Okul Öncesi Eğitim

yorumsuz
1.249 kez okundu

Okul Öncesi Eğitimin Önemi

Okul öncesi eğitim bir bebeğin doğumundan itibaren başlayan ve zorunlu eğitim dönemine kadar süren , çocuğun fizyolojik ve psikolojik açıdan gelişimini sağlayan eğitimdir. Çocuğun karakteri, kişiliği, bireysel farklılıkları okul öncesi dönemde oluşur ve şekillenir. Fiziksel, zihinsel, duygusal yönden gelişmesini sağlar. Okul öncesi eğitim önce ailede ebeveynler ve ailedeki diğer bireyler tarafından daha sonra da kreşlerde bu konuda eğitim almış eğitmenler tarafından verilir. Okul öncesi verilen eğitim, çocuğun yetişkinlik dönemini doğrudan etkiler. Çocuğun sağlam bir kişilik yapısı oluşmasını, kendine güvenen bir birey olmasını, yaratıcı yönlerinin ortaya çıkarılmasını, üretken bir birey olmasını, sosyal anlamda katılımcı, etkin bir birey olarak yetişmesini sağlar.

Eğitim bir bireyin hayatında çok önemli bir yer kaplar. Eğitim yaşam boyu sürer ve devamlılık gösterir. Okul öncesi alınan eğitim ise bir bireyin hayatı boyunca alacağı eğitimin, öğreneceği bilgilerin temelini oluşturur. Bu nedenle okul öncesi verilen eğitim insan yaşamını direk olarak etkiler. Okul öncesi eğitim, fiziksel, ruhsal, zihinsel ve ahlaki yönden bir bireyin sağlıklı ve dengeli bir şekilde gelişmesini sağlamayı amaçlar. Çocuğun ilgi duyduğu alanların belirlenmesini, yetenekli olduğu konuların saptanmasını sağlar. Okul öncesi eğitimin başlıca ilkeleri ve amaçları şunlardır.

– okul öncesi verilen eğitim, bu dönem çocuklarının kendilerini, aynı zamanda da başkalarını fark etmesini sağlamalıdır.

– Çocukların bağımsız davranışlarını engellememeli, aksine desteklemelidir.

– Okul öncesi eğitimde çocuklar ile çocukların kişiliği ezilmeden, baskı ve kısıtlamalar getirilmeden iletişim kurulmalıdır.

– Okul öncesi eğitim döneminde bulunan çocuklar için oyun çok önemlidir. Okul öncesi eğitim verilirken, eğitim içine oyunlar katılmalı ve oyunlar ile eğitim desteklenmelidir. Oyun ile birlikte verilen eğitim kalıcı olur.

– Okul öncesi eğitimde çocuğun sosyal, duygusal, zihinsel ve bilişsel olarak gelişmesini sağlayacak faaliyetlere yer verilmelidir.

– Okul öncesi eğitimde deneyim çok önemlidir. Çocuğun deneyimleyerek öğrenmesine izin verilmeli, engel olunmamalıdır.

– Okul öncesi eğitimde çocuğun konuşması , dili düzgün ve akıcı bir şekilde konuşabilmesi sağlanmalıdır.

– Okul öncesi eğitimde çocuklara, sevgi, saygı, dayanışma, paylaşma sorumluluk gibi duygu ve davranışlar kazandırılmalı ve bu davranışlar geliştirilmelidir.

– Okul öncesi eğitim çocukların hayal gücünü geliştirecek ve destekleyecek yönde verilmelidir.

– Okul öncesi eğitimde çocuklara duygularını ifade edebilme yeteneği kazandırılmalıdır. Okul öncesi dönem olarak adlandırdığımız 0

– 6 yaş arası dönemde çocuklar çok hızlı öğrenirler. Bu dönemde çocuğa kazandırılan her olumlu davranış, verilen her önemli ve kıymetli bilgi, ileride kişiliğine çok olumlu katkılar yapacaktır. Bu nedenle veliler de okul öncesi dönem eğitimi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olmalıdır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 23 Mart 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.