Okul Öncesi Eğitim

yorumsuz
647 kez okundu

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE ÖNEMİ

Okul öncesi eğitim bir çocuğun doğduktan sonra zorunlu eğitim ve öğretim yaşına gelene dek bireysel yeteneklerinin, zihinsel gelişiminin, sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için ; bunun yanında özgüven kazanmasının ve iyi bir karakter sahibi olmasının temellerinin oluşturulduğu okul öncesi eğitimdir. Bir insanın zihinsel gelişiminin P ‘si 0-4 yaş aralığında, 30’u 5-8 yaş grubu aralığında, ‘si ise 8-17 yaş rubu aralığında oluşmaktadır. Yani aslında zihinsel gelişimin büyük bir yüzdesi 0-4 yaş grubu aralığında yani okul öncesi eğitim dediğimiz yıl aralığında oluşmaktadır. Bu da okul öncesi eğitimin aslında ne denli etkili olduğunu gösteren bir durumdur. Okul öncesi eğitim genellikle çalışan anneler tarafından zorunluluk dolayısıyla çocuklarını bıraktıkları bir eğitim kurumu olarak görülmektedir. Fakat bu son derece yanlış bir tutumdur.

Okul öncesi eğitim bundan ziyade çocuğun sosyal ve zihinsel gelişimine olumlu yönde etki eden, çocuğu aslında hayata hazırlayan eğitim kurumlarıdır. Bu nedenle önemi daha iyi idrak edilmelidir. Ayrıca artık şehir hayatında oyun ve bahçe alanlarının azalması, çocukların oyun oynamak için olanaklarının azalması okul öncesi eğitim kurumlarını daha da ön plana çıkarmaya başlamıştır. Okul öncesi eğitimde çocuklara makasla şekiller kesme, boyama yapma veya kağıtlara çeşitli biçimler verme gibi etkinlikler yaptırılmaktadır. Bu da çocuğun kas gelişimini tamamlaması için çok olumlu etkileri olan uygulamalardır. Ayrıca harfleri ve sayıları da daha erkenden öğrenmektedirler. Ayrıca okul hayatına daha kolay ve daha çabuk adapte olabilmektedirler.

Çocuklar okul öncesi eğitim döneminde kalabalık halinde oyunlar oynamayı, paylaşımcı olmayı, dayanışmayı kısacası önemli erdemleri de öğrenmektedir. Bunun yanında başka insanlarla saygı çerçevesinde diyaloglar kurmayı, sorumluluk sahibi olmayı yaşıtlarına göre daha erken öğrenir. Böylelikle okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocuklar zorunlu öğretime geçtiklerinde diğer çocuklara göre bir adım önde başlamaktadırlar. Okul öncesi eğitim çocuklar için çok avantajlı bir uygulama olmakla birlikte dezavantajları da vardır.

Özellikle üst üste birkaç yıl okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocuklar eğitim kurumlarından çabuk sıkılmaya başlamaktadır. Çocuğun eğitime olan hevesini azaltabilmektedir. Okul öncesi eğitim her ne kadar ufak tefek dezavantajları da olsa da çocuğun zeka gelişimini hızlandıran, hayata daha erken atılmasını sağlayan kurumlar olması dolayısıyla önemlidir. Türkiye de okul öncesi eğitim kurumlarının oranı ‘tir. Bu oran Avrupa ülkelerinde daha fazladır. Bizim ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamıştır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 10 Mart 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.