Üniversite Sınavlarına Hazırlık Süreci
Üniversite Sınavlarına Hazırlık Süreci
Üniversite sınavlarına hazırlık süreci oldukça zor ve sabır gerektiren bir süreçtir. Hem aileler hem de öğrenciler için zorlu bir süreç olan üniversite sınavlarına hazırlık süreci oldukça yorucu ve meşakkatli bir dönemdir. Öğrenciler her gün okul ev arasında mekik dokuyup sosyal aktivitelerden mahrum kalmakta ve de gece gündüz ders çalışmakta olup uzun bir süre yorgun ve uykusuz bir dönemle mücadele etmektedir. Aileler de çocuklarına bu süreçte yardımcı olmakta, iyi bir geleceğin ilk adımı olan üniversite sınavlarına hazırlık sürecinde çocuklarla birlikte yorgun ve zorlu bir süreç geçirmektedirler.
Üniversite Sınavlarına Hazırlık Sürecinde Nasıl Davranılmalıdır?
– Öğrenciler ve aileler negatif düşüncelerden uzak durmalıdır. Bilhassa aileler çocuklarına güvendiklerini hissettirmeli fakat onlara kaldıramayacakları bir yük yüklememelidirler. Bu sınavı kazanmasalar bile yine de onların yanında olacaklarını çocuklarına aşılamalıdırlar. Ayrıca çocuklarının kapasitesini düşük görüp hayal ettikleri bölümü kazanamayacakları düşüncesinde olduklarını söylememelidirler. Çocuklarının isterse ve çalışırlarsa daha iyi bir bölümü kazanabileceklerini onlara söylemelidirler. Üniversite sınavlarına hazırlık sürecinde öğrenciler ”ben sınavlarda panik yapıyorum, aşırı stres oluyorum, başarılı olamıyorum, anlamıyorum” gibi olumsuz düşüncelerden kaçınmalıdır.
– Öğrenciler beslenme düzenine dikkat etmelidir. Ağır yiyecekler yemekten kaçınmalıdır. Zira ağır yiyecekler yiyerek hem sağlık sorunu yaşayabilir hem de uyuşukluk hissine kapılıp ders çalışma sürecinde zorlanabilirler.
– Öğrenciler uyku düzenine dikkat etmelidir. Zira düzenli bir uyku iyi bir enerji ve motivasyonun anahtarıdır. Güne zinde başlayabilmek , dikkat ve konsantrasyonun iyi düzeyde olabilmesi için iyi bir uyku çekmek oldukça önemlidir. Bunun için uyku düzeni iyi ayarlanmalıdır.
– Öğrenciler disiplinli olmalıdır. Ders çalışma programları ayarlamalı ve bu program dahilinde çalışmalarını yönlendirmelidir. Her gün düzenli bir şekilde disiplinli bir tavırla ders çalışıp soru çözülmelidir. – Öğrenciler öğrendiklerini pekiştirmek ve unutmamak adına sık sık konu tekrarı yapmalıdırlar.
– Aileler ve öğrenciler fazla stresten kaçınmalıdır. Fazla stres ve heyecan yaparak bu hazırlık sürecini daha da zor bir döneme çevirirler. Öğrenciler bilhassa daha sakin kalmaya özen göstermelidir. Biraz heyecan ve stres olması gerekir zira düzeyli ölçüde stres kişiyi daha da çalışmaya kamçılar. Fakat fazla miktarda stres ve heyecan sınavlarda kişinin konsantrasyonunu olumsuz yönde etkiler ve başarısını da düşürür. Bu nedenle çok fazla stres olunmamalıdır. Öğrenciler elinden geldiğini yaptıklarını bilerek ve sonunda başarısızlık olsa dahi bunun gelecekleri için bir son olmadığını iyi bilmelidirler.
– Aileler ve öğrenciler kafa dağıtmak için bazen dışarı çıkıp birlikte vakit geçirmelidir.
Etiketler: Üniversite Sınavlarına Hazırlık Süreci
Eklenme Tarihi: 18 Haziran 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın