Ortaokul Rehberliği

yorumsuz
728 kez okundu

Ortaokul Rehberliği

Rehberlik, bireyi tanıma ve bireyin kendini tanıması için profesyonel yardım desteğidir. Son dönemler de okullar da önem sadece eğitim odaklı olmamakla birlikte öğrencilerin kişisel gelişimine de önemli destekler verilmektedir.11-14 yaş grubunda yer alan, çocukluktan gençlik dönemine geçiş yaşayan ortaokul öğrencilerini ruhsal, zihinsel, bedensel ve sosyal olarak değişime uğradıkları bu dönem de ortaokul rehberliği ile öğrencilerin hayata sağlam adımlarla ilerlemeleri için önemli bir yer tutmaktadır. Ortaokul rehberliğinde ki amaçlar nelerdir?

-Kendini tanıyan,

-Çevresini tanıyan,

-Olumlu ve güçlü yanlarının farkında ve gelişime açık olan,

-Özgüven sahibi,

-Sağlıklı iletişime açık,

-Sorun çözme becerisi gelişmiş,

-Hoşgörü ve saygıyı ön planda tutan, hayata olumlu bakabilen, empati yeteneği kuvvetli,

-Bireysel farklılıklara saygı gösterebilen, üretken, mutlu ve sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılmalarını amaçlayan destektir.

Ortaokul rehberliğinde öğrencilere yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?

-Okula, derslere ve arkadaşlarına uyum sağlamakta zorlanan öğrenciler yakından gözlemlenir. Bu uyum sorunun neden kaynaklı olduğuna ulaşılmaya çalışılır. Elbette bu unsur da en önemli olan rehberlik desteği veren kişinin özellikle bu yaş grubunda olan kişinin sorunu ne ise gizli tutmasının gerekliliğidir.

-Öğrencilere daha başarılı olmaları için moral ve motivasyon çalışmaları yapılır. -Sınava yönelik fazla kaygı yaşayan öğrencilere tavsiyelerle ve gerekli çalışmalarla destek verilir.

-Kendilerine uygun bölümler seçmeleri için kişisel olarak bireylerle konuşmalar yapılır, öğrenci tanınmaya çalışılır.

-Öğrenci için gelecek planlamasına da öğrenciyle ortak olarak ortaokul rehberliği ile destek sağlanır.

-Ders çalışma konusunda stratejiler ve gerekli bilgilendirmeler yapılır.

-Rehberlik de en önemli olan öğrenciye sadece ders başarısının öncelik olmadığı ve kişisel değerlerin ön planda olduğu fikri verilmesi amaçlanırken, başarılı ve başarısız olma durumunda öğrencinin yine de kendini değerli hissetmesi amaçlanır ve gerekli destek sağlanır.

-Doğru tercihlere ulaşmaları için tavsiyelerde bulunulur ve gerekli yol gösterilir.

-Öğrenci ile grup çalışmaları yapılır.

-Ailenin her şeyden önce her birey üzerinde tarifsiz etkisi göz ardı edilemeyeceği için ailelerle öğrenci hakkında görüşmeler yapılır ve öğrenci hakkında aileden bilgi alınır. Aileye de öğrenci hakkında bilgiler verilir.

-Liseye geçiş aşamasında ki öğrencilere sınava hazırlık da ders çalışma programı rehberlik desteği ile hazırlanır ve takip edilir.

-Öğrencilere farkındalığı arttırmak için grup çalışmaları yapılır.

-Zaman ve yer uyumunda zorlanmamaları için oryantasyon çalışmaları yapılır.

Ortaokul rehberliğinin öğrenciler ve öğrencilerin hayatları üzerindeki etkileri nelerdir?

-Ortaokul rehberliği desteği her öğrenci için farklı olmakta ve bu rehberlik desteğin de birebir görüşmeler öğrenciler üzerinde önemli bir yol kat edilmesini sağlamaktadır. Birebir destek alan öğrenci kendini değerli, özgüvenli ve en önemlisi yalnız hissetme duygusundan kurtulur.

-Rehberlik desteği alan öğrenci ailesi, arkadaşları ve sosyal çevresine daha uyumlu, derslerine daha motive olmuş bir birey olur.

-Hayatlarında ve geleceklerinde onları yönlendirmeye çalışmış uzman bir kişinin desteğini almış olmak onların huzursuzluğunu giderir ve verdikleri kararlar da iyi hissetmelerini sağlar.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 2 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.