Canlıların Sınıflandırılması
Canlıların Sınıflandırılması
Sizlere canlıların sınıflandırılması hakkında bazı bilgilerde bulunacağız. Bunu sakın unutmayınız. Canlıların sınıflandırılması bazı gruplara ayrılmaktadır. Canlıların sınıflandırılmasını inceleyen bilim daha biyosistematik adı verilmektedir. Birinci sınıflandırmanın adı ampiriktir. Bu sınıflandırma canlıların yaşadıkları ortama bağlı olmaktadır. Ama bu sınıflandırma maalesef hala geçerli olmamaktadır. Sizlere bir de analog organdan söz edelim. Analog organın kökenleri genellikle daha farklı olmaktadır. İkinci sınıflandırma ise doğal sınıflandırmadır. Bu sınıflandırma hem dokuların ve kökenlerine göre sınıflandırılması yapılır. Anatonik benzerlik demek akrabalık derecelerine bakarak sınıflandırılır. Canlıların görevleri farklı ise bu organa hamalog organ adı verilir. Canlıların isimlendirilmesine de geçmek isterim. Canlıların isimlendirilmesi Linne tarafından yapıldı. Canlıların yedi sistematik birimler katagorisine bölünmüştür.
Canlıların sınıflandırılması hakkında bilgileri almak isterseniz bu siteden bilgi alabilirsiniz. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Monera aleminde canlılar en küçük organizmalar ve aynı zamanda da basit olanlar yer alır. Prokaryot hücrede çekirdekler zarla çevrili olmaktadır. Prokaryot hücrede oksijenli solunumlar hücre zarlarında kıvrımlı bir şekilde yer almaktadır. Ayrıca da sitoplazma da sabittir. DNA ise tek olmaktadır. Ama etrafında hiç zar bulunmaz. Bakterilerin çoğunda DNA küçük olmaktadır. Plazmitler ise üreme ile hiç alakası olmaz. Bakterilerde zar DNA, RNA ve ribozom içermektedir. Mezazomlar ise sitoplazmaya girerken doğru kıvrımlı oluyor. Tihakoitler de klorofil molekülleri var ve işlevini de kloroplast yapar. Hücre zarını koruyan tüpçükler var ve bunları iyi korur. Kapsüller de hücrelerde ki gücü arttırmaktadır. Bakteride bulunan yağ, karbonhidrat ve protein de selüloz yer almaz. Bunlar sadece bakterilere şekil vermektir. Bunlar aynı zamanda ribozomları çoktur. Bakterilerin gruplandırılmasını da yazalım sizler için.
Bakterilerin hepsi mutlaka mikroskopla incelenir. Bakteriler dört gruptan olmaktadır. Bakteriler şekillerine göre beslenmelerine göre, boyanmalarına göre ve solunumlarına göre dört şekilde olmaktadır. Boyanan bakteriler mavi ya da mor renktedir. Bakterilerin solunumlarına geçelim. Bakterilerin bazıları anaerobik solunum yapar. Ama oksijen almazlar. O yüzden de adı zorunlu anaerob diye söylenir. Bakterilerin bazıları da geçici zorunlu anaerob oluyor bunlara da fakültatit adı verilmektedir. Bakterilerin beslenmesi de şu şekilde oluyor. Bakteriler az oldukları zarar ototrof bir şekilde beslenmektedir. Besinlerini de inorganik olan bileşiklerden alırlar. Hatta klorofilli olmaktadır. Ama bakterilerin de bir kısmı da klorofilsiz olmaktadır. Bunlar da kimyasal olmaktadır. Hetorotrof da bakterilerin neredeyse hepsine denir. Hetorotrof bakteriler de gerekli olan da amino asit, vitamin ve glikozdur. Ama bu saydıklarımızı dışarıdan almaktadır. Çoğu da genellikle çürükçüldür.
Etiketler: Canlıların Sınıflandırılması
Eklenme Tarihi: 18 Eylül 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın