Üreme Ve Çeşitleri
Üreme Ve Çeşitleri
Sizlere üreme ve çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz. Canlıların nesli devam etmesi için üreme olayları gerçekleşmektedir. Eşeysiz üremeden bahsetmek isterim. Eşey hücreler oluşmakta ve döllemeden önce de yeni canlılar oluşur. Bölünerek üreme için de bilgiler vereceğiz. Bakteriler çok fazla görülmektedir. Tomurcuklanmayla üremeyi de anlatalım. Bira mayası bitkilerde ve çok hücreli canlılarda da bulunmaktadır. Sporla üremenin diğer adı sporogoni adı verilir. Yani sporla ürerler. Canlılar mitoz bölünmeyle ayrılır ve sonra da mayoz bölümeyle de ortaya çıkar. Bunlar mantarlarda kara yosunlarda ve su yosunlarında bulunur. Vejetetif yollar ile üreme şekli ise canlılardan düzensiz parçalar kopmaktadır. Regenasyonla üremede ise gelişmeler de yenileme olmaktadır. Aynı zaman da eşeysiz üreme de gerçekleşir.
Bitkilerde vejetetif üreme nasıl gerçekleşir onu bir anlatalım. Hem çocuklarda ve bitkilerde eşeysiz ürerler. Eşeyli üremede ise her bireyden farklı organlar oluşmaktadır. Sonrasında da zigot meydana gelir. Hayvanlarda büyük bir bölümünde görülmektedir. Eşeyli üremenin esaslarına da dilerseniz geçelim. Eşeyli üremede bir dişi diğeri de erkek olmaktadır. Eşeyli üremede çoğunlukla mayoz olarak bölünadlandırılmış ür. Bunu sakın unutmayınız. Eşeyli üreme çeşitleri ise şunlardır. İzogami anizogamji oogami metegenez portonogenez kanjugasyon ve hermafnoditizm oluşmaktadır. Şimdi de adlarının her birini inceleyelim sizler için detaylandıralım. Üreme ve çeşitleri hakkında detaylı bir bilgi bilmiyorsanız bizim sitemizden tüm sorularınıza cevap bulacaksınız. Eşeyli üremede üç adet mekanizma yer almaktadır. Bunlarda mayoz bölünme döllenme ve gelişme olarak adlandırırız.
Mayoz bölünmede gerçekleşen yumurta ve spermin oluşmasından olur. Döllenmede gerçekleşen ise yumurta ile spermin birleşmesinden oluşur. Suda olunca dış döllenme denir karada olur ise o zaman iç döllenme adı verilmektedir. Gelişmede olan olayları da anlatalım sizlere. Gelişmelerin mitoz ve zigot ile büyüme olur. Bu sayede canlı oluşmaktadır. Dış gelişme vücut dışında iç gelişme ise anne rahminde gelişme sağlanır. Ayrı eşeyli ara, sıra denk gelir. Canlılarda ve bitkilerde bu durumu olabiliyor. Bunlara ayrı eşeyli üreme adı verilmektedir. Hermefrodit ise canlıların çoğunda değil de bazılarına meydana gelir. Üreme ve çeşitleri hakkında her şey var ve kaç çeşit üremenin olup olmadığı konusunda bir bilginiz henüz yoksa. Biyoloji dersinde yardımcı olabilecek site sizlere çok yardımcı olacak ve derslerinde de yardımcı olabilecek kaynaklara sahip olacaksınız. Bundan hiç şüpheniz olmasın.
Etiketler: Üreme Ve Çeşitleri
Eklenme Tarihi: 12 Eylül 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın