Tercihle İlgili Sıkça Sorulanlar

yorumsuz
292 kez okundu

En Çok Kaç Tercih Yapabilirim?

-En çok yapabileceğiniz tercih sayısı 30’dur. Ancak herkes 30 tercih yapmak zorunda değildir. 30’u geçmeyecek şekilde istediğiniz sayıda tercih yapabilirsiniz.

Tercih İşlemlerini Nereden ve Nasıl Yapabilirim?

-Tercihlerinizi internet üzerinden kendiniz yapmanız gerekiyor. Bu süreçte başvuru merkezlerinden tercih ve başvuru işlemleri ile ilgili gerekli danışma hizmetlerini alabilirsiniz. İnternet ve tercih konusunda yeterli deneyiminiz yoksa mutlaka başvuru merkezlerinden yardım almalısınız.

Tercih Yaptıktan Sonra Değişiklik Yapabilir miyim?

-Tercih işlemi için belirtilen son gün-saate kadar, internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapabilir.

Tercih listemde son sıraya yazdığım bir bölümü benden daha düşük puanlı birisi ilk sıraya yazarsa kim daha avantajlı? Tercih sıralaması bu anlamda önemli mi?

-Puanı yüksek olan bir aday son tercihine daha önce yerleştirilir. Burada önemli olan puanın yüksek olmasıdır. Bir adayın puanının diğerine göre yüksek olması demek sıralama olarak önde olması demektir.

Akademik (genel) lise mezunuyum. 2 yıllık bir bölüme yerleştiğimde bir sonraki yıl puanım düşer mi?

-2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinzde (Açıköğretimin kontenjansız programları hariç) bir sonraki yıl OBP’niz yarı yarıya düşer.

2013 yılında Açıköğretim Fakültesi’nin iki yıllık kontenjansız bölümlerinden birini kazandım, ancak kayıt olmadım. Bu yıl puanım düşer mi?

-Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini kazanan öğrenciler, kayıt yaptırsalar bile puanlarında düşme olmaz. Dolayısıyla sizin de OBP katkınız azalmayacak, puanınız düşmeyecek.

PUANI YÜKSEK ADAYIN ÖNCELİĞİ VAR

– Yerleştirme puanları hesaplanırken tüm adayların OBP’leri 0,12 katsayısıyla çarpılacak. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olanların OBP’leri, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0.06 ile çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenecek.

– Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

– Puanınız ne kadar yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilirsiniz. Bu program ise yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiğiniz en üst tercihtir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

– Merkezi yerleştirme sisteminde kayıt hakkı kazandığınız programı sonradan değiştirmeniz mümkün değil.

Tercih işlemlerinde size rehber edebilecek, ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiniz ösym tarafından hazırlanan aşağıdaki siteyi ziyaret etmeniz işinizi kolaylaştırabilir.

https://rehberlik.osym.gov.tr


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 8 Temmuz 2014

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.