Üniversite Hazırlık Nedir

yorumsuz
11.565 kez okundu

Üniversite Hazırlık Nedir

Öğrencilik hayatının, insanı geleceğe en çok hazırlayan kısmı, üniversitedir. Üniversite de artık kişilik olarak oturmuş, belirli bir yaşa gelmiş bireyler, seçtikleri meslek ile alakalı teorik ve pratik bilgiler almak üzere bulunmaktadırlar. Üniversitede okurken aynı zamanda mesleği üzerinde paralel olarak çalışan ve kendini bir adım öne geçirmiş insanlarda mevcuttur. Fakat üniversiteye girmek o kadar da kolay değildir. Girilecek çeşitli sınavlardan sonra eğer gerekiyor ise, bir de hazırlık sınıfı okunabilir. Hazırlık Sınıfı Niye Var ? Üniversite hazırlık nedir sorusuna cevap vermeden önce, bu sınıfların ne amaçla bulunduklarına bakmak gerekmektedir. Bir bölümün hazırlık sınıfı, öğrencinin o bölümle ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olup olmadığını ölçmek, yeterli olmadığı durumlarda ise 1 eğitim – öğretim yılı boyunca ona ileride göreceği derslerle ilgili temel bilgileri vermek için bulunur.

Öğrenci eğer yabancı dilde eğitim veren bir bölümde okuyacaksa önce o dil ile alakalı eğitim kurumunun hazırlamış olduğu sınava girer. Eğer yeterli puanı alırsa “hazırlıktan muaf” olur. Bu hazırlığı atlamış olma durumunun adıdır. Bu durum genel olarak yurt dışında okuyan öğrencilerin karşılaştıkları bir durumdur. Bunun yanında eğer öğrenci bir sanat fakültesinde eğitim görecek ise, ilgili alanla ilgili müzik ve ya resim sınavına tabi tutulabilir. Aldığı neticeye göre kalan öğrenci bir sene boyunca hazırlık sınıfında okur. Hazırlık Sınıfı Neye Yarar ? Üniversite hazırlık nedir sorusuna esas cevap ise, öğrencinin askerlik mantığıyla usta birliğine gitmeden önce acemi birliğinde çok temel bir eğitim almasıdır. Düşünün ki Türkiye vatandaşı olmayan ve Türkçeyi bilmeyen bir öğrenci, herhangi bir bölümde eğitim almaya başlıyor. Bu öğrenci, dili bilmemiş olmasının verdiği etki ile hiçbir şey anlamadığı gibi, hocaları içinde çok büyük problem oluşturacaktır.

Aynı şekilde notalardan bir haber konservatuara katılmak isteyen bir öğrencinin, derslerin başlayıp devam ettiği dönemlerde yaşayacağı ve hocalarına yaşatacağı zorluklar göz ardı edilemez. İşte bunların önüne geçmek, öğrencinin önündeki 4 sene boyunca göreceği dersleri anlamasını sağlamak için hazırlık sınıfları kurulmuştur. Muafiyet Sınavları Hazırlığa kabul edilme, hazırlıktan geçme, muaf olma gibi durumlar üniversiteler arası farklılık göstermektedir. Kimi üniversiteler uluslar arası bir sınavı yeterli görürken, kimileri ise kendi bünyesinde öğrenciyi bir kez daha sınava tabi tutar. Üniversite hazırlık nedir sorusunun cevabının bir kısmı ise bu sınavlardır. Örneğin eğitim dili İngilizce olan bir üniversite düşünün. Buraya sırf eğitim dili İngilizce olduğu ve kendisi de İngilizce bildiği için gitmek isteyecek bir çok öğrenci olacaktır. İşte bunun gibi bölümle alakalı yeterli bilgi ve beceriye sahip öğrenciler için, muafiyet sınavı yapılır. Eğer öğrenci üniversitenin belirlediği sınırların üzerinde bir puan alırsa, hazırlık sınıfından muaf olur ve böylece eğitim hayatına direk olarak 1. sınıftan başlamaya hak kazanmış olur.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Eklenme Tarihi: 9 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.