Ülkelerin Eğitim Durumu
Ülkelerin Eğitim Durumu
Ülkelerin eğitim durumu göz önüne alındığında dünden bugüne geçen zaman içinde sürekli üzerinde konuşulan ve birden çok ülke için çok büyük önem taşıyan bir konu olmaktadır. Fakat her ülke kendi açısından tasarlamakta olduğu eğitim planlarını sürekli gelişmeye yönelik düzenlemeler olarak ortaya çıkarmaktadır. Yapılan analizler yıllık istatistiksel çalışmalar eğitim alanında gidilen yolu ortaya çıkaran çalışmalar olmaktadır. Fakat her zaman ve her ülke kendi sorunları içinde oluşan eğitim düzeyi çerçevesinde ilerleme sağlıyor olması ülkenin eğitim durumu konusunda değişik tedbirler alınmasına neden olmaktadır. Günümüzde teknoloji çağının sürekli gelişiyor olması eğitim seviyesinin de sürekli kendini geliştirici yöntemlerle ilerleme sağlamasına neden olmaktadır.
Yakın zamana kadar kara tahta ile ders anlatımı yapan eğitim kurumları günümüzde akıllı tahta kullanımı ile daha teknolojik seviyede ders işleme fırsatı bulmaktadır. Ülkenin eğitim durumu ele alınırken geçmişten günümüze kat edilmiş olan yol ölçülerek yapılan yanlışlar sürekli düzeltilerek daha iyiye ve mükemmele yol alma fırsatı bulunabilmektedir. Her ülke eğitim kavramına aynı önemi vermediği vurgulanırken aslında kendi eğitim düzeyleri açısından bu tür ifade kullanılmaktadır. Herkes kendine sormalıdır benim ülkem neden gelişmiş ülkelerin seviyesinde eğitim düzeyi oluşturamamakta diye. Eğer ülkerin eğitim durumu göz önüne alınırken bireyler bu soruyu kendilerine sormuyorsa sıkıntı var demektir. Ülkelerin eğitim durumu olarak değerlendirme yapıldığında ve bir sıralama oluşturulduğunda Güney Kore ülkesinin bu konuda çok fazla gelişmişlik gösterdiği görülmektedir.
Bunun yanında ülkenin eğitim durumu açısından en iyi eğitim sistemini uyguladığı açıkça görülmektedir. Ülkerin eğitim durumu açısından değerlendirme yapıldığında haftanın 7 günü okula giden öğrencilerin almış oldukları eğitim sonucunda ortaya çıkardıkları ARGE çalışma sonuçları ülkenin iş kapasitesinin düzeyini de belirlemektedir. Ülkerin eğitim durumu değerlendirmesinde 20 ülke arsında yapılan değerlendirmede son sırayı İsviçre almaktadır. Her iki ülkenin eğitim durumu değerlendirildiğinde Güney Kore ilk sırada en iyi durumda gözükürken İsviçre iyinin kötüsü olarak yüzlerce ülkelerin eğitim durumu değerlendirmesinde ilk 20 sırayı oluşturmaktadırlar.
Ülkelerin eğitim durumu değerlendirmesinde bu durum da bazı ülkelerin diğer ülkelere göre daha iyi eğitim seviyesine sahip oldukları açıkça görülmektedir. Refah düzeyine sahip ülkeler olmasına neden bu kıyaslamada yine de farklılık olmakta. Ülkelerin eğitim durumu açısında bakıldığında yakın coğrafyalar olsalar dahi yaşam standartları bakımından ve eğitimin kalitesi açısından birbirinden çok uzakta olan ülkeler dünya üzerinde iyi durumda olanlar yok değil. Batıda uygulanan eğitim sisteminin durumunun çok iyi olduğu düşüncesi genel bir kanı olarak benimsenmiş olsa da, bunun aksi durumda olan bazı doğu ülkeleri gelişme yönünde son yıllarda yapılan analizlerde eğitim kalitesi bakımından ilk sıralarda gelmektedir. 2016 yılı itibari ile Social Progress Index ile United Nations’in yapmış oldukları araştırmalara göre çocukların ilkokul dönemleri, ortaokul dönemleri ve liseye devam etme durumları değerlendirmesinde, kız çocuklarının bu durumda eğitime katılım durumları, ülkedeki eğitim şartları yapısı, bilgiye ulaşma imkanları gibi kriterlerden yola çıkmak sureti ile elde edilmiş olan sonuçlar dünya çapında en iyi eğitim kalitesinin yanında ve eğitim sistemine sahip olan ülkelerini ortaya koymaktadır.
