Okulöncesi Şarkılar Nasıl Olmalı

yorumsuz
2.310 kez okundu

Okulöncesi eğitiminde şarkı vazgeçilmez belki de en çok kullanılan öğretim yöntemlerinden birisidir. Pekiyi her şarkı çocuklar için uygun mudur? Yoksa şarkı seçerken dikkate almamız gereken kurallar var mı? Hiç kuşkusuz ki büyüklerin sevdiği ve dinlediği şarkılarlarla çocukların dinlediği şarkılar farklılık gösterir. Öyleyse çocuk şarkılarını seçerken bazı kurallara uymamız gerektiğini söyleyebiliriz. Okulöncesi çocukları için şarkı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar ve şarkıların özellikleri aşağıda verilmiştir.

 Şarkılar içerik yönünden verilen temaya uygun, çocuklarda bazı alışkanlık ve kavramları kazandıracak özellikte olmalıdır.
 Şarkılarda temizlik, beslenme, saygı, çalışkanlık, dürüstlük gibi özellikler olmalıdır (“Temiz Çocuk Ol Sağlıklı Yaşa “ şarkısı gibi.).
 Seçilecek şarkılar çocuğun günlük yaşamıyla ilgili olmalıdır.
 Baharda kır gezintisine giden çocuğa bahar konulu bir şarkı öğretilmelidir.
 Seçilecek şarkıların sözleri çocuğu öykünmeye yönlendirmelidir.
 Çocuklar şarkı söylerken hayvanları (arı, kelebek), taşıtları (tren, kayık) ve kişilikleri (büyükanne, büyükbaba) öykünme yapabilmelidir.
 şarkıların sözleri değiştirilmeye uygun olmalıdır. Bu şekilde çocuklar yeni sözler bularak yaratıcılıklarını geliştirirler ( “Pazara gidelim” (M. Sun) şarkısında olduğu gibi).
Pazara gidelim, bir tavuk alalım.
Pazara gidip bir tavuk alıp ne yapalım?
Gıt gıt gıdak, gıt gıt gıdak diyelim.
Happuru, happuru, happuru, happuru yiyelim.
Tavuk yerine balık, kedi, hindi, tavşan, köpek ve ördek gibi hayvanlar söylenebilir (Yenmeyen hayvan adı söylenirken şarkı yemeyelim diye bitirilir.).
 Çocuk şarkılarının sözleri kolay anlaşılır ve kısa olmalıdır.
 İçinde çocuk adları taşıyan şarkılara yer verilmelidir. Zaman zaman gruptaki çocukların adları kullanılarak söyletilmelidir (“Küçük Ayşe – Küçük Asker” (H. Bedii Yönetken) şarkısı gibi.).
 Seçilen şarkılar konu bakımından çocuğu düşündürücü olup zihin gelişimine yardımcı olmalıdır (” Bil bakalım”, ” Ben ve dünya” (S. Acay) şarkıları gibi.).
 Uyaklı olan çocuk şarkılarına yer verilmelidir (” Saksım” şarkısında olduğu gibi.).
Önce toprak doldurdum nara nay nara nay nay nay
Sonra attım bir tohum nara nay nara nay nay nay
Bir küçük filiz verdi nara nay nara nay nay nay
Büyüdükçe yeşerdi nara nay naranay nay nay

Öğrenmiştim huyunu nara nay nara nay nay nay
Her gün verdim suyunu nara nay nara nay nay nay
Bir küçük fidan oldu nara nay nara nay nay nay
Dallar çiçekle doldu nara nay nara nay naynay
 Çocuk şarkılarında anlam ifade eden bazı sözlerin yinelendiği şarkılardan da yararlanılmalıdır (” Yeni yıl, yeni yaş” (M. Sun) şarkısında olduğu gibi.).
Yeni yılın, yeni yaşın
Kutlu olsun, kutlu olsun
Çok uyu, çok yemek ye
Çok çalış, çok çalış
Büyü, büyü, büyü, büyü
Büyü, büyü, büyü, büyü
Yeni yılın, yeni yaşın
Kutlu olsun.
 Çocukları eğlendiren ve mutlu eden şarkılardan da yararlanmalıdır. (“Çalgılar‟( H. şeyrek ) şarkısı gibi.)
 Çocuk şarkılarında doğayı, insanları, hayvanları tanımasını ve sevmesini sağlayan şarkılara da yer verilmelidir.
 Vatan ve yurt sevgisini açıklayıcı özellikte olan parçalardan da yararlanmalıdır” (Üç şey” (S. Acay) şarkısı gibi.).
 Seçilecek şarkılar yaş gruplarına ve gelişim düzeylerine uygun olmalıdır.
• şarkıların yaşa ve ilgi alanına uygunluğu: Seçilecek tekerlemeler, şarkılar, yaratıcı dans ezgileri çocuğun yaşına uygun olmalıdır. 2-3 yaş ile 4-5 yaş, 5-6 yaş gruplarının ilgileri değişiktir. 5-6 yaş grubunun ilgi duyduğu, sevdiği şarkılar 2-3 yaş grubunu hiç ilgilendirmeyebilir.
• Eğitime uygunluğu: Okul öncesi şarkılar çocuğun dünyasını zenginleştirdiği gibi öğretmenin de en iyi yardımcısıdır. Çünkü çocuğa vermek istediğimiz bilgiler, şarkının ve ezginin doğru seçimi ile kolayca
kavratılabilir. Yanlış seçilmiş eğiticilikten yoksun bir şarkı, yanlış bilgi vermemize ve emeğimizin yok olmasına neden olabilir. Bu yüzden, milli eğitimin ve okul öncesi eğitimin amaçlarına uygun doğru bilgi veren olumlu davranışlar kazandıran şarkılar seçilmelidir.
• Dil gelişimine uygunluğu: Çocuğun söyleyeceği tekerlemeler, şarkılar dil gelişimini destekleyici özellikte olmalıdır. şarkılar çocuğun bildiği ve yaşamında kullandığı sözcüklerden oluşmalı, soyut anlamlı sözcüklerden ve kavramlardan kaçınılmalıdır.
• Yaratıcılığa uygunluğu: Okul öncesi şarkılar, şarkılı oyunlar, yaratıcı dans müzikleri çocuğun hayal dünyasını geliştirici nitelikte olmalıdır. Dramatize edilmeye uygun şarkılar çocuğu yaratıcılığa yöneltir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 19 Mayıs 2014

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.