Mevzuat Nedir

yorumsuz
647 kez okundu

Mevzuat Nedir

 

Sizlere mevzuat nedir hakkında kısa, kısa bilgiler vereceğiz. Genel olarak mevzuat nedir diye sorarsanız kanun ve kuralcı demektir. Kanunları bakanlar kurulu almaktadır. Sonrasında da resmi gazetelerde yayınlanır. Yürütme ve yargı bölümlerinde kanunlar kararlar atamalar tebliğler askeriye mahkeme kararları Yargıtayların kararları ve sayıştay kararları gibi kararlar alınmaktadır. Bunu sakın unutmayınız. Resmi gazetelerin ilan bölümünden mahkemelerin ilanları ve mahkemelerin verdiği kararlar yer almaktadır. Mevzuat nedir sorusuna gelecek olursak yasaların karar verdiği ve kararlardan ötürü otoriteler ve yürürlüğe kurallar girilmektedir. Resmi gazetelerden yararlanmak için ise kanunlardan haberdar olabilir ve bir takım yapılan sözleşmelerden de haberdar olabilirsiniz. Bunlar beş tertip olarak ayrılmaktadır. Birinci tertip de mevzuatların tarihlerine göre ayrılmaktadır.

Taşıdığı tarihler ise bin dokuz yüz otuz yedi ve bin dokuz yüz kırk üçtür. İkinci tertip de ise mevzuatlar on iki cilttir. Üçüncü tertip de bin dokuz yüz yirmi tarihinde bin dokuz yüz altmış tarihine kadar sürmektedir. Dördüncü tertip ise bin dokuz yüz altmış ile altmış bir tarihine kadar sürer. Beşinci tertip ise bin dokuz yüz altmış bir ile bin dokuz yüz doksan tarihine kadar sürmektedir. Mevzuat hakkında bilmediğiniz bilgiler varsa bu yazımızdaki kaynaklardan bilgi edinip öğrenebilirsiniz. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz. Mevzuat ve kanunlar hakkında bu yazımızda her türlü bilgiler yer alıyor. Dustur fhristler konusunda da biraz açıklama yapalım. Her sayfaya bakılıp kanunlar ile kararlar alınmaktadır.

Düstur fhristlerinde her sayfadaki ciltler kanunlar yazılır. Düsturlardan yararlanma şekillerinden de bahsedelim. Tarih ve dönemlere göre hareket ederler. Mevzuat tarihlerine göre tespit yapılmaktadır. Fhristler toplam yedi ciltten meydana gelmektedir. Yürürlükte bulunan tüzüklerden yararlanmak için kararnamelerin numarasının bilinmesi gerekmektedir. Bakanlar kurulundaki yönetmenlikler yapılırken mutlaka kararnamelerin numarasının olması ve numaraya göre kanunlar teşkil edilmektedir. Yönetmenliğin adı varsa ona da bakılarak sayfa numaraları da işte bu şekilde bulunur. En kanun kararnameler ise şu şekilde olmaktadır. Doksan birinci maddeye göre de çıkarılır. Yürürlükte olup olmadığı belirlenir.

 

Eğer yürürlükte yoksa o zaman mutlaka belirtilmeye çalışılmalıdır. Kanunlaştırılan kararnameler ise cilt ve sayfa numaraları olarak belirtilmektedir. Yürürlükten kaldırılmış ve ya değiştirilmiş kanunlar olduğu zaman da mülge hükümleri eklenerek abone edilir ve bu şekilde ki uygulama ile daha kolay bir hale gelir. Alfabetik sıraya göre kanunlar bulunabilir. Kanunlar yürürlüğe külliyet ve volant sistemler ile konulmaktadır. Kanunlar değiştirildiği zaman yürürlüğe tekrar tarih saat ve cilt olarak tekrar belgelenir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 8 Eylül 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.