YKS

yorumsuz
253 kez okundu

YKS ?

 

 

YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversite sınavlarının yeni ismidir. Ülkemizde sürekli değişen eğitim sistemiyle birlikte öğrenciler ve veliler de değişen sisteme ayak uydurabilmek için yeni gelen eğitim sistemlerini detaylı bir şekilde öğrenmek için çaba harcamaktadır. 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde üniversite sınavlarının yeni ismi Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS olmuştur. Peki YKS Nedir ve Getirdiği Yenilikler Nelerdir?

-YKS haziran ayı içerisinde ve tek bir haftasonunda gerçekleştirilecektir.

– YKS 2 oturum şeklinde yapılacaktır.

– Soru sayısı 80 olacaktır.

– YKS’ de ilk oturum sabah saatlerinde gerçekleşecek ve sabah saatlerinde gerçekleşecek bu ilk oturumda Türkçe ve Matematik derslerinden oluşan test çözülecektir. İkinci oturum ise öğleden sonra gerçekleştirilecek ve öğleden sonra yapılacak olan bu ikinci oturumda lise müfredatını esas alan bilgilerin yer aldığı testler çözülecektir.

– YKS’ de belli programlarda geçerli olan baraj puanları yine aynı kalacaktır. Ayrıca özel yetenekle öğrenci alımı yapan programlarda geçen yıl olduğu gibi baraj puanı yine aynı olacaktır.

– YKS’ de toplamda oturum sayısı 6’dan 3’e düşürülmüştür. – Eski sistemde çok fazla puan türü vardır. Eski sistemde 18 adet puan türü var iken YKS’ de artık 5 puan türü olacaktır.

– YKS’ de ilk oturum Türkçe ve Matematik testlerinden oluşacak olup toplamda 80 soru olacaktır. Bu sınav temel yeterlilik testi sonucunu oluşturacaktır.

Temel yeterlilik testinden en az 150 puan almak gerekecektir. Fakat temel yeterlilik testinden 180 ve üstünde puan alan üniversite adayları lisans bölümlerini tercih edip yerleşebileceklerdir. 200 ve üzerinde puan alan adayların puanı ise istedikleri takdirde bir sonraki yıl da geçerli olacaktır. Adayların ilk oturumdaki sınava girmeleri mecburidir.

– İkinci oturum ise öğleden sonra yapılacak ve lise müfredatına uygun bilgilerden oluşan testler çözülecektir. Bu oturumda 4 test olacaktır. 40 tane Türkçe, 40 tane Matematik, 40 tane Fen Bilgisi ve 40 tane Sosyal Bilimler dersinden soru sorulacaktır.

– Oturumların süreleri hesap edilirken geçen yıllardaki sınavlara göre bir ayarlama yapılacaktır. Öğrencilerin süre konusunda mağduriyet yaşamaları engelleyecek şekilde bir süre ayarlaması yapılacaktır. Görüldüğü üzere YKS sistemi birtakım değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Öğrenciler üniversite sınavına girmeden önce muhakkak bu değişiklikleri okumalıdır. Sınav sistemindeki değişiklikleri bilerek sınava girmelidir. Ayrıca aileler de çocuklarını doğru yönlendirebilmek adına yeni gelişmeleri yakından takip etmelidir. Yeni sistem öğrenilmeli ve buna göre bir sınav hazırlığı yapılmalıdır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 25 Ağustos 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.