendisi seçer. Ismarlama bir resmin sanat olma kaygısından çok karşı tarafa beğendirilme kaygısı vardır. Bir resme bakan her ayrı kişi farklı anlamlar yükleyebilir.
Zaten sanatın temelinde kişiye özellik yatar. Resim çizmek öğrenilebilen bir olgudur. Ancak yetenek oldukça ön plana çıkarabilecek bir meziyettir. Kendi içinde teknikleri vardır. Siyah beyaz resimve çini mürekkebi ile yapılan resmin yapılışları farklıdır. Kendi içinde farklılık gösteren bu sanat oldukça büyülü ve kendine çeken bir yapıdadır. Somut bilgi aranmaz soyuta anlamlar yüklenir. Resimde Çizgi ve Gölge İlişkisi Resimde çizgi ve gölge bir dans içerisindedir. Ortak bir devinim yaratmaya yarayan bu faktörlerden bazıları daha baskın olabilmektedir. Örneğin tarihte Dürer çizgiye daha önem vermişken Rembrandt ise gölgeye ağırlık vermiştir. Bu kişinin kendisine kalmış özgün bir yorumdur ancak. Resim Sanatı ;Çizgi İle Gölgede Tasvir ve Üslup Gölgesel üslup aslında çizgisel üslup ile iç içedir. Gölgesel üslup tarihte daha yenidir ancak çizgisel tasvirden doğduğu unutulmamalıdır. Gölgesel anlatımın, çizgisel üsluba göre farkları vardır ama ikisi de birbiri üstünde üstünlük kuramamaktadır.
Çizgisel ve Gölgesel Üslubun Farklı Çizgileri Resimde bir çok teknik ve materyal kullanılarak bir ürün elde edebilirsiniz. Çizginin ile gölgenin üslubun da bulunan tekniğin farkından ötürü ayrılık kendini göstermiştir. Çizgisel üslupta ışık ve gölgenin kullanılması resimde ki gölgesel üsluba hüküm verememektedir. Çizgisel tasvir cisimlerin uzaklık ve yakınlığına göre çizgi karakterini hedeflemektir. Ayrıca gölgenin ve ışığın üç boyutluluğu belirgin hale getirmesi için kullanılmaktadır. Gölgesel üslup, çizgisel tasvire oranla daha yumuşak hatlar içermektedir. Işık ve Gölgenin Kompozisyonu Işık ve gölgenin kompozisyonu denilince akla ilk olarak Leonardo Da Vinci gelmektedir. Leonardo, ışık ve gölge ilişkisini büyük çapta ilk defa bir kompozisyonda sergilemiştir. “Son Akşam Yemeği” resminde sergilenen ışık ve gölgenin dansı çizgisel formun getirdiği başarı ile gerçek güzelliğine ulamıştır. Bu durumda çizgisel üslup gerçekten etkili bir tasvir yöntemi olduğunu kanıtlamaktadır.
Etiketler: Resim Sanatı
Eklenme Tarihi: 8 Haziran 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın