Pisikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Taban Puanları
Pisikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Taban Puanları
Geleceğin en etkili ve en önemli meslekleri arasında gösterilen psikolojik danışmanlık ve rehberlik mesleğini tercih etmek isteyen öğrencilerin bu mesleğin önemini kavramaları gerekmektedir. Her zaman en önemli sağlık olarak tanımlanan ruh sağlığının korunması ya da tedavi edilerek yeniden sağlanması için çalışan psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti veren görevliler ülkemizde özel sektörde çalışabildiği gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi devlet kurumlarında da çalışabilmektedir. Bu iki dalın yanı sıra ülkemizde psikolojik danışmanlık ve rehberlik eğitimi alan kişiler öğretmen olarak da istihdam edilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişilerin büyük bir kısmının öğretmenliğe yönelmesi mesleğin getirilerinin fazla olması nedeniyledir. Hem öğretmen statüsüne kavuşmak hem de ders anlatmak yerine sahip olduğu mesleğini yapmak isteyen kişiler için ideal olan bu bölüm genel olarak insanın ruh sağlığını, motivasyonunu, kaygılarını ve sosyal çevresinde yaşadığı sorunları gözlemleme ve olumsuzlukları ortadan kaldırma üzerine kuruludur.
Üniversite eğitimi 4 yıllık bir üniversite eğitimi sonunda psikolojik danışman ve rehberlik hizmeti görevlisi olarak mezun olduğunuzda gerek özel sektörde gerekse başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere devlet kurumlarında iş bulma imkanının yüksek olduğu bir bölümdür. Ağırlıklı olarak psikoloji, sosyoloji, eğitim felsefesi gibi derslerin okutulduğu bu bölümde ruh sağlığı ve insan psikolojisi adına detaylı bir eğitim alabilirsiniz. Tamamen kendinizi geliştirmeye odaklı bir bölüm olan bu bölümde insan ilişkilerinin kuvvetli olması çok önemli bir artıdır. Genellikle okullarda rehberlik öğretmeni sıfatı ile çalışan bu bölüm mezunlarının öğrencilerin sorunları ile ilgilenirken onlara bir öğretmenden çok bir arkadaş ya da bir abi – abla gibi yaklaşmaları öğrencilerin yaşadıkları problemleri daha açık şekilde anlatıp daha kısa sürede çözüm bulmasında etkili olmaktadır.
Üniversitelerin puanları Gelecek vaat eden bölümler listesinde başlarda bulunan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü okumak için öncelikle YGS sınavına girmeli ve aldığınız geçerli puan ile LYS sınavına girmeye de hak kazanmalısınız. Pisikolojik danışmanlık ve rehberlik taban puanları TM -3 puanı olarak tabir edilen puan grubundan tercih edebileceğiniz psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü gelecek vaat eden mesleklerden biri olduğu için birçok üniversitede bulunmaktadır. Ülkemizde bu bölüme en yüksek puan ile öğrenci kabul eden üniversite diğer birçok bölümde de olduğu gibi Boğaziçi Üniversitesi’dir. 2016 yılında en düşük psikolojik danışmanlık ve rehberlik taban puanları 463 puan ile bu bölüme öğrenci kabul eden Boğaziçi Üniversitesi’ni en düşük 436 puan ile Hacettepe Üniversitesi izlemektedir.
Ülkemizin başlıca kentleri olan İstanbul, İzmir ve Ankara’da bu bölümü devlet üniversitelerinden birinde okumak istiyorsanız genel olarak 420 puan barajını geçmiş olmanız gerekmektedir. Anadolu’nun gelişmiş illeri olan Konya, Eskişehir, Trabzon, Aydın, Denizli, Bursa gibi şehirlerde devlet üniversitelerinde okumak için pisikolojik danışmanlık ve rehberlik taban puanları yine 400 puan barajını aşmalısınız. Anadolu’nun küçük illerinden olan Akşehir, Kırşehir, Giresun, Bayburt gibi illerde bu bölümü okumak için 380 puan ile 400 puan arasında puana sahip olmalısınız. İstanbul, Ankara ya da İzmir’de bu bölümü tam burslu okumak istiyorsanız yine 420 barajını geçmelisiniz. P burslu olarak okumak için ise genel anlamda 390 barajını geçmiş olmanız size büyük avantaj sağlayacaktır. Burssuz olarak bu bölümü okumak isteyenler ise 330 barajını geçtiği takdirde rahatça bu bölümü okuyabilirler. 2016 yılının taban puanlarını ÖSYM’nin açıklamış olduğu listeden daha detaylı şekilde inceleyebilir ve tercihlerinizi yapmadan bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.
Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın