Açık Öğretim Fakülteleri

yorumsuz
261 kez okundu

AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTELERİ

Açık öğretim fakülteleri, ilk olarak 1982 yılında ülkemizde faaliyetlerine başlamıştır. Açık öğretim sisteminin mantığı uzaktan eğitim metodunun uygulanmasıdır. Genel olarak örgün eğitim görmeye durumu olmayan kişiler ve devamlı olarak örgün şekilde eğitim göremeyecekler için kurulmuştur. Kendi bulunduğu ilde üniversite kazanamayan ve il dışına gitmeye imkânı olmayan ve fırsatı olmayan kişiler için eğitim açısından kuruluş olarak görülen bir sitemdir. Tüm bunlar ile birlikte örgün eğitime devam edenlerin isteği dâhilinde ikinci bir eğitim programında diploma almalarına imkân sağlayabilmektedir. Anadolu Üniversitesi açık öğretim sisteminde öncü kurumdur. İkinci üniversite imkânı da vermektedir. Açık öğretim fakülteleri tüm Türk vatandaşlara açık bir eğitim sistemidir. Aynı zamanda KKTC uyruklu kişilerde faydalanabilmektedirler.

AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ OLAN ÜNİVERSİTELER Ülkemizde açık öğretim fırsatını sunan üç üniversite vardır. Bunlar Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesidir. Örgün eğitime göre açık öğretim fakültelerinin puanları oldukça düşüktür. Açık öğretim fakültelerinde lisans ve ön lisans programlarında bölümleri mevcuttur. AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTELERİNDE EĞİTİM Açık öğretim fakültelerinde lisan programları olarak; Sağlık yönetimi, Sosyoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, Türk Dili ve Edebiyatı, Uluslar arası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, Tarih, Maliye, Uluslar arası İlişkiler, Havacılık Yönetimi, İktisat, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Felsefe, Sosyal Hizmet, İşletme, Halka ilişkiler ve Tanıtım, Tarih bölümleri şuan mevcuttur.

Ön lisans programları olarak da pek çok bölüm mevcuttur. Açık öğretim eğitimi sisteminde sınav sistemi de örgün sisteme göre daha farklıdır. Belli dönemlerde belirlenen sınav tarihlerinde ikamet edilen yerde belirlenen yerlerde sınavlara girilir. Örgün eğitime oranla sınavları daha kolay olduğu söylenmektedir. Lakin örgün eğitimdeki bir kişiye göre daha çok ders çalışılması gereken bölümler vardır. Çünkü birebir derse girme imkânı olmadığı için öğrencinin kendi imkânları ile çalışması gerekmektedir. İnternet üzerinden veya TV kanalları aracılığı ile eğitim imkânı sunulmaktadır. Eğitim materyalleri olarak da açık öğretim fakülteleri için özel basılan yayınlar mevcuttur. Açık öğretim öğrencisinin, örgün eğitim gören öğrencinin imkânlarına sahiptir. Aynı zamanda açık öğretim fakültesine kayıtlı öğrenci yakınında bulunan herhangi bir devlet üniversitesinde üniversitenin onayı ile kendini geliştirmek amacı ile kayıtlı olduğu bölümün derslerine misafir öğrenci olarak girebilir.

AÇIK ÖĞRETİM KAYITLARI İÇİN ŞARTLAR VE KAYIT ZAMANI Anadolu Üniversitesi AÖF kayıt olabilmek için ön lisan eğitimi için YGS’den en az 150 puan lisans eğitimleri için ise en az 180 puan şartı vardır. Ön lisans programlar YGS ile lisans programları ise LYS sınavlarından alınan puanlar ile yerleştirme yapılmaktadır. 2017- 2018 eğitim yılı için açık öğretim fakültelerine kayıtlar 21 Ağustos ile 29 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Açık öğretim sisteminde fırsat eşitliği politikaları yürütülmektedir. Bu sayede bu yol ile eğitim alan kişilerin hakları korunmaya çalışılmaktadır. Kendini geliştirmek isteyip de fırsat bulamayanlar ve imkânı olmayanlar için açık öğretim fakülteleri önemli bir fırsattır denebilir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 29 Nisan 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.