Sınıf Oturma Planı Nasıl Yapılır
Sınıf Oturma Planı Nasıl Yapılır
Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Öğretmenler her sene başında sınıfın düzenini sağlamak için çeşitli düzenlemeler yaparlar. Bunlardan biri de sınıf oturma planıdır. Hangi öğrencinin nerede oturacağına öğretmen tarafından karar verilir. Tabi ki öğrencinin fiziki durumu ve istekleri de göz önüne alınmalıdır. Keyfi bir oturma planı iyi sonuçlar doğurmayabilir. Öğrencilerin özelliklerini bilerek onları uygun yerlere oturtmak öğretmenin sene başında yapması gereken bir iştir. Sınıfın düzeni sınıf oturma planı ile sağlanır. Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Sorusuna bu yazımızda cevap bulacağız. Öğretmenlerin çok dikkat ederek yapması gereken planlamalardan biri de sınıf oturma planıdır. Bu plan hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar vardır. Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Sınıf oturma planı nedir? Sınıf oturma planı yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Sınıf oturma planı taslağı nereden bulunur? Sınıf oturma planı kim tarafından hazırlanır? Sınıf oturma planı hazırlamak neden önemlidir? Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Sınıf oturma planı hazırlanırken en önemli konu nedir?
Öğretmenler her eğitim öğretim yılı başında sınıf düzeni, sınıf oturma planı, sınıf materyalleri, yıllık planlar ile ilgili çeşitli düzenlemeler yapmaları gerekir. Sınıfın eksiklikleri nelerdir öğretmen sene başında her eksikliği tespit etmelidir. Eğitim öğretim başladığı hafta sınıfta bir düzen oluşturulmalıdır ve dersler için iyi bir başlangıç yapılmalıdır. Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Bu önemli konulardan biridir. Sınıfın iklimi, sınıfın ortamı, sınıfta kimin nerede oturması gerektiği dersin gidişatını önemli ölçüde etkilemektedir. Burada da sorulması gereken sorulardan biri sınıf oturma planı nasıl yapılır? Olmalıdır. Bu soruya cevap bulmak için öğretmen öncelikle sınıf düzenini iyi bilmeli ve öğrencilerini çok iyi tanıyıp keşfetmiş olmalıdır. Sınıfın oturma düzeni kısa boydan uzun boya doğru devam etmelidir. Çok yakın arkadaşlar yan yana oturmamaya özen göstermelidir. Eğer göz problemi olan bir öğrencimiz varsa ön sıralara oturtulması doğru olacaktır. Kulak ile ilgili problemleri olan öğrencimiz varsa en ön sıralarda olması veya bir arkada olması o öğrenci için gereklidir.
Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Dersi takip etmeyen, herhangi bir rahatsızlığı olan, özel öğrenme güçlüğü olan, dikkat eksiliği ve hiper aktivite bozukluğu olan öğrenciler her an gözlem altında tutulması gerektiğinden öğretmenin rahatlıkla görebileceği bir konumda oturmalıdır. Öğrencilerin sosyalleşmesi için farklı arkadaşlarla oturması daha iyi olacaktır. Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Buradan hareketle sınıfımıza uygun bir oturma planı hazırlamak gerekmektedir. Her öğrenci tahtayı ve öğretmeni rahatlıkla görebileceği bir yerde oturmalıdır. Yanında çok yakın bir arkadaşı olursa ders esnasında konuşmalar olabilir. Hem sosyalleşme hem de ders verimi açısından daha az iletişimli öğrenciler bir arada oturtulursa çok daha iyi olur. Öğrencilerin nerede oturduğu sınıf içi iletişimden tutun da sınıf içi öğrenmeler, ders verimi, etkinliklerin kolay ve daha anlaşılır olmasında çok faydalı olmaktadır. Bu yüzden etkili bir sınıf oturma planı yapıldığında çocukların derse ve okula ilgileri artmaktadır.
Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Daha önceki yıllarda eğitim sistemimiz daha çok öğretmen merkezli bir yapıdaydı ve öğrenciler eğitim öğretim esnasında bu kadar aktif rol almıyorlardı. Bu yüzden sınıf içi durum sadece öğretmen isteğine göre şekilleniyordu. Tahtaya dönük olan sıralar arka arkaya sıralanır ve kimin nerede oturduğu o kadar da önemli olmayabilirdi. Ama 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yapılandırmacı eğitim felsefesini benimseyerek öğrenciyi pasif konumdan alarak sınıf içinde en aktif konuma getirdi. Öğrenci merkezli ders şeması oluştu. Artık derslerin tüm odağında öğrenci ve onun kalıcı öğrenmeler sağlaması var. Bu yüzden çağdaş eğitim yaklaşımının içinde bulunan yeni oturma düzenleri eğitim müfredatımızda yerini almış oldu. Çağdaş eğitim yaklaşımında sınıf oturma planı nasıl yapılır? Sorusu şu şekilde cevap bulmuştur.
Oturma düzeni öncelikle öğrencilerin sınıfta aktif şekilde rol alabilecekleri konumda düzenlenmeli ve öğrenciler için sınıf içinde özgürce hareket edebilecekleri ortamlar oluşturulmalıdır. Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Eğer sınıf mevcudumuz uygunsa çağdaş eğitim yaklaşımının en etkili ve faydalı oturma düzeni U oturma düzenidir. U oturma düzeni sınıf içinde öğretmenin ve öğrencilerin en merkezi konumda olduğu bir oturma düzeni şeklidir. Sınıf oturma planı nasıl yapılır? Sorusu çağdaş eğitim yaklaşımında öğrenciyi merkeze alarak cevaplanmıştır. Sınıf düzenimize göre önemli noktaları belirleyerek sınıf içi oturma düzenimizi hazırlayabiliriz.
Etiketler: Sınıf Oturma Planı Nasıl Yapılır
Eklenme Tarihi: 1 Şubat 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın