TEOG Sınavı (Temel Eğitimden Orta öğretime Geçiş Sınavı)
TEOG Sınavı (Temel Eğitimden Orta öğretime Geçiş Sınavı)
SBS yani seviye belirleme sınavı olarak bilinen, ilköğretimde 6. 7. ve 8. sınıf sonlarında, zorunlu dersler olarak alınan dersler ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistem ile yapılan sınavların yerine artık TEOG yani Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavları yapılmaktadır. SBS sınavının yerini alan TEOG yeni bir sınav sistemi olarak karşımıza çıktı. Bu yeni sınav sisteminin amacı, öğrencilerin ders başarılarını geniş bir zamana yayarak belirlemektir. TEOG sınavı sisteminde hazırlanan sorular, yorum yapma, eleştirerek düşünme, problem çözme, analiz yapabilme, sonuç tahmini yapabilme gibi yetenekleri ölçmeye ve değerlendirmeye yönelik sorulardır. Hazırlanan sorular 4 şıklı olarak sorulur ve TEOG da yanlış cevaplanan sorular doğruları götürmez.
TEOG sınavında eğer alınan zorunlu dersin eğitim öğretim dönemi boyunca 2 yazılı sınavı varsa birincisi, üç tane yazılı sınavı varsa da ikinci yazılı sınavı merkezi sistem ile yapılmaktadır. TEOG birinci dönem sınavları genellikle, Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem sınavları ise Nisan ayının son haftasında yapılır. Sınava belirlenen tarihlerde giremeyen öğrenciler için ayrıca mazeret sınavları da düzenlenir. Öğrencilerin TEOG sınavı sonrasında YEP yani yerleştirmeye esas puanı belirlenir. Yerleştirmeye esas puan ise Merkezi yazılı sınavlar ve yıl sonu başarı puanı belirlendikten sonra bulunur.
Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) hesaplaması:
Öğrencilerin ortaöğretim boyunca yani 6. 7. ve 8. sınıflardaki derslerinden aldıkları yıl sonu ders puanları, haftalık ders saati ile çarpılır ve puanlar toplanır. Toplanan bu puanlar , haftalık ders saatine bölünür. Puanlama 100 üzerinden yapılır. Örneğin: yabancı dil dersinin haftalık ders saati 4 saat ve öğrencinin yıl sonu notu 90 ise 4X90 = 360 ağırlıklı yıl sonu notu bulunur. bütün dersler bu şekilde hesaplanır. Bulunan puanlar toplanır. Yine bütün derslerin haftalık ders saatleri toplanır. Ve ağırlıklı yıl sonu notlarının toplamı, toplam ders saatine bölünür. Ortaöğretimde 3 yıl boyunca alınan YBP puanlarının ortalaması alınır. Bu nedenle bu ortalamanın yüksek olması için öğrenci 3 yıl boyunca ders notlarını yüksek tutmaya çalışmalıdır.
YEP (Yerleştirmeye Esas Puan) hesaplanması:
YEP puanı hesaplamasını YBP puanı doğrudan etkiler. YEP hesaplanırken öğrencinin 3 yıl boyunca aldığı YBP puanının ortalaması alınır ve bu bulunan puanın 30 u ile yapılan TEOG sınavlarının 70 i toplanarak elde edilir. Eğer öğrenci lise döneminde iyi bir eğitim almak ve iyi bir liseye yerleşmek istiyorsa TEOG sınavlarından başarılı olmalıdır. Ayrıca üç yıl boyunca ders notlarını yüksek tutmalıdır.
Etiketler: TEOG Sınavı
Eklenme Tarihi: 24 Mart 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın