Kimya Madde Ve Özellikleri
Kimya Madde Ve Özellikleri
Karışımlar Ve Karışımların Ayrılması
Karışımlar iki ya da daha fazla maddenin birbiriyle karıştırılmasıyla elde edilen maddelerdir. Bu maddelerin saf maddeler grubunda yer alan bileşiklerden ayıran en temel özellik karışımda ortama eklenen maddelerin kendi özelliklerini kaybetmeden yer almalarıdır. Karışıma katılan tüm maddeler karışımın için ayrı ayrı özelliklerini devam ettirmektedirler. Homojen olabildikleri gibi karışımlar heterojen de olabilmektedir. Homojen karışımlara ise özel olarak çözelti ismi verilmektedir. Çözeltiler kimya konu anlatımlarında ayrı bir konu içinde inceleneceği için bu dersimizde heterojen karışımlar hakkında bilgiler vermeyi uygun gördük.
HETEROJEN KARIŞIMLAR Emülsiyon: Bu karışım tipi sıvı – sıvı karışımlarından oluşmaktadır. Bu karışımlar süt sü yapıda olmakla birlikte yoğunlukları farklı iki maddenin karıştırılmasından oluşmuşlar sa ayırma hunisi yardımıyla kolaylıkla ayrılmaktadır. Süspansiyon: Katı – sıvı karışımlarına verilen isimdir. Bu karışımlarda katı madde sıvı maddenin içinde asılı şekilde durduğu için süzme yöntemleriyle ayrılmaktadır. Kolloid: Çok küçük taneciklere sahip maddelerin birbiri içinde dağılmasıyla oluşan karışımlara kolloid denilmektedir. Bir kolloid olan aerosol gaz içinde dağılma demek olup, hava kirliliği ve sıvı içinde yayılan bulutlar bunlara örnek olarak verilebilmektedir.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ Karışımlar özelliklerine ve içinde barındırdıkları farklı maddelere göre 3 farklı yöntemle ayrılmaktadır. Damıtma: Bu ayırma yönteminin esası karışımda bulunan maddelerin kaynama noktalarının farklı olmasına dayandırılmaktadır. Kaynama noktası düşük olan madde düzenekte ilk buharlaşarak ayrılmakta ve oluşan buhar ise damıtılıp toplanıp sıvı hale dönüştürülmektedir. Bu şekilde iki madde karışımdan ayrılmaktadır. Sıvı hale kolay geçen katı lara ve sıvılara damıtma uygulanmaktadır. Eğer iki ya da daha fazla karışım bu yöntemle ayrılıyorsa bu kez yöntem ayrımsal damıtma adını almaktadır. Ayrımsal Kristallendirme: Katı maddelere uygulanan bu ayırma yönteminde sıcaklıkla değişen çözünürlüğe dayandırılan bir yöntem kullanılmaktadır. Sıvı soğutulup kristallendirilir ve karışımın bu şekilde maddelerine ayrılması sağlanır. Kısaca belirtmek gerekirse katının bir çözücüde çözdürülmesi ve çözünürlük sıcaklığına göre tekrar kristallendirilmesi olayıdır. Özkütle Farkı ile Ayırma: Çözdürme hunilerinde yapılan ayırma yöntemi olup kullanılan sıvı kesinlikle maddeyle etkileşime girmeyen bir yapıya sahip olmalıdır. Hunide özkütlesi fazla olan madde alttan toplanarak ayrım gerçekleştirilmektedir.
Karışımlar Ve Karışımların Ayrılması Resimleri
Etiketler: kimya, Kimya Madde Ve Özellikleri, madde
Eklenme Tarihi: 7 Temmuz 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın