Üniversite Seçimi Ve Puanları

yorumsuz
324 kez okundu

Üniversite Seçimi Ve Puanları

Günümüz eğitim sistemi ile birlikte, elbette ki bir üniversiteye kaydınızın yapılabilmesi için, belirlenmiş olan ve ÖSYM tarafından hazırlanan sınava girmek zorundasınız. Bu sınava, yıl boyu yeterli çalışmalarınız ile birlikte girerken, cevapladığınız ve yanlışlarınız ile birlikte işaretlediğiniz sorulardan ortaya çıkarlan netler ile birlikte bir puana sahip olmaktasınız. Elbette ki eğer ki özel bir üniversiteye yeterli miktar parayı ödemeden bir devlet okuluna girmek istiyorsanız, bu sınava girmek zorundasınız. Bu sınav sonrasında ise açıklanan puanlar ile birlikte üniversite seçimi ve puanlar hakkında bilgilere ulaşarak, tercihlerinizi belirlenen tarihler arasında gerçekleştirebileceksiniz.  Üniversite Seçimi Ve Puanları Üniversite taban puanları Her üniversitenin ve her bölümün kendine ait bir taban puanı bulunmaktadır. Örnek olarak; X üniversitesinde 111,111 olan bir bölümün puanı, Y üniversitesinde 222,222 olabilmektedir. Bu puanlar, her yıla göre değişiklik gösterirken, yine üniversitenin kabul ettiği öğrenci sayısı ve üniversitenin eğitim kapasitesine göre değişiklik gösteriyor.

Geçmiş yıllarda alım yaptığı en düşük puan, taban puanı olarak tanımlanabilmektedir. Örnek olarak, geçtiğimiz öğretim yılı içerisinde, sizin tercih etmek istediğiniz üniversitenin puanlarına, taban puanları olarak ulaşırsanız, en düşük kaç puandan öğrenci kabul ettiğini görebilirsiniz. Böylelikle en kötü ihtimal ile o puanın biraz daha üstünde olmanız gerekiyor. Tabi ki yine bir sonra ki dönemde alacağı puanlar öğrencilere göre değişiklik gösterebileceğinden, büyük farklarda ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır. Üniversite tavan puanları Bir üniversite seçimi ve puanlar hakkında bilgiler alınırken, yine tavan puanları, üniversitenin en yüksek olarak kabul ettiği puan olarak tanımlanabilir. Yani, geçmiş yılda kabul gören öğrencilerin en yüksek kaç puandan kaydı yapılmış ise, bu puan o yılın tavan puanı olarak açıklanmış olacaktır.

Üniversite Seçimi Ve Puanları, Okul kontenjan sayısı Elbette ki her bölümün kendine göre bir kontenjanı bulunmaktadır. Örnek olarak, her hangi bir üniversite de okutulan bölümde kabul görebilecek öğrenci sayısının toplamı 20 olabiliyor. Bu durumda da kontenjan durumuna göre tercihlerde farklılık görmek mümkündür. Puanları yüksek tutulan bir okul ise; 20 kişi alınacağı için bu durumda puanları düşük olanların şansı biraz daha az olması ile tercih yapmak mantıklı olmayabilir. Fakat tercih edilme payı düşük olan 20 kontenjana sahip bir bölüme de düşük bir puan ile girebilmenizde mümkün olmaktadır. Elbette ki üniversite seçimi ve puanlar kapsamında üniversitenin bir alt puan sınırı olmadığı durumlar için geçerlidir. Konu hakkında, okulunuzun rehberlik hizmetleri ile görüşerek, aklınıza takılan tüm sorulara cevap alabilirsiniz.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 25 Şubat 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.