Üniversite Taban-Tavan Puanları

yorumsuz
193 kez okundu

Üniversite Taban-Tavan Puanları

İster hazırlıktan geçsin, ister direk girsin, bir öğrenci eğer paralı eğitim almıyor ise, mutlaka bir sınava girmek zorundadır. Bu sınav yada sınavlardan alacağı net puanlar sonucunda ise, tercih yaptığı okul ve bölüme kabul edilme şansı vardır. Tabi ki puanı daha çok olan bir öğrencinin üniversiteye kabul edilme şansı daha yüksektir. Ve bu kabul edilme puanı, üniversitelere ve bölümlere göre çok büyük farklılıklar göstermektedir. Tavan ve Taban Puan Üniversite sınavına giren öğrencilerin en çok duyduğu şeylerden biridir üniversite taban-tavan puanları. Taban puan, bir önceki sene o okula ve o bölüme kabul edilmiş en düşük öğrencinin aldığı puandır. Tavan puan ise yine aynı şekilde o okula ve o bölüme geçen sene kabul edilmiş en yüksek öğrencinin aldığı puandır.

Fakat bu puanların dışında kontenjan sayısı gibi bir olay vardır ki, eğer 8 kontenjanı olan bir bölüme hiç kimse başvuru yapmaz ise, sizi geçen senenin taban puanında daha aşağı bir puan hatta sadece ilgili sınavlarda sadece barajı geçerek bile kabul olabilirsiniz. Bunların yanında yüzdelik dilim, sıralama gibi faktörler de rol oynar. Bir öğrenci puanına bakmadan, sadece sıralaması ve yüzdelik dilimi ile de hangi üniversitenin hangi bölümüne kaçıncı sıradan girebileceği konusunda bir fikir sahibi olabilir. Taban ve Tavan Puan Türleri, Hesaplanması Günümüzde üniversite sınavı, iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. İlk aşama YGS, ikinci aşama ise LYS’ dir. YGS ye girmemiş ya da girip de 150 baraj puanının altında bir puan almış öğrenciler, LYS’ ye giremedikleri gibi, YGS puanı ile öğrenci kabul eden üniversitelere de giremezler.

YGS kendi içinde 6, LYS ise kendi içinde 5 farklı üniversite taban-tavan puanlarını temsil eder. Bunlardan YGS 1 ve YGS 2 sayısal, YGS 3 ve YGS 4 sözel, YGS 5 ve YGS 6 ise eşit ağırlık üniversite taban-tavan puanlarıdır. LYS’ de ise LYS 1 matematik, LYS 2 fen bilimler, LYS 3 edebiyat – coğrafya, LYS 4 sosyal bilimler ve LYS 5 ise yabancı dil sınavlarını temsil eder. İkinci aşama yani LYS’ ye giren öğrenciler, ilk ve ikinci sınavlarının puanlarının farklı oranlar ile hesaplanması ile MF ( matematik – fen ), TM ( Türkçe – matematik ), TS ( Türkçe – sosyal ) ve Dil puanlarını elde ederler. Bunlardan MF kendi içinde 4 gruba, TM 3 gruba, TS 2 gruba ve Dil puanı da kendi içinde 3 gruba ayrılır. Her üniversite taban ve ya tavan puan olarak YGS 1, 2, 3, 4, 5,6 ; MF 1,2,3,4 ; TM 1, 2, 3 ; TS 1, 2 ve ya Dil 1, 2, 3 puan türlerinden birini kabul etmektedirler.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 10 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.