Ülkerin eğitim durumu çerçevesinde bakıldığında hangi ülkelerin en iyi eğitime sahip olduğunu en iyi şekilde sondan-başa doğru açık bir şekilde incelenebilmektedir. Ülkelerin Eğitim Durumu sıralamasında yapılan analizler ve gelişmişlik düzeyleri açısından eğitime harcanan bütçe kapsamında yol aldıkları anlaşılmaktadır. Eğitim konusunda ortaya koyulan çalışmalar ile sonuçta kazanılan eğitimli kitle, dönüşümlü olarak aktardıkları bilgi ve beceriler sonucunda bir döngü oluşturmaktadır. Bu döngü ile ülkenin eğitim durumu ortaya çıkmaktadır. Eğitim durumları açısından sistemler ne olursa olsun bilgiyi aşılayan kesim başarı seviyesi bakımından yetersiz kaldığı sürece ülkelerin eğitim durumu değişmeyecektir. Bu seviye belirleme kriterlerinin içinde aile durumları da göz önünde bulundurulmalıdır tabi ki.
Gelişmiş ülkerin eğitim durumu ele alınarak yapılacak analizler çocukların en baçtan en sona eğitim başlangıcından bitimine kadar izledikleri yollar ve atladıkları basamaklara değerlendirme kriterleri içinde bulundurulan noktalardan olmaktadır. Ülkenin eğitim durumu ele alındığında ilk başta görülen en önemli noktanın çocukların gelecek korkusu olmadan yaşamlarını sürdürmeleri sayesinde yüksek seviyede kaliteli eğitim sağlandığı görülmektedir. Ülkemizin eğitim durumu bu kriterler göz önüne alınarak değerlendirildiğinde gelişmiş ülkelerin eğitim konusunda izledikleri yolları takip ettiği görülmektedir. Bu aşamada bizimde ileri düzeyde gelişmiş olan ülkelerin seviyesine gelmemiz yakın zamanda gerçekleşeceği muhakkaktır. Ülkerin eğitim durumu seviyesini sürekli üst seviyelerde tutmak için özellikle okuduğunu analama kapasitesinin sürekli gözlem altında tutulduğu ve bu gelişmiş durumdaki ülkelerin eğitim durumu bu sayede sürekli yükseliş eğiliminde olduğu anlaşılmaktadır.
Ülkelerin eğitim durumu değerlendirilirken eğitime ayırdıkları bütçe üzerinden hareket ederek analizlerin ve değerlendirmelerin yapıldığı anlaşılmaktadır. Öğretmen durumundaki kişilerin refah düzeyi en üst seviyede tutularak öğrenciler özellikle eğitici durumundaki kişilere özendirilmektedirler. Ayrıca eğitim konusunda çocukların en yüksek verimi alabilmeleri için sürekli ölçme değerlendirme yaptıkları görülmektedir. Teşvik girişimlerinin özellikle uygulama aşamasında ülkerin eğitim durumu değişiminde büyük rol oynadığı anlaşılmaktadır. Ülkenin eğitim durumu konusunda yeni yetişen çocukların en baştan zeka yapılarında yapılan testler sonucunda almaları gereken eğitim seviyesi belirlenerek sınıflandırma yapılması ülkelerin eğitim durumu değişiminde önemli yer tutmaktadır. Okur yazarlık seviyeleri yine aynı şekilde ülkerin eğitim durumu değerlendirmesinde analizlerin ilk maddesini oluşturmaktadır
Etiketler: Ülkerin Eğitim Durumu
Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın