Milli Edebiyat (1910-1923)
Milli Edebiyat (1910-1923)

Türkçülük düşüncesi ve uluslaşma süreciyle ortaya çıkmış olan akımdır. Bir yandan Eski Edebiyat anlayışına tepki bir yandan da batılaşmaya tepkidir. Öncüleri; Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Ali Canip Yöntem’dir. Ömer Seyfettin’in Genç Kalemler Dergisi’nde yayınlanan “Yeni Lisan” makale dizisiyle Milli Edebiyat Hareketi başlamış bulunmaktadır. Bu akım mensupları ilerlemenin Milli edebiyat ile Milli Edebiyatı’nda milli bir dil ileolacağını düşünmektedirler. “Yeni Lisan” makaleleri, yazı dilinde sadeleşme olmasının, yazı ve konuşma dilinin birleştirilmesi çabasındadır.
Bu dönemde düz yazı, hikâye ve roman türünde; Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Yakup Kadri, Halide Edip, Reşat Nuri eser vermiştir. Yine bu dönemde Mehmet Emin Yurdakul’un Türkçe Şiirler adlı eseriyle,aruz-hece tartışması gündeme gelmiştir. Milli Edebiyatçılarda aruzdan heceye doğru yönelme görülmektedir. Dönemin üç büyük şairi; Ahmet Haşim, Yahya Kemal ve Mehmet Akif’tir. Milliyetçi duyguları eserlerine yansıtan, tarih kavramını yücelten, vatan kavramını uluslaştıran bir içerik görülmektedir. 20. yüzyıl modern yüzyıldır ve buna bağlı olarak çok uluslu devlet kurulmaya başlamıştır. Bunun esere yansımış hali de işte bizim Milli Edebiyat’ımızdır.
Bu dönemde üç grup görülür;
1. Osmanlı Türkçesi’nin edebiyat diline yeterli olduğunu ve sanatın dilinin özel olduğunu düşünenler.
2. Türkçeye; yabancı kelime gruplarının tamamen atılarak yerine Doğu Türkçesi’nden alınacak sözcüklerin geçmesi gerektiğini savununlar. Bu kaideyi savunan kişilere Türkçü Necip Asım örnek gösterilebilir.
3. Halkın konuşma dilinde olan yabancı kelimelerin çıkarılmaması, İstanbul Türkçesi’nin model alınması gerektiğini savunanlar. Bu grupta ise Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp yer alır.
Milliyetçi Değil de Milli Edebiyat Denmesinin Sebebi
Milli Edebiyat denince o ulusun diliyle yazılmış bütün eserler kapsam alanına girer ve akla Türkçe yazılmış olan bütün eserler gelir. Milliyetçi Edebiyat demek daha doğrudur. Ama Milli Edebiyat yapacağız dedikleri için akımlarına Milli Edebiyat demişlerdir.
Etiketler: Milli Edebiyat (1910-1923), Milli Edebiyat Bilgileri, Milli Edebiyat Tarihi
Eklenme Tarihi: 28 Kasım 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